All for Joomla All for Webmasters

Starčevačke novine

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Nesavesno odlaganje otpada nije ništa novo u životu bilo koje lokalne zajednice. Zapravo, taj obrazac ponašanja tipičan je za balkanska društva i odraz je zanemarene ekološke svesti na čemu se mora intenzivno raditi.

Tokom januara, a usled veoma nepovoljnih vremenskih uslova koji su isključivali vetar i povetarac, a uz stabilno visok vazdušni pritisak, pola Srbije našlo se u velikoj “činiji“ punoj mešavine različitih zagađujućih materija.

Udruženje žena “Neolit“ nastalo je pre pet godina, pre svega zahvaljujući inicijativi Starčevke Ljiljane Zarić, koja je tada postala i predsednica, s ciljem da tako pomogne sugrađankama, naročito onim mlađim, da lakše iskažu sebe.

Poslednje decembarske dane u 2019. godini starčevački izviđači odlučili su da provedu aktivno uz raznovrsne aktivnosti

Mesna zajednica Starčevo otpočela je stalnu akciju prikupljanja reciklažnog materijala (plastični zatvarači - čepovi) u sklopu zajedničke akcije “Čepom do osmeha“.

“ Otvoren je poziv da se pridružite ovoj akciji! U ajnforu zgrade Mesne zajednice nalazi se sabirna kutija u koju možete odložiti čepove i na taj način, reciklirajući, učestvovati u akciji koja za cilj ima i humanitarni karakter.

Za starčevačke komunalce nema predaha.

OBIČAJI

Poreklo paljenja badnjaka objašnjava se na različite načine, a povezivano je sa raznim mitologijama i verovanjima.

Vernici rimokatoličke crkve u Starčevu koji poštuju Gregorijanski kalendar, okupili su se na Badnje veče, 24. decembra, u crkvi Svetog Mauricija, gde je održana svečana misa ponoćka.

Strana 1 od 4
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…