All for Joomla All for Webmasters

KULTURA

Kreativni kulturni klub je posle dve godine ponovo  ugostio  ugostio Tamaru Lujak književnicu iz Beograda.

Kreativni kulturni klub bio je tesan da primi sve zainteresovane ljubitelje dobre muzike koji su se okupili  u starčevačkom Domu kulture u četvrtak, 14. marta.

Prošlo je dve decenije od bombardovanja SR Jugoslavije. Svi koji ga se sećaju najpre će reći da je bilo strašno; već u sledećoj rečenici, da se nisu plašili, a potom i da su sve to lagano podneli. Na kraju ispada da nisu ni drcnuli i, u stvari, dobro se zabavljali. I tako dvadeset godina kasnije, ovih lepih ranih prolećnih dana, mnogi se okupljaju uz kaficu i čampraz-divan, po tradiciji na uličnoj klupici, uz prisećanja na pomenutu “zabavu“...

Na redu su grane iz familije Poljak, a među njima ima dosta osoba koje su dale veliki doprinos u različitim vidovima delovanja u Starčevu i ostavile duboki trag u memoriji Starčevaca.

U Starčevu je do pred sam početak Drugog svetskog rata u ukupnom broju žitelja mesta značajan udeo činilo nemačko stanovništvo. Broj Nemaca kretao se oko hiljadu i oni su činili trećinu meštana.

Kako se zoveš?

- Aleksandar Dakić.

Kako te zovu?

- Najčešće po prezimenu

U Starčevu je nedavno u okviru rimokatoličke crkve svetog Mauricija osnovano humanitarno društvo “Karitas“  koje se bavi pomaganjem najugroženijim građanima bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

Tokom marta meseca održana je prva u nizu ovosezonskih radionica namenjenih edukaciji Starčevaca u različitim oblastimna.

Književno veče posvećeno nemačkoj autorki Marijani Franke-Grikš, koja je svoju višedecenijsku karijeru posvetila pedagogiji, terapeutskom angažmanu, psihoterapiji i konstelacijskom radu, održano je u petak, 15. marta, u starčevačkom Domu kulture.

Izložba slika i crteža sestara Marije Dimitrić i Ivane Dimitrić Pešić, naših sugrađanki, otvorena je u četvrtak, 28. februara, u Galeriji “Boem“.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…