All for Joomla All for Webmasters

KULTURA

Uvek je neko drugi ili nešto drugo krivo za neuspehe. Postoji izraz koji se upotrebljava kao opaska na nečiju kuknjavu da su mu drugi krivi. A naravno on nikad nije...   

Ovo je godina u kojoj se navršilo tačno jedno stoleće otkako se u Starčevu zbio događaj danas poznat pod imenom "starčevačka republika". U vreme kada su se seljaci digli protiv tadašnjih lokalnih vlasti nije se moglo ni naslutiti da će njihov bunt imati tako daleki odjek. Niko od učesnika dešavanja više nije živ, bilo sa strane pobunjenika ili iz redova mesne vlasti.

Malo ko od nas, koračajući svakodnevno ulicama Starčeva razmišlja ko je sve tim istim putem nekad hodio. Kontinuitet života na prostoru našeg naselja postoji hiljadama godina. To je cela jedna istorija ratova, vojski, careva, preseljavanja, granica...

Dečiji ansambli Kulturno umetničkog društva “Neolit“, na poziv prijatelja iz KUD-a “Sveti Sava“ iz Crepaje,  učestvovali su, 8. juna, na tradicionalnoj manifestaciji “Veliko crepajačko kolo“. Ova manifestacija ima dugu tradiciju a ove godine okupila je desetak gostujućih ansambala i preko 300 učesnika.

Pozorišna predstava za najmlađe u izvedbi pozorišta “Teatar bajka“, pod nazivom “Maša i meda u borbi protiv karijesa“, održana je u utorak, 11. juna, u Velikoj sali Doma kulture.

Pored izložbe fotografija sa mongolskim motivima kojom se predstavio  Miroljub Kršanin, galerija “Boem“ je, 19. juna, ugostila još jednog umetnika, ovaj put indijskog slikara Somenata Maitija koji je starčevačkoj publici ponudio svoja uljana platna sa urbanim pejzažima što je osnovna tema njegovog likovnog stvaralaštva.

Živopisna izložba fotografija pod nazivom “Mongolija otvorenog srca“, koja prikazuje nesvakidašnje predele jedne od najmističnijih zemalja na svetu, otvorena je u sredu, 5. juna, u galeriji “Boem“ starčevačkog Doma kulture.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…