NAVIGACIJA

 

KULTURNI I ZABAVNI ŽIVOT U STARČEVU

 

 

Naslovna strana

Istorijat

Mesna uprava

Starčevo danas

Planovi za tekuću godinu

Projekti

Kultura

Sport

Foto album

Važni telefoni

Mapa Starčeva

Starčevačke novine

Arhiva

Starčevo na Internetu

Kontakt

 
   
 

Kulturni život u Starčevu je veoma bogat i raznovrstan.

Njegov nosilac je Dom kulture Starčevo.

U njemu je otvorena galerija u kojoj se održavaju izložbe značajnih likovnih umetnika.

STARČEVO IZMEĐU BOJA I ZVUKOVA

Galerija "Boem" podsticaj starčevačkim umetnicima • Sjajna atmosfera tokom Festivala malih tamburaških sastava • Prostor za članove Kulturno-kreativnog kluba

Udaljenost nekog sela od grada često se ispostavlja kao jedan od važnih faktora kulturnih dešavanja. Pretpostavka da je u selima, koja su udaljenija od Pančeva, kulturni život intenzivniji (pošto su meštani često onemogućeni da prisustvuju zbivanjima u gradu) nije osnovana. O toj pojavi umnogome govori razlika u organizaciji kulturnog života u Banatskom Brestovcu i Ivanovu, s jedne, i u Omoljici i Starčevu, s druge strane.

Likovni život Starčeva

Ono što Omoljicu i Starčevo izdvaja od većine sela u opštini jeste postojanje galerija u kojima izlažu renomirani domaći autori. Starčevačka Galerija "Boem" radi već šest godina i dosad je bila domaćin velikog broja likovnih umetnika. Prosečno se u tom prostoru godišnje organizuje 10 do 12 izložbi. Za razliku od obližnje Omoljice, u kojoj je pažnja usmerena ka fotografiji, Starčevci izlažu dela urađena najrazličitijim umetničkim tehnikama. Urednik likovnog programa u starčevačkom "Boemu" jeste slikar Čedomir Kesić.

Pored umetnika sa strane u ovom prostoru su izlagali i svi starčevački slikari. Kako je objasnio Vidomir Jelesijević, direktor Doma omladine, pored organizovanja kvalitetnih izložbi, na razvijanje likovnog života u Starčevu dosta je uticalo i to što je ova ustanova obezbedila prostor za nekoliko ateljea. Trenutno te prostorije koriste različita udruženja, pošto su u međuvremenu slikari obezbedili sopstvene ateljee.

Protekle godine je treći put održan Festival malih tamburaških sastava, na kome je učestvovalo 17 orkestara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a koji predstavlja jedinstven događaj u južnom Banatu. Bogat program i odličnu atmosferu organizatori planiraju i za ovu godinu.

Meštani su, kao i obično, prošle godine bili u prilici da prate zanimljiv letnji program. Pored monodrama i tamburaških koncerata, bile su organizovane književne večeri, izložbe, rok i bluz svirke...

Pri starčevačkom Domu kulture funkcionišu škola folklora, pionirski izvođački ansambl i prvi ansambl. U slučaju dva poslednja, reč je o folklornim sastavima koji su učestvovali na mnogobrojnim festivalima u inostranstvu i kod nas.

Trenutno se u okviru ove ustanove radi na uređenju prostora za Kulturno-kreativni klub, udruženje koje okuplja oko 50 članova. Kako je predviđeno, ovaj klub će biti centar okupljanja mladih kreativnih ljudi.

Diskoteka – višenamenski prostor

Zgrada Doma kulture u Starčevu je u solidnom stanju. Pored sređivanja krovne konstrukcije, veliku investiciju predstavljaju i radovi na diskoteci. Prostor od 160 kvadratnih metara uskoro će, uz osnovnu svrhu, biti i mesto za održavanje književnih večeri, tribina, muzičko-scenskih programa... Kao i u većini sela, bioskop u Starčevu ne radi. Prema rečima Vidomira Jelesijevića uskoro će biti obezbeđen još jedan kino-projektor (budući da radi samo jedan), a tada će projekcije biti redovno organizovane bez obzira na posećenost.

Diskoteka u koju rado dolaze mladi Starčevci.

Omladinska organizacija uz pomoć mesnog odbora organizuje brojne nastupe poznatih i lokalnih grupa pod nazivom TRAS.

   
Goblini MLO Blues Delivers

Stalno deluje folklorna sekcija koja ima mnogo nastupa u zemlji i inostranstvu i okuplja mnogo mladih.

Starčevo slavi dve slave:

  • 30. jula - Ognjenu Mariju

  • 09. avgusta - Svetog Pantelejmona

Organizuje se i takmičenje u kuvanju riblje čorbe koje je postalo vrlo popularno.

Zbog toga pozivamo sve koji žele da se provesele da nas posete i da nam se pridruže.

 

Sajt je optimizovan za MSIE 7 i rezoluciju 1024x768.

©2009 Webmaster