NAVIGACIJA

 

ISTORIJAT

 

 

Naslovna strana

Istorijat

Mesna uprava

Starčevo danas

Planovi za tekuću godinu

Projekti

Kultura

Sport

Foto album

Važni telefoni

Mapa Starčeva

Starčevačke novine

Arhiva

Starčevo na Internetu

Kontakt

 
   

 

Starčevo kroz vekove

Na sadašnjoj teritoriji Starčeva je postojalo naselje još u mlađem kamenom dobu (5000-2000 godina pre nove ere) koje se održalo do latinskog doba (600 god. p.n.e.). Ljudi su se tada bavili lovom i ribolovom a postoje dokazi i o početku primitivne zemljoradnje.

Praistorijsko Starčevo je značajan lokalitet pa je po njemu čitav jedan period dobio ime Starčevačka kultura.

Pronađeni ostaci potvrđuju da je na ovom lokalitetu postojalo i tračansko-ilirsko a kasnije i rimsko naselje, što svedoči o kontinuitetu naselja na ovoj lokaciji.

Više o tome možete pogledati ovde.

* * *

Starčevo se nalazi 9 kilometara istočno od Pančeva i zauzima prostor od 92,8 kvadratnih kilometara. Naselje je graničarsko-panonskog tipa i izgrađivanje mu je vršeno planski pod rukovodstvom graničarske vojne vlasti . Od 1738 god. naselje ima rang opštine. Kasnije je spojeno sa Vojlovicom a sada je u sastavu opštine Pančevo. Razvoju Starčeva doprinosi blizina Pančeva i reke Dunav.

* * *

O poreklu imena naselja postoji više predanja.

Po prvom predanju ime je postalo od nekog vojvode Starčevića, koji je imao dvor na potezu koji se danas zove Ðurđevac. Naziv potiče od njegovog sina koji se zvao Ðurđe. Na Ðurđevcu su otkopani ostaci neke građevine pa i bunar.

Drugo predanje govori o kaluđeru u manastiru Vojlovica koji je zvan Starač. On je iz manastira izgonio neposlušne sluge a oni su se naseljavali na napuštenom zemljištu van manastira. Naselje je nazvano Starčevo.

Po trećem predanju je kod Nadela postojala koliba nekoga starca. Tuda je vodio put kojim su vojnici nosili poštu od Opova prema Kovinu. Vojnici su često navraćali kod starca pa su i naselje koje je tu postojalo nazvali Starčevo.

Po manastirskim arhivskim podacima jedan od kaluđera kojima je povereno opsluživanje pravoslavnog življa se zvao Starac. Ugarska vlast je naselju dala ime Teraso ali se ono koristilo samo administrativno. Najverovatnije je da su naselje u sadašnjem obliku osnovali migranti iz Srbije pokrenuti seobom Srba pod Arsenijem čarnojevićem i da je nastalo između 1690 i 1716 godine. Nakon oslobađanja od Turaka dolazi do novog naseljavanja. Po osnivanju Banatske vojne granice dolazi do kolonizacije Nemaca i Hrvata (najviše je doseljeno od 1788 - 1792) . Mesto je pretežno bilo poljoprivrednog karaktera. Zbog povećanja broja stanovnika i nemogućnosti nalaženja dodatnih izvora prihoda dolazi do iseljavanja u strane zemlje (najviše u Ameriku 1907 i 1908 god.). Napuštanjem sela od strane Nemaca posle drugog svetskog rata stvorena je osnova za novu kolonizaciju. Kolonizacija je pretežno izvršena iz uže Srbije ali se više od trećine koloniziranih vratilo u stari zavičaj. Posle drugog svetskog rata se zbog blizine Pančeva i velikog razvoja industrije u njemu menja socijalna struktura stanovništva i naselje prestaje da bude čisto poljoprivredno pa dolazi do novog naseljavanja. Zbog rata devedesetih godina dolazi do novih migracija stanovništva.

* * *

Škola je u Starčevu osnovana 1777. godine a Nemci i Srbi su imali po jednog učitelja.

Današnji naziv škole je: OŠ "Vuk St. Karadžic".

* * *

Na kulturno-prosvetni razvoj sela posebno je uticalo osnivanje: Srpskog pevačkog društva 1903. godine, Hrvatskog pevačkog društva 1905. godine, Vatrogasnog društva 1886. godine.

* * *

Starčevo ima dva kraja: Donjanski, (donji) u kome žive najviše Srbi i Gornjanski, (gornji) u kome je najviše bilo Hrvata i Nemaca. Dva dela sela spaja centar u kome je zgrada nekadašnje opštine, sada Mesna zajednica, podignuta još za vreme Marije Terezije, zgrada Doma kulture i moderna ambulanta.

Mesna zajednica

Dom kulture

Ambulanta


U donjem kraju je pravoslavna crkva a u gornjem katolička.

Obe su registrovane 1788. godine.

Pravoslavna crkva

Katolička crkva

 

Sajt je optimizovan za MSIE 7 i rezoluciju 1024x768.

©2009 Webmaster