Internet izdanje broj 124 od 13. avgusta 2004.

 

 

Kultura

 

Kulturni dani druženja

Folklorni ansambl Doma kulture

Kulturni deo "Dana druženja" otvorio je program. U galeriji "Boem", u utorak 27. jula, otvorena je izložba crteža i akvarela Đorđa Petrovića, umetnika iz Karlovca, Republika Hrvatska. Izložbu je otvorio Nikola Cerovac, predsednik Udruženja Srba iz Hrvatske i predstavnik Srpskog kulturnog društva "Zora" Knin-Beograd. Nakon toga, u kafiću "Pečurka" održano je tamburaško veče orkestea "Panuka"

I sutradan, u lepom abijentu "Pečurke", bilo je muzike. Ovaj put, veče akustične gitare imao je Željko Tođeraš Tođa, koji je i u ponedeljak 9. avgusta nastupao,

Smiljana otvara KKK

 ovaj put u Kreativnom kulturnom klubu. Inače, ovaj klub je svečano otvoren u petak 30. jula, a u njemu su se tokom čitavih "Dana druženja" održavale tematske muzičke večeri, a u nedelju 8. avgusta i izložba slika nastalih na koloniji "Dana druženja" koja je održana na Milju na Dunavu. Još jedno dešavanje se odigralo u Kreativnom kulturnom klubu - najstajiji list na Balkanu, "Pančevac", promovisan je Starčevcima. Povod je bila stranica o Starčevu koja se tokom letnjeg programa pojavila u ovom listu. List su predstavili Nenad Živković, glavni urednik i Kristijan Balteanu, novinar ovog lista, dok je stranicu o Starčevu predstavio Petar Andrejić, glavni urednik "Starčevačkih novina". Voditelj je bila Daniela Birak.

Promocija ''Pančevca'' u
Kreativnom kulturnom klubu

Zanimljivo je bilo i na platou Doma kulture u subotu 7. avgusta, kada je folklorni ansambl Doma kulture održao jednočasovni koncert uz prisustvo velikog broja Starčevaca i njihovih gostiju.

Stjepanović

U sredu 4. avgusta monodramu "Gospođa ministarka" izvela je Ljiljana Stjepanović, a sutradan, u sredu 5. avgusta na istom mestu, u 

 bašti "Pečurke", priređena je kabaretska predstava "Ljubav, ah, ljubav" Veselina Stijovića u gitarskoj pratnji Stijovića juniora.

  

 

KONCERT “ELEKTRIČNOG ORGAZMA“ U STARČEVU

Igra rokenrol cela SiCG...

Gost ”Starčevačkih novina” je Srđan Gojković Gile iz ”Orgazma”.

Kakav je utisak svirati u malom mestu kao što je Starčevo?

- Mi ne pravimo neku razliku da li je mesto malo ili veliko. Imamo uvek isti odnos prema koncertu. Naša namera je da odsviramo što bolje možemo, da uspostavimo dobru atmosferu u publici, da se publika dobro provede i to je koncept koji imamo u glavi pre svirke.

Kako ste opstali toliko dugo?

- Verovatno zahvaljujući upornosti i igrom slučaja, pretpostavljam... Da me je neko pre 25 godina pitao da li će bend postojati toliko dugo, rekao bih mu da - nema šanse. Možda je na naše dugo postojanje uticalo i to što nemamo drugih interesovanja osim muzike, svima je to manje-više najbitnija stvar u životu.

Ko je glavni u grupi?

- Ja sam vođa grupe. Napravio sam bend, od prvog dana sam u grupi, ali mi se dogovaramo oko svih bitnih stvari, zajedno pravimo pesme...

Imali ste promene u sastavu grupe. Kako ste posle njih uspevali da se uklopite?

- Bilo je raznih promena. Ova postava gde smo Banana-gitarista, Švaba-basista i ja-gitarista i pevač, postoji od 1985. godine. Bubnjari su se menjali. Sa Pačetom - sadašnjim bubnjarem smo već 4 godine i svaki čovek nam donese nešto novo. Večeras u Starčevu sviramo sa novom promenom u grupi. U bend se vratio originalni član “Električnog orgazma“, Ljubomir Đukić, koji svira klavijature i peva glavni vokal u nekim pesmama. On u bendu nije bio tačno 20 godina. Posle toliko godina ovo je prva cela svirka sa Ljubom, a imali smo pre oko mesec dana jednu kraću svirku za godišnjicu 3K RTS-a gde je on nastupao sa nama. To je baš jedno osveženje za grupu. Ubacili smo dosta pesama koje nismo svirali 20 godina, koje je on pevao, a posle jednostavno nisu bile na repertoaru. Nama je sada zanimljivije i čini nam se da imamo novi bend.

Da li je vaš izgled osmišljen od strane neke osobe ili je to individualno opredeljenje svakog od vas?

- Ne, nemamo stilistu. Mi smo uvek sami brinuli o svom izgledu. Trudimo se da taj naš imidž izađe spontano iz toga što mi jesmo privatno, tako da se dobro i prijatno osećamo dok sviramo. Naravno da je to osmišljeno, ali od nas samih. Takođe sami brinemo i o omotima ploča, koje uglavnom ja radim. Čak sam režirao i neke spotove “Električnog orgazma“.

Možete li da ispričate neku anegdotu sa vaše svirke?

- Bilo je zaista raznih situacija, to je duga karijera. Ne bih mogao ništa konkretno da izdvojim. Bilo je i lepih, i ružnih, smešnih i tužnih trenutaka. Kada grupa tako dugo postoji dešavaju se razne anegdote.

Kakvu budućnost ima rokenrol u malim mestima?

- Rokenrol je ovde propao poslednjih 10 do 15 godina. Ne gledam mnogo na to opšte stanje, jer se možda ne bih ni bavio rokenrolom kada bi me to toliko pogađalo, a pošto je to jedina stvar koja me zanima u životu, ja se jednostavno trudim da to što radim, činim najbolje što mogu. Nemam nameru da posle 25 godina menjam zanimanje i da počnem da se bavim nečim drugim, tako da ostajemo privrženi rokenrolu i sviranju u bendu.

Šta mislite o drogi?

- Neka moja generalna poruka mladim ljudima je da ako na bilo koji način mogu da se klone droge, duvana i alkohola, da to učine.

Vaša poruka Starčevcima?

- Nemam neku univerzalnu poruku. Voleo bih da na jesen održimo jedan solistički koncert u Pančevu i nadam se da će se to desiti, pa bih pozvao Starčevce koji vole našu muziku da dođu.

Smiljana Jeftić

foto: Kilky

  

Bajk skup i koncert ''Bluz deliversa''

 

U četvrtak 5. avgusta u kafiću “Park” održan je tradicionalni bajk skup. Kao i do sada, na skupu su svirali i “Bluz deliversi” a održano je i takmičenje u brzom ispijanju piva.

 

 

 

Vrh strane

 

 

 

 


 

Glavni i odgovorni urednik Petar Andrejić, izdavač Kreativni kulturni klub

E-mail: [email protected]


© 2004. Webmaster