Internet izdanje broj 124 od 13. avgusta 2004.

 

 

Aktuelno

 

Obeležen Dan sela

Svečanost u MZ Starčevo

 

Klimatizovana ambulanta

Povodom Ognjene Marije, slave MZ Starčevo, u petak 30. jula, u Mesnoj zajednici Starčevo prerezan je slavski kolač.

U prisustvu članova Saveta i gostiju, kolač je prerezao jerej Zoran Maletić a svečanosti je prisustvovao i Jožef Melar, župnik starčevački.

Nakon ceremonije rezanja kolača domaćini i njihovi gosti Dan sela su proslavili na prijemu koji je održan u restoranu "Đeram".

''Telekom'' u akciji

Ovom prilikom, po prvi put je istaknuta zastava sela, a već tradicionalno, selo se ponovilo - puštena je u rad nova telefonska centrala koja će rešiti sve probleme sela vezane za telefonski saobraćaj, a ambulanta je dobila devet klima-uređaja u ordinacijama, čekaonici, kartoteci i apoteci.

Starčevo živi, razvija se i ima razloga da slavi, kao što to neko reče...

SN

 

Vladika u Starčevu

 

Episkop banatski gospodin Nikanor posetio je Starčevo i održao svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Pantelejmona. Vladiku je na ulazu u selo dočekao jerej Zoran Maletić sa vernicima, odakle je povorka na čelu sa fijakerom prodefilovala kroz Starčevo. Nakon liturgije na kojoj je starčevačkom svešteniku dodeljen čin protonamesnika, prerezan je slavski kolač i održana litija oko hrama.

Obeležavanju hramovne slave prisustvovao je veliki broj Starčevaca i gostiju, za koje je priređen svečani ručak u restoranu "Đeram" Ovom prilikom vladika je pohvalio napore starčevačke parohije i Starčevaca da obnove svoj hram..

 

 

U SUSRET MESNIM, LOKALNIM  I POKRAJINSKIM IZBORIMA

 Objavljene prve kandidature

Demokratska stranka će na svojoj listi kandidovati čak petoro Starčevaca, SPS, Nova Srbija i “Vojvodina za sve” četiri, a ostali manje. “Velika gužva” i na izborima za Savet MZ Starčevo - izvesno učešće najmanje 4 kompletne liste uz kandidate grupa građana. Za Savet dovoljno 15 potpisa podrške. Za sada niko od Starčevaca ne ulazi u trku za mesto gradonačelnika

Naš list je u prethodnom broju pozvao sve partije, stranke i grupe građana, učesnike na septebmarskim lokalnim izborima, da nam se jave i predstave svoje kandidate. Neko je tu mogućnost iskoristio, neko nije, a prilika za to će biti još jednom - u septembarskom broju SN.

Najviše kandidata iz Starčeva za opštinske odbornike naći će se na listi Demokratske stranke. Boje ove partije koja je u protekle četiri godine činila okosnicu vlasti na mesnom i opštinskom nivou braniće “prva postava” demokrata: Petar Andrejić, Živa Đurišić, Aca Dimitrić, Daniela Birak i Dejan Škrbić.

Iz Nove Srbije nam stiže informacija da će se na listi kandidata ove stranke za izbor odbornika u SO Pančevo naći Radivoj Ćosić, Anton Deninger, dr Zoran Nedić i Goran Dramićanin.

G17 plus kandiduje četvoricu Starčevaca: Jovu Đokića, Želimira Đokovića, Radonjića i Jordana Velinova.

Kako saznajemo, Demokratska stranka Srbije kandiduje Dragana Sekulovića, a Srpski pokret obnove Slađanu Jović. Koalicija “Vojvodina za sve” koju čine KV, LSV i GSS kandiduje Maurica Poljaka, Mariju Sinđić, Katicu Fabijan i Ratka Milojevića.

SPS na izborima za odbornike predstavljaju Ljiljana Kostić, Dalibor Ivankov, Stanimir Milićev - Tića Zec i Nedeljko Nedić.

Srpska radikalna stranka, kako su nas obavestili iz ove političke organizacije, zauzela je stav da se još uvek ne objavljuju imena kandidata.

Opštinska stranka će takođe imati kandidate iz Starčeva, ali će se lista ove stranke tek kompletirati.

Za listu treba sakupiti 200, a za samostalni izlazak 30 potpisa.

Najavljene su i prve kandidature za izbor članova Saveta Mesne zajednice. Dosadašnja vladajuća većina u savetu MZ Starčevo, koju su sačinjavali članovi Demokratske stranke, Zelene stranke, Demokratskog pokreta Pančeva i jedan nestranački član, na ove izbore će izaći sa zajedničkom listom. Na njoj će se naći Petar Andrejić, Dušan Korolija, dr Miša Sokolović, Predrag Stanković, Aca Dimitrić, Milan Antonijević, Jova Bajer, Nemanja Petrović, Živa Đurišić, Dušan Bijanac, Zoran Stojanov,  Iva Poljak, Jovan Perovanović, Vukojica Ćirković i Dragojlo Bojović. Ova lista će nositi naziv “Za naše Starčevo”.

Svoju listu “Koalicija Starčevo” objavili su i mesni odbori DSS, SPO i Nove Srbije. Na ovoj listi naći će se Radivoj Ćosić Ćole, Jovan Filipović, Tomislav Nikolić, Stevan Leščan, Anton Deninger, Čedomir Jović, Goran Stanković, Sava Mirković, Goran Dramićanin, Lazar Živković, Mirko Stojić, Slobodan Kostić, Jovan Mark, Spasa Spasenovski i Goran Krsmanović.

“Vojvodina za sve” na izborima za Savet kandiduje listu na kojoj su: Katica Fabijan, Predrag Radosavljević, Vladimir Sinđić, Ratko Milojević, Mauric Poljak, Josa Mihajlić, Boban Zdravković, Marija Sinđić i Jovan Kozačenkov.

Opštinska stranka još uvek nije usvojila listu kandidata za izbore za Savet, ali će izaći sa punom listom. Učešće na ovim izborima najavio je i mesni odbor G17 plus.

Starčevački socijalisti će na ove izbore izaći pod firmom “Grupa građana za Starčevo“, a na listi će se naći: Ljiljana Kostić, Radomir Đorović, Borislav Savić, Stojan Ivković, Đoka Dimitrić, Nebojša Lazić, Jovan Mecinger, Miroslav Kovačić Mile, Željla Nedić, Josif Restak, Boško Ivankov, Dalibor Ivankov, Nedeljko Nedić, Radomir Aritonović i Žarko Jovanović.

Učešće na izborima najavljuju i kandidati koji će samostalno izaći na ove izbore (Miljojko Mijajlović, Darko Dogan), a pošto je poslednji rok za prijavu kandidature 4. septembar, treba očekivati još “nezavisnih” kandidatura. Podsećamo, za kandidovanje je potrebno sakupiti 15 potpisa građana koji podržavaju kandidaturu.

 

Ko je to ”Za Starčevo”?

Čak tri liste, bar do sada, u sebi će sadržati slogan “Za Starčevo”. Poplava lokalpatriotizma zahvatila je uglavnom stranačke kandidate: SPO, Nova Srbija i DSS imaju listi sastavljenu isključivo od članova ovih stranaka, a svoju listi su nazvali Grupa građana Koalicija za Starčevo. Lista do sada vladajuće većine u Savetu MZ Starčevo će se zvati Grupa građana - Za naše Starčevo, a ova lista osim članova Demokratske stranke sadrži i nestranačke kandidate, koji su zaista kandidati - grupa građana. Najdalje su otišli socijalisti koji su kompletnu listu podveli pod Grupa građana za Starčevo, iako su svi kandidati - članovi SPS.

Ostaje da se vidi da li će birači biti zbunjeni podatkom da će na glasačkom listiću biti mnogo kandidata koji su za Starčevo”, a zašto su se stranke opredelile da ne idu pod partijskim imenom - ostaje nejasno. Ili je u pitanju procena da je biračima dosta stranaka i da će se lakše opredeliti za nekoga ko je “za Starčevo”. Uostalom, svi se u selu dobro poznaju, pa je stranačka pripadnost svih kandidata već odavno poznata svima.

Po prvi put Starčevci će odbornike u Skupštini opštine Pančevo birati sa liste koju predlažu stranke (kao u izborima za poslanike u republičkom parlamentu). Dakle, građani će zaokruživati ime stranačke liste, a ne pojedinačno ime kandidata. Zato je važno da se birači najpre upoznaju sa imenima kandidata koji će se naći na listama.

Izbori za Savet Mesne zajednice će se održati po većinskom sistemu. To znači da će se glasati zaokruživanjem  imena kandidata. Isto tako, kao i do sada, iz Šumica se bira 4 člana saveta (moći će da se zaokruži jedan, dva, tri ili četriri imena kandidata), iz Gornjeg i Donjeg kraja takođe po četiri, a iz Radničkog naselja za Savet MZ Starčevo bira se tri kandidata. Glasa se u jednom izbornom krugu.

I izbori za gradonačelnika su takođe većinski, a bira se u dva izborna kruga, ukoliko u prvom jedan od kandidata ne osvoji 50% plus jedan glasova.

 

OBJAVLJENE KANDIDATURE ZA GRADONAČELNIKA

 Počela izborna trka

 Objavljene su i kandidature za predsednika opštine. Za mesto gradonačelnika konkurisaće Srđan Miković, kandidat grupe građana koga su već podržali Opštinska stranka i Privredna snaga Srbije, Borislava Kruška, kandidat DSS, Dušan Mrvoš, kandidat Nove Srbije koga je podržao i DPP, Ljubiša Kesić, kandidat koalicije “Vojvodina za sve” koju sačinjavaju Građađanski savez Srbije, LSV, Koalicija Vojvodina i Vojvođanska zelena stranka. Zdenka Miljković biće kandidat G17 plus, a Časlav Jaraković kandidat SPO. U vreme štampanja ovog broja SN još uvek nije bio poznat kandidat Srpske radikalne stranke.

 

LJUBIŠA KESIĆ KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA

 Pančevo bez korupcije

 U ponedeljak 2. avgusta u “Klubu 100“ u Pančevu, Ljubiša Kesić je objavio svoju kandidaturu za predsednika opštine koalicione liste "Vojvodina za sve" (GSS, KV, LSV i VZS) i time započeo kampanju.

Kesić je istakao da će, ukoliko bude izabran za predsednika, Pančevu vratiti status garada. Rekonstrukcija i reorganizacija opštinske uprave, motivisanje potencijalnih investitora da ulažu u Pančevo, borba protiv korupcije, unapređivanje sporta su glavni ciljevi njegovog programa. Ako bude pobedio na izborima sprovodiće štedljivu finansijsku politiku.

D. Birak

 

SRĐAN MIKOVIĆ U STARČEVU

 Miković pozdravio vladiku

Srđan Miković, kandidat za Predsednika opštine Pančevo posetio je Starčevo u ponedeljak 9. avgusta na dan svetog Pantelejmona. Ovom prilikom Miković je pozdravio vladiku Nikanora koji je tog dana služio arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Pantelejmona, a posetu je iskoristio i za susrete za građanima na proslavi u porti crkve.

 

OSNOVAN MESNI ODBOR LABURISTIČKE PARTIJE

 Pančevo bez korupcije

U petak 23. jula u Velikoj sali MZ Starčevo u Starčevu, održana je izborna skupština mesnih odbora Laburističke partije Srbije za Starčevo  i Jabuku. Pored generalnog sekretara Laburista, skupštini su prisustvovali Jasna Popović, predsednica Foruma žena i Radovan Todorović, predsednik pančevačkog odbora ove stranke. Za predsednika Mesnog odbora Jabuka izabran je Milivoje Kočović, a za potpredsednika Ilija  Mitreski. Jednoglasno je odlučeno i da predsednik Mesnog odbora Starčevo bude Miloš Sredojević, a potpredsednik Verica Ristović. Na ovom skupu, prisutni su mogli da se upoznaju sa programom i aktivnostima Laburističke partije Srbije, kao i planovima za razvijanje infrastrukture ove partije.

D.B

 

VESTI

KONAČNO-PRSKANJE KOMARACA

Izvršni odbor Skupštine opštine Pančevo konačno je izašao u susret višegodišnjim zahtevima pančevačkih sela da se komarci prskaju i u njihovom ataru. Odluka je doneta 30. jula, a saradnik na realizaciji ovog projekta je Izvršno veće Skupštine AP Vojvodine.

Starčevo je za ovaj posao dobilo 147.653 dinara, a već je sklopljen ugovor sa Veterinarskom stanicom Pančevo, koja će, čim se steknu vremensku uslovi, tretirati komarce u starčevačkom ataru.

P.Andrejić

 

POBEDILA JAPANCE U AMERICI

Na najprestižnijem američkom međunarodnom haiku takmičenju, koje je ove godine održano u organizaciji Umetničkog instituta “Kaji Aso Studio“ iz Bostona, Verica Živković iz Starčeva je, u vrlo jakoj konkurenciji, osvojila drugu nagradu za haiku pesmu u kategoriji na japanskom jeziku.

Nagrađeni haiku je preveo sa engleskog na japanski jezik prof. dr Kazujoši Ikeda, jedan od najznačajnijih japanskih pesnika.

Treba naglasiti da su u konkurenciji bile haiku pesme autora iz gotovo svih zemalja sveta. Takođe, vrlo je zanimljiva činjenica da je Verica jedini autor iz Evrope koji je osvojio nagradu na ovom takmičenju. Još je zanimljivija okolnost da među nagrađenim autorima nije bilo Japanaca - nekoliko njih je samo pohvaljeno, a postojbina haikua kao poetskog žanra je Japan.

Ovo je, inače, Veričina četrnaesta međunarodna nagrada za haiku poeziju.

Nagrađena haiku pesma glasi na srpskom:

Razvedrava se -
na cvetu suncokreta
tope se zrna grada

 

Vrh strane

 

 

 

 


 

Glavni i odgovorni urednik Petar Andrejić, izdavač Kreativni kulturni klub

E-mail: [email protected]


© 2004. Webmaster