Starčevo je naselje gradskog karaktera koje se nalazi na teritoriji Grada Pančeva, u Južnobanatskom okrugu Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Republici Srbiji. Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Starčevu živi 7473 stanovnika.

Nalazi se na 9 kilometara jugoistočno od Pančeva i zauzima prostor od oko 92,8 km². Naselje je graničarsko-panonskog tipa i izgrađivanje mu je vršeno pod rukovodstvom graničarske vojne vlasti. Pored mesta se nalazi istoimeni arheološki lokalitet iz starijeg neolita, po kome se čitava kultura dobila naziv starčevačka.
Sadržaj

Na teritoriji Starčeva pronađena su nalazišta iz mlađeg kamenog doba (5500–4500. godine pre nove ere). Takođe postoje i nalazišta naroda Sarmata. Pronađeni ostaci potvrđuju da je na ovom lokalitetu postojalo tračansko-ilirsko, a kasnije i rimsko naselje.

Starčevo se nalazi 9 kilometara istočno od Pančeva i zauzima prostor od 92,8 km². Naselje je graničarsko-panonskog tipa i izgrađivanje mu je vršeno planski pod rukovodstvom graničarske vojne vlasti. Od 1738. god. naselje ima rang opštine. Kasnije je spojeno sa Vojlovicom a sada je u sastavu Grada Pančeva. Razvoju Starčeva doprinosi blizina Pančeva i reke Dunav.

Po prvom predanju ime je postalo od nekog vojvode Starčevića, koji je imao dvor na potezu koji se danas zove Đurđevac. Naziv potiče od njegovog sina koji se zvao Đurđe. Na Đurđevcu su otkopani ostaci neke građevine pa i bunar. Drugo predanje govori o kaluđeru u manastiru Vojlovica koji je zvan Starac. On je iz manastira izgonio neposlušne sluge, a oni su se naseljavali na napuštenom zemljištu van manastira pa je naselje nazvano Starčevo. Po trećem predanju, kod Nadela je postojala koliba nekoga starca. Tuda je vodio put kojim su vojnici nosili poštu od Opova prema Kovinu. Vojnici su često navraćali kod starca pa su i naselje koje je tu postojalo nazvali Starčevo. Po manastirskim arhivskim podacima jedan od kaluđera kojima je povereno opsluživanje pravoslavnog življa se zvao Starac. Ugarska vlast je naselju dala ime Teraso ali se ono koristilo samo administrativno. Najverovatnije je da su naselje u sadašnjem obliku osnovali migranti iz Srbije pokrenuti seobom Srba pod Arsenijem Čarnojevićem i da je nastalo između 1690. i 1716. godine. Nakon oslobađanja od Turaka dolazi do novog naseljavanja.

Starčevo je od 1764. godine pravoslavna parohija u Pančevačkom protoprezviratu.[2] Austrijski carski revizor Erler je 1774. godine konstatovao da mesto pripada Pančevačkom distriktu. Naselje ima militarski karakter a stanovništvo je izmešano srpsko i vlaško.[3] Kada je 1797. godine popisan pravoslavni klir mesto Starčevo je bilo parohijska filijala manastira Vojlovice..[4] Po osnivanju Banatske vojne granice dolazi do kolonizacije Nemaca i Hrvata (najviše je doseljeno od 1788 - 1792). Mesto je u to vreme pretežno bilo poljoprivrednog karaktera. Zbog povećanja broja stanovnika i nemogućnosti nalaženja dodatnih izvora prihoda dolazi do iseljavanja u strane zemlje (najviše u Ameriku 1907. i 1908). Napuštanjem naselja od strane Nemaca posle Drugog svetskog rata stvorena je osnova za novu kolonizaciju, koja je pretežno izvršena sa teritorije uže Srbije. Posle Drugog svetskog rata, zbog blizine Pančeva i velikog razvoja industrije, menja se socijalna struktura stanovništva i naselje prestaje da bude čisto poljoprivredno pa dolazi do novog naseljavanja. Od 1981. godine Starčevo je naselje gradskog karaktera jer je udeo poljoprivrednog stanovništva iznosio manje od 30%. Tokom devedesetih godina dolazi do novih ali manjih migracija stanovništva, a poslednjih godina dolazi i do novog sporadičnog doseljavanja usled izvanredne komunalne opremljenosti Starčeva i blizine Pančeva i Beograda.

Starčevo ima četiri kraja: Donji i Gornji su starosedelački, a Radničko naselje i Šumice formirani su u drugoj polovini 20. veka kao rezultat okolnog industrijskog razvoja. U centru mesta je zgrada nekadašnje opštine, sada Mesna zajednica, podignuta još za vreme Marije Terezije, zgrada Doma kulture, škole, ambulante, Opštinski stadion, muzej, i prelepo šetalište na Trgu neolita.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top