Izviđači iz Starčeva obeležili su dvedeset godina neprekidnog rada kao formalno registrovan odred. Za dve decenije rada starčevački skauti ostvarili su preko 2300 različitih izviđačkih sastanaka, organizovali gotovo 700 većih aktivnosti, Devet puta su bili uvršteni među najbolje odrede u Srbiji a u svojoj vitrini broje 86 pehara na državnim i drugim izviđačkim takmičenjima.

            Upoznali su i istražili, prema evidenciji, 95 mesta u Srbiji i 28 mesta u inostranstvu, ne računajući usputne kraće posete i svraćanja do planiranih destinacija. Četvoro Starčevaca obavljalo je neku funkciju na nacionalnom nivou u okviru Saveza izviđača Srbije.

            Već sve navedene brojke govore da su starčevački izviđači jedni od najaktivnijih i najreprezentativnijih udruženja građana u našem mestu. Izviđaštvo u Starčevu ima dužu tradiciju od navedene. Naime već krajem 70-ih godina javlja se prva iskra da bi 1982. godine zaživeo i prvi odred izviđača pod nazivom “Jovan Veselinov Žarko“ Za pokretanje ovog odreda bio je zaslužan tadašnji nastavnik geografije u starčevačkoj osnovnoj školi Budimir Zečević, kao i nekadašnji direktor škole Dragan Mijušković. Ovaj odred je tokom 90-ih godina prošlog veka prestao sa radom.

            Iskra obnove izviđačkog pokreta u našem mestu ponovo je započeta 2002. godine kada su Predrag Stanković, Daniela Jajić i Miša Sokolović inicirali okupljanje nekadašnjih skauta. NJima se ubrzo pridružuje i Petar Ivošević koji je bio između ostalog načelnik prvog starčevačkog odreda, kao i drugi članovi i njihova deca i obrisi odreda su već bili formirani, da bi se početkom 2003. odred i zvanično osnovao.

            Svečana akademija povodog ovog jubileja održana je, 4. novembra, u velikoj sali Doma kulture. Svečanost su uveličile svojim prisustvom brojne zvanice. Pomenuti Buda Zečević, zatim starešina Saveza izviđača Srbije Gabriel Ranković, predstavnici desetak izviđačkih odreda sa kojima odred ima posebnu saradnju, čelnici lokalne Mesne zajednice i Doma kulture Petar Andrejić i Darko Ješić sa najbližim saradnicima, nekadašnji članovi uprave odreda, predstavnici medija i mnogobrojni drugi prijatelji izviđačke organizacije.

            Akademija se odvijala u nekoliko celina. Na početku je vođa Anja Nedeljković otpevala državnu himnu, a zatim je sa Vanjom Deninger, sa kojom je činila voditeljski par najavila govor starešine odreda, koji je uveo zvanice u početak akademije i kratak istorijat. Nakon toga usledila je prezentacija najvažnijih aktivnosti i uspeha odreda za prethodnih 20 godina. Tako su se prisetili brojnih tabora, ekoloških akcija, akcija za lokalnu zajednicu, izviđačkih smotri, izazova i avantura o kojima je svedočilo preko 150 pažljivo odabranih fotografija. Evociranje uspomena mnoge je ganulo. Treći segment ogledao se u dodeli diploma za osvojene stepene znanja članovima odreda za savladan izviđački program. Nakon toga vrhunac svečanosti bile su uručenje plaketa za izviđački staž u odredu za izuzetan i poseban doprinos.

            Za dvadeset godina u odredu plakete su uručene: Predragu Stankoviću, Danieli Jajić, Petru i Marku Ivoševiću, dok je za 10 godina staža u odredu plaketa uručena Vuku Milosavljeviću, Branislavu Nikiću, Danilu Radosavljeviću, Filipu Stefanoviću, Marku Stani i Vanji Deninger. Za izuzetan doprinos odredu plakete su dodeljene LJiljani Kostić i Jeleni Košarić. Za poseban doprinos Odred je uručio plakete “Starčevačkim novinama“,  OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“, Kreativniom kulturnom klubu, pododicama  Deninger, Stana,   Milosavljević, Nedeljković i Emiliji Mrđan.

            Zlatne zahvalnice Odreda, kao poseban vid priznanja, uručene su: Domu kulture “29. novembar“ u čijim prostorijama Odred boravi od osnivanja, Mesnoj zajednici Starčevo i Gradu Pančevu koji podržavaju rad i razvoj Odreda, Budimiru Zečeviću kao pokretaču izviđačke iskre i porodici Ivošević za posebno zalaganje za Odred.

            Po završetku oficijalnog dela Akademije, priređena je poseta manjoj izložbenoj postavci u prostorijama Odreda na kojoj se kroz različite rekvizite, marame, novinske članke, odredske majice, ambleme i druge interesantne predmete, koji će tek svedočiti o starčevačkim skautima, prikazao kontinuitet rada i razvoja. Nakon posete organizovan je ručak uz tradicionalni izviđački pasulj, koji je prirećen u novoformiranim prostorijama udruženja žena i penzionera.

            Izviđači u Starčevu nastojaće da i dalje nastave kontinuitet rada i svoj deci koja vole prirodu i žele da otkrivaju sebe, pruže mnogobrojne avanture na kojima se stiču znanja i veštine.

Savetovanje za mlade izviđačke vođe

            Savetovanje za mlade odredske vođe, u organizaciji Saveza izviđača Srbije, pod nazivom “Savezovanje“,  održano je u Vrnjačkoj Banji od 17. do 19. novembra. Još jedno “Savezovanje“ je ove godine bilo namenjeno načelnicima odreda, njihovim zamenicima ili generalno onima koji su u okviru svojih odreda zaduženi za planiranje i sprovođenje izviđačkog programa.

            Ova aktivnost je okupila oko 50 izviđača iz preko trideset odreda iz cele zemlje. Odred “Nadel“ imao je svoja dva predstavnika: Marka Stanu, novog odredskog načelnika koji je bio učesnik na “Savezovanju“ i Marka Ivoševića, kao starešinu aktivnosti i predavača.

            Glavna tema “Savezovanja“ bila je “Izviđački program - organizovanje održivih omladinskih aktivnosti“, koja je pokrivala više sfera u kojima se program sprovodi. U nekoliko radnih blokova, učesnici su imali priliku da slušaju predavanja na teme primene izviđačkog programa, njegovog savladavanja, prilagodljivosti za potrebe lokalne zajednice, kao i njegovoj vezi sa održivošću odreda i dolaskom do finansijskih ili materijalnih sredstava kroz izviđačke aktivnosti. Takođe, predavači su predstavili renoviranu verziju programa, usput objasnivši njegove prednosti u odnosu na pređašnje izdanje. Posle predavanja, na red bi dolazile radionice u kojima bi izviđači, podeljeni u timove, obavljali konkretne zadatke koji se tiču organizacije aktivnosti i primene programa. Radilo se na planiranju izleta, tabora ili sastanaka, osmišljavanju projekta, kao i smišljanju ideja za unapređenje lokalnih zajednica.

            Svoje slobodno vreme učesnici su iskoristili kako bi se družili. Prohladno vreme nije ih sprečilo u šetnji i razgledanju Vrnjačke Banje. A kada bi se vratili u hotel, razgovori bi trajali sve do sitnih noćnih sati.

            Izviđači su sa ove aktivnosti otišli sa puno utisaka. Počevši od zanimljive teme, programa aktivnosti, samih predavača, radionica, a naravno i vremena provedenog sa starim i novim prijateljima, pa se aktivnost itekako može smatrati uspešnom.

            Sledeće na redu je preneti stečena znanja i iskustva i primeniti ih u praksi, kako bi nove izviđačke avanture bile još bolje i nezaboravnije.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top