Dvadeset prvi Međunarodni festival malih i srednjih tamburaških orkestara  Starčevačka tamburica održan je u subotu, 29. oktobra, a najbolji su bili muzičari iz Novog Sada i po oceni žirija i prema glasovima brojne publike

           Te večeri u dupke punoj domskoj velikoj sali u takmičarskom delu program predstavilo se šest kvalitetnih tamburaških sastava iz zemlje i inostranstva, odnosno regiona, pa su, pored Srbije, svoje predstavnike imale i Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

            Marija Jević, gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu otvorila  je festival i tom prilikom rekla:

            - Lepi su ovi dani kada Starčevo pokaže da je “Starčevačka tamburica“ zauzela ozbiljno mesto na mapi festivala tambure. I kada Starčevo pokaže, ono što vi Starčevci odavno znate, da Starčevo voli tamburu, sluša tamburu i živi tamburu. Grad će se potruduti da i u budućnosti pomogne ovaj festival - istakla je Marija Jević.

            Na samom početku organizatori su za publiku pripremili iznenađenje, a to je nastup tamburaškog orkestra iz Crepaje koji je zagrejao atmosferu i posle kog je usledio takmičarski deo programa. Nastupi svakog od orkestara u trajanju od po petnaestak minuta, veoma često su bili praćeni aplauzima publike, koja je tako umela da isprati svaku dinamičniju numeru. Nakon revijalnog mini-koncerta i podužeg većanja naposletku je predsednik žirija Zoran Bugarski proglasio najbolje, ali pre toga pohvalio organizatore i konstantno napredovanje festivala.

            Tako je prema odluci stručne komisije, koju su činili prekaljni muzički pedagozi Petar Pavlov i Danilo Ninković, pobedio novosadski sastav pod nazivom “Zanatski“, a drugi su bili gosti “Kuerkus“ iz hrvatskog mesta Đakova, dok je na opšte oduševljenje, treće mesto zauzeo domaći “Neolit“.

            Pored toga, za najboljeg “primaša“ je proglašen muzičar Josip Živčić iz Đakova, dok je nagrada za najistaknutijeg pevača, ustanovljena ove godine, otišla u ruke Denisu Zajcu iz grupe koja je u Starčevo došla čak iz slovenačkog Celja i imala privilegiju da svojim veselim nastupom prva se predstavi na festivalu. Specijalno priznanje za mladu tamburašku nadu dodeljena je Danijelu Žarkoviću iz Vojke.

            Treba reći i to da se ovog puta i publika saglasila sa žirijem i ukazala poverenje gostima iz glavnog vojvođanskog grada.

            Na kraju se sve, kao po običaju, završilo druženjem i zakuskom u školskom holu.

            Slede utisci s ovogodišnje ”Tamburice”:

            Darko Ješić, direktor Doma kulture:

            - Ovo je jedan od najkvalitetnijih, pa otuda i najznačajnijih festivala malih tamburaških sastava u zemlji. I ove godine imali smo respektabilan  spisak učesnika, a mladi tamburaški orkestar iz Crepaje bio je iznenađenje koje smo čuvali do samog početka programa. Posebno mi je drago što je njihov nastup na otvaranju bio ispraćen salvama aplauza. Ovaj festival pamtićemo i po nezapamćenoj posećenosti. Naime, te večeri u velikoj sali je za stolovima sedelo preko dvesta ljudi, a tražilo se i mesto više.

            Danijel Žarković - TO LJubinka Lazića, Vojka

(Srbija) -  nagrada za najtalentovanijeg mladog izvođača:

            - Imam dvanaest godina i u Starčevu sam po prvi put. Idem u muzičku školu i već pet godina sviram tamburu. Ovaj festival je veoma lep i svi muzičari su bili odlični.

            Samo Petrič - Tamburaški orkestar “Emonski tamburaši“, LJubljana (Slovenija):

            - Prvi put smo na ovom festivalu. Dopada mi se koncept vašeg festivala, kao da se dešava u nekoj kafani i to je veoma interesantno. Naš najjači adut svakako je Denis Zajc, i on je dobio nagradu za najbolji muški vokal na festivalu.

            Željko Radočaj - Tamburaški orkestar Neolit“ Starčevo (Srbija); treće mesto stručnog žirija:

            - Godinama već učestvujemo na ovom festivalu, ali se nisam baš nadao nagradi stručnog žirija. Starčevački festival je standardno veoma kvalitetan, ali sam pomalo razočaran učešćem naših prijatelja, tamburaša iz Banja Luke. Očekivao sam njihovo bolje izdanje.

            Josip Živčić - “Kuerkus“, Đakovo (Hrvatska); najbolji instrumentalista i drugo mesto stručnog žirija:

            - Prvi put sam sa orkestrom u Starčevu. Došli smo jer želimo da promovišemo tamburašku muziku. Sviđa nam se organizacija i veoma smo lepo dočekani. Sveukupno, lep utisak nosimo iz Starčeva.

            Ognjen Nedeljkov - Ansambl “Zanatski“, Novi Sad (Srbija); prvo mesto stučnog žirija i nagrada publike:

            - Naš orkestar je prvi put na ovom festivalu. Ja sam na njemu već učestvovao,  ali u drugom sastavu. U Starčevu je uvek divno i uvek se ovde rado dolazi jer je ovaj festival, po mom mišljenju,  najbolji tamburaški festival u Srbiji. Ostvarili smo dobar kontakt sa publikom i zadovoljni smo našim nastupom, pa smo verovatno zbog toga i nagrađeni.

            Zoran Bugarski Brica, predsednik stručnog žirija:

            - Divna je organizacija, kao i do sada. Drago mi je da redovno dolaze orkestri iz Hrvatske, Slovenije i drugih država. U početku sam nastupao na ovom festivalu sa svojim ansamblom “Zorule“ i sada mi je zadovoljstvo i čast da imam tu priliku da budem deo žirija. Mislim da su sve nagrade pravilno dodeljene, na osnovu kvaliteta. Publika je nakon godina trajanja ovog festivala edukovana pa nije veliko iznenađenje što se njihova ocena poklopila sa našom.

P.S.-J.F.- M.J.

“ Žiriju u sastavu Zoran Bugarski (predsedavajući), Petar Pavlov i Danilo Ninković i brojnoj publici na 21. “Starčevačkoj tamburici“ predstavili su se sledeći muzički sastavi:

  1. TO “Emonski tamburaši“ iz LJubljane u Sloveniji
  2. GTO “Banja Luka“ iz Banja Luke u Bosni i Hercegovini
  3. Ansambl “Zanatski“ iz Novog Sada
  4. TS “Kuerkus“ iz Đakova u Hrvatskoj
  5. TO “Neolit“ iz Starčeva
  6. TO “LJubinka Lazić“ iz Vojke.

U predtakmičarskom delu programa nastupio je TO KUD-a “Sveti Sava“ iz Crepaje.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top