Kuvarska radionica

            Vođe Odreda izviđača “Nadel“ odlučili su da za svoje najmlađe i nešto starije članove osnovnoškolskog uzrasta u nedelju, 15. oktobra, prirede kuvrsku radionicu. Kako su izviđači organizacija koja osposobljava decu i mlade da se snađu u svakoj situaciji, tako je ovog puta na red došlo takoreći snalaženje u kuhinji. Čemu služi recept, koja su osnovna svojstva nekih namirnica, kako se one ukrštaju i termički obrađuju do željenog rezultata, kako održati higijenu procesa i oprati posuđe i šta raditi sa poluiskorišćenim namirnicama - bila su neka od pitanja na koje je dat odnosno pokazan odgovor.

            Sve ovo je bilo u službi priprema bakinog kolača, što je bio zadatak stavljen pred oko četrdesetak izviđača koji su u učestvovali na radionici, razdvojeni po uzrastnim grupama - jatima i vodovima. Radionica je osmišljena u etapama pripreme ovog slatkog zadovoljstva. Svaki član tako je mogao da odvoji belance od žumanca, dodaje sastojke, meša, muti mikserom, šteluje ukuse testa, peče, ukrašava i izvede sve druge potrebne radnje. Uz kraći teoretski deo, a mnogo više praktičnog učenja kroz rad, konačni rezultat se prikazao kroz preko stotinu finih i jedinstveno ukrašenih galeta. Izviđači ali i vođe se na kraju prionile i najvažnijem poslu - da se sve to pojede, što je izvedeno efikasno i u slast.

Avantura u Kruševcu

            U jednom od lepših vikenda tokom meseca oktobra u periodu od 20. do 22. oktobra ekipa starčevačkih izviđača u sastavu: Vanja Deninger, Pavle Mihajlović, Tara Nedeljković i Filip Stefanović, otisnula se put Kruševca. Povod je bilo učešće na akciji “Trgom Lazarevog grada“ u organizaciji prijatelja starčevačkog odreda - Odreda izviđača “Jastreb“.

            Zbog hladnijih noći spavanje je bilo organizovano u prostorijama jedne od škola u blizini centra Kruševca. Petak je zato bio predviđen za doček drugara i smeštaj kao i međusobno druženje. Za Starčevce je i sam dolazak do lokacije bila svojevrsna avantura i ispit zrelosti jer su trebali da se sami snađu pri kupovini karata, presedanjima i slično, a Vanji, koja je među njima bila najstarija poveren je zadatak vođe puta, koji je uspešno savladala.

            Subota je bila predviđena za akciju. Na stazi dugoj desetak kilometara, skauti su u mešovitim sastavima obišli ovaj grad, koji je bio srednjovekovna prestonica Srbije za vreme vladavine Kneza Lazara. Stoga se u njemu nalaze i mnoge znamenitosti, a zadatak je bio da se pronađu neke od najznačajnijih. Pored samog utvrđenja, Lazarevog grada, kao i spomenika kosovskim junacima, poseban utisak je ostavio i park minijatura - “Srbija“ koji se nalazi na Bagdali - jednom od uzvišenja i izletišta nadomak grada. Divne makete crkvi i manastira iz cele Srbije nalaze se ovde na jednom mestu uz divan pogled na ceo grad. Tokom staze bilo je potrebno rešavati i određene manje zadtake, a naši članovi su se posebno isticali u određenim zadacima poput “procene od oka“ i crtanja.

            Nakon ove potrage i obilaska, usledile su tri radionice, osmišljene sa različitim temama koje su zaokupile razna zanimanja. Fotografija uz praktičnu primenu fotoaparata bila je prva u nizu. U okviru nje su izviđači imali priliku da dodatno prodube svoja znanja o jednom aparatu koji se po izmišljanju nazivao “čudesnom mašinom“ jer je sposoban da zarobi i ovekoveči trenutak vremena, a koji se danas dosta olako i površno shvata i poznaje. Zatim je usledila radionica maketarstva, na kojoj se uz pomoć grančica, lišća i kamenčića, dakle isključivo prirodnih materijala, pravio Lazarev grad. Poslednja u nizu je bila radionica plesa, na kojoj su izviđači uigrali neke od koreografije koje do tada nisu znali ali i koje su imali priliku da i sami izmisle na licu mesta.

            Akcija u Kruševcu osmišljena je kao jedno veliko druženje, odnosno zabava sa svrhom i nije bila takmičarskog karaktera. Umesto klasičnog večernjeg programa, na koje su skauti navikli uz logorsku vatru, zbog uslova smeštaja organizovano je filmsko veče. Naprotiv, ovo nije bilo nešto što je bilo manjak organizacije već novi izvor radosti. Domaćini su se potrudili da naprave divnu atmosferu uz grickalice koje su sami pripremili.

            Nedelja je bio dan za povratak. Nakon pozdravljanja sa drugarima vratili su se kući sa osmesima na licima i prelepim uspomenama.

M. I.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top