Posle trogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa Kulturno-umetničko društvo “Neolit“ je najzad održalo koncert u velikoj sali Doma kullture u Starčevu.

           Kao naslednici folklorne sekcije Doma kulture koja je osnovana davne 1968. godine, “Neolićani“ su tako proslavili mini jubilej, 55 godina folklora u Starčevu. “Uskršnji koncert“, koji su priredili naši folklorci sa gostima iz KUD-a “Branko Cvetković“ iz Beograda, opravdao je očekivanja publike. U prepunoj sali Doma kulture, smenjivale su se koreografije, pesme i narodna kola.

            - Iako nam je prilično podmlađen ansambl, odlučili smo da dečije grupe budu nosioci programa. Tako da su naši najmlađi igrači izveli dve numere, “Igre iz Starčeva“ i “Igre iz Pirota“, a naša srednja dečija grupa “Igre iz Krivog Vira“. Posebnu pažnju je privukao naš omladinski ansambl sa “Igrama iz Pčinje“, a premijerno su izveli i “Vlaške igre“, našu dobro poznatu koreografiju Dragana Paunovića koju je publika pozvala na bis, pa bih ovom prilikom čestitao našim klincima i Urošu Banu na odličnoj pripremi koreografija - kaže za naš list Branislav Živković, umetnički rukovodilac KUD-a “Neolit“.

            Gosti starčevačkih folkloraša iz KUD-a “Branko Cvetković“ predstavili su se publici sa tri koreografije: “Igrama iz ibarskog Kolašina, “Igrama iz Crne Trave“ kao i “Igrama iz vranjskog Pomoravlja“. Zaista su izazvali ovacije. Nastupila je i solistkinja Tijana Stamenković, koja je dva dana ranije imala svoj prvi solistički koncert u Kovinu. Ipak, “zvezde“ koncerta bili su veterani.

            - Na njihovu inicijativu počeli smo sa radom pre nekoliko meseci i već smo uspeli da spremimo dve koreografije, “Igre iz Gruže“ i “Igre iz Leskovca“. Grupa se uvećeva a atmosfera koju prave je sjajna - ističe Živković.

            Gorući problem kod svih ansambala jeste nedostatak dečaka u mlađim grupama, ali se folkloraši nadaju da će se i to promeniti jer imaju velike planove za budućnost. Krajem 2022. godine počelo je sa radom istureno odeljenje KUD-a “Neolit“ u Banatskom Brestovcu, ima mnogo igrača, a upis je otvoren i u Starčevu.

P. Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top