Tokom marta meseca nastavljeno je gostovanje pesnika i prozaista, članova Udruženja književnika Srbije (UKS). Osim starčevačkih ljubitelja pisane reči, u publici u galeriji “Boem“ redovni gosti bili su i iz Beograda i Pančeva, tako da su ovi događaji uvek bili dobro posećeni.

 

            Poštovaoci pisane reči najpre su se upoznali sa opusom Jasmine Malešević, pesnikinje iz Beograda, u utorak, 7. marta. Tom prilikom je predstavljena njena zbirke priča pod nazivom “Isusove sandale“, koja je objavljena 2020. godine, a za koju je inspiraciju našla u poslu koji je nasledila od oca, majstora obućarskog zanata. Prisutni su imali priliku da čuju i poeziju Jasmine Malešević, objavljenu u knjizi “Legende o majci“, koja je proglašena za najbolji rukopis 2019. godine na konkursu Matice srpske - Društvo članova u Crnoj Gori. Nedelju dana kasnije usledilo je književno veče Borisa Kosovića, pisca iz Beograda, na koke su promovisane njegove dve do sada objavljene knjige. Prva je zbirka pesama “Kuge“ u čijoj je osnovi simbolizam, a tematika smrt i život. Deset godina kasnije, 2022. godine, svetlost dana je ugledala druga zbirka poezije naslovljena sa “Čopori“ u kojoj se bavi stradanjem nevinih žrtava. O autoru i njegovoj poetici govorili su Slavica Šešum i Emilija Čolak, pesnikinje iz Beograda.

            Starčevačkoj publici se, 23. marta, predstavio Vidak M. Maslovarić, književnik, radijski i televizijski novinar, publicista i književni kritičar. Član je Upravnog odbora i potpredsednik Udruženja književnika Srbije. Odgovorni je urednik kultne tribine UKS-a “Francuska 7“.  Iz širokog opusa ovog pisca, te večeri predstavljen je njegov roman “Nepomenik“, zbirka poezije “Probudi se“ i poema “Nevidljivi izumitelji budućnosti“. Više o autoru su govorili Čedna Radinović Lukić, Grozdana Lučić Lalić i Majo Danilović, književnici iz Beograda. Prisutni su tada čuli stihove i aforizme još nekih autora koji su se našli u publici.

            Dom kulture “29. novembar“ u Starčevu se pokazao kao dobar domaćin zajedno sa Grozdanom Crepajac, članicom UKS-a, šo je istakao Majo Danilović:

            - Ove književne večeri u Starčevu postaju književni fenomen ne samo Banata, već i Srbije. Vi ste ovde stvorili jednu kritičnu masu koja mi se veoma dopada, u smislu ne samo dobre organizacije već i dobre i sjajne publike u kojoj nisu samo pesnici - rekao je Danilović.

            U aprilu slede književne večeri Slavice Šešum iz Beograda (04.04.), Gordane Vajić iz Pančeva (11.04.) i Miloša Jankovića (25.04.), pa dođite u galeriju “Boem“ na nova književna druženja.

M. Jovišić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top