Zahvaljujući dobroj saradnji sa mesnom školom, muzej ove godine već u martu mesecu beleži prvu veliku posetu učenika i nastavnika. Učesnici okružnog takmičenja pod nazivom “Književna olimpijada“, koje se održavalo u našoj školi u subotu, 4. marta, iskoristili su priliku da posete starčevački muzej. Više od 50 učenika i njihovih nastavnika iz celog južnog Banata upoznalo se ovom prilikom sa zaista bogatom istorijom našeg mesta.

 

            Interesovanje za muzej su pokazali  i gostujući pesnici koji su pre književnih večeri koje su tokom marta organizovane  u galeriji “Boem“ dolazili da obiđu muzej. U pitanju su članovi Udruženja književnika Srbije, mahom beogradski pesnici,  koji su sa svojim gostima iz Beograda i Pančeva otkrili bogatu prošlost Starčeva

            Česte su i pojedinačne posete mahom iz Beograda i šire okoline Pančeva. Posetioci su se  upoznavali sa stalnom edukativno-izložbenom postavkom “Starčevo kroz vekove“, zatim izložbom starih razglednica i poljoprivrednih mašina i alata, kao i replikom neolitskog naselja u dvorištu muzeja.

            Poseta učenika upotpunjena je i obilaskom znamenitosti na Trgu neolita i u centru Starčeva u pratnji vodiča. Sve je spremno za novu muzejsku sezonu.

 

Sačuvajmo prošlost od zaborava

            Muzej u našem mestu nastavlja da radi na formiranju kolekicija starih dokumenata, knjiga, razglednica, kovanog i papirnog novca, crno-belih fotografija i drugih starih predmeta iz svakodnevnog života kako bismo sačuvali od zaborava kako su naši preci živeli u Starčevu u proteklim vekovima.

            Muzej, takođe, stoji na raspolaganju vlasnicima starih dokumenata i fotografija koji su voljni da pozajme iste radi skeniranja, posle čega bi im sve bilo uredno vraćeno. Na taj način muzej će upotpunjavati elektronski depo i na taj savremeni način čuvati dragocene podatke.

            Sve to stvara mogućnost organizovanja tematskih izložbi i izdavanja kataloga jer naše mesto ima bogatu prošlost. S druge strane, muzej je tu da na najbolji način prezentuje prošlost kao sećanje na ljude koji su nekad ovde živeli, radili i gradili Starčevo za bolju budućnost svojih potomaka - nas.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top