Udruženje žena “Neolit“ i Mesna  zajednica  Starčevo organizovali su u nedelju, 12. februara, manifestaciju “Izbor za najlepši slavski kolač“ u Domu kulture “29. novembar“ u Starčevu. Manifestacija je organizovana po 9. put, a otvorila ju je Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

Ljiljana Zarić, predsednica Udruženja žena “Neolit“ kaže da je višečlani žiri cenio odnos tradicionalnog i estetskog i pokazano umeće u spravljanju i dekorisanju slavskog kolača.

            - Slava i slavski kolač je nešto što svako domaćinstvo ovde poštuje. Kao udruženje, nastavljamo da negujemo tradiciju, pa i manifestaciju u slavu obrednog kolača. Svake godine imamo odličan odziv učesnica, ali i gostiju i, što je najvažnije,  divan izbor slavskih kolača, kojima žene pokazuju svoje umeće i lepotu naših običaja. U ovom kraju se držimo isključivo klasike i negujemo starinsku recepturu, a uz malo prakse, strpljenja i mašte, posebna radost je i kolač ukrasiti simboličnim šarama od beskvasnog testa, kaže LJiljana Zarić, i skreće pažnju da slavski kolač može biti i najjednostavnija pogača.

            U izboru za najlepši slavski kolač uručene su nagrade u pojedinačnoj konkurenciji, ali i za zajednički rad udruženja žena koja su učestvovala na ovoj manifestaciji.

            Prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je LJubica Jovanović iz Starčeva, drugo mesto Dragana Marinković iz Omoljice, a treće Slavica Josifović iz Smedereva. Na manifestaciji su nagrađena i udruženja za zajednički rad. Prvo mesto osvojilo je udruženje “Vešte ruke“  iz Pančeva, drugo KUD “Bonazi Šandor“ iz Ivanova, a treće mesto “Omoljčanke“ . Za najlepši štand proglašen je štand MKUD “Tamaši Aron“ iz Vojlovice.

            Pripremljen je bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program u kome su nastupili Taburaški orkestar “Neolit“ i istoimeno kulturno-umetničko društvo iz Starčeva.

Rekli su...

            - Danas smo imali priliku da vidimo mnogo divnih slavskih kolača koji su deo naše tradicije. Odvajkada su domaćice želele da naprave što lepši i poseban slavski kolač, a na ovoj manifestaciji imaju priliku da ga i pokažu. Grad Pančevo se trudi da podrži ovakve manifestacije kako bismo negovali našu tradiciju, običaje i kulturu.  Mnogo mi je drago što danas vidimo toliko kreativnih ideja kada je u pitanju dekoracija slavskih kolača. Čini mi se da ste svake godine sve inovativniji - rekla je Marija Jević.

            Žiri za ocenjivanje slavskih kolača činili su jerej Nedeljko Sančanin i Marina Jovičić, magistar pravnih nauka iz Beograda. Oni su imali težak zadatak da među dvadesetak izloženih kolača odaberu najlepše. Šta su bili kriterijumi u ocenjivanju, objasnio je jerej Nedeljko:

            - Drago mi je da je to ručni rad. Ono što sam kao saveštenik video je to da su motivi baš oni koji treba da bud - hrišćanski, pravoslavni, srpski. Važno je da nisu mazani jajima, da figurice koje su lepljene ne otpadaju, što je važno prilikom rezanja kolača, napominje Senčanin.

V.J-P./M.J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top