Stalna postavka starčevačkog muzeja pod nazivom “Starčevom kroz vekove“ ponovo je obogaćena novim sadržajima. 

           Od otvaranja u junu 2020. godine ova postavka se neprekidno razvija i živi. Prošle godine postavljen je istraživački sto, dok je ove sadržaj za posetioce obogaćen sa novim vitrinama sa zaštitnim staklom, postametom i zaštitnim stubićima koji oivičavaju veće izložene predmete. Prošle godine otvorena je i izložba starih razglednica u galerijskom prostoru muzeja.

            U okviru istorijskog dela stalne postavke, konzervirani su i izloženi novčići iz perioda Banatke vojne granice, kao i peć sa početka prošlog veka koja je izvorno i korišćena u zgradi u kojoj je izložena, što zapravo čini i njenu dodatnu vrednost.

            Izradom nove vitrine i postavkom zaštitnih stubića, stavljen je u funkciju za posetioce i treći deo stalne postavke posvećen poljoprivrednim alatkama i ručnim mašinama, dok je u vitrini izložen kolarski alat, star ceo vek.

            - U Starčevu postoji lepa sinergija Doma kulture, Mesne zajednice i Osnovne škole koje su prepoznale važnost postavke za mesto u očuvanju kulturnog identiteta. Od kada je postavka otvorena, sve je više zainteresovanih sugrađana za istoriju i kulturu mesta, a postavka je dobar oslonac i za edukaciju đaka o lokalnom nasleđu, kaže Marko Ivošević, predsednik udruženja “Pagus“ koje je partner u aktivnostima oko razvoja muzeja.

            Inače, obogaćivanje sadržaja i zaštita predmeta realizovani su projektom Udruženja “Pagus“ koji je sufinasiran sredstvima Pokrajnskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

VJP

 
 
 
 
 

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top