skauti2 

           Nakon dužeg perioda ograničene mogućnosti putovanja usled mera sprečavanja pandemije, starčevački izviđači su na najbolji način iskoristili ovogodišnje letnje mesece u kojima je moglo slobodno da se putuje.

            Seriju putovanja započeo je Marko Ivošević, kada je kao načelnik Saveza izviđača Srbije bio deo delegacije Srbije na Evropskoj izviđačkoj konferenciji koja se odvijala u Roterdamu u Holandiji od 21. do 27. jula. Cilj ove aktivnosti bilo je biranje evropskog izviđačkog rukovodstva, kao i donošenje  staretegija za novi trogodišnji plan rada Evropskog izviđačkog regiona. Takođe, na konferenciji se moglo upoznati i sa različitim trendovima i inovativnim metodama rada, kao i primerima dobre prakse drugih zemalja. Pored radnog dela, svaka izviđačka aktivnost uvek ima i posebne edukativne sadržaje. Ovoga puta učesnici skautske konferencije su mogli da se upoznaju sa kompleksnim sistemom za drenažu, sa obzirom na to da je znatan deo Holandije ispod nivoa mora. Posetili su jednu od najvećih evropskih brana i upoznali se sa kontrolom razvijenog sistema upravljanja koju čine mreža kanala, ustava i drenažnih pumpi koje neprestalno rade, održavajući neke delove zemlje i do sedam metara ispod nivoa mora, suvim. Upoznali su se i sa funkcionisanjem izviđačkih jedinica, koje priznate od strane države kao organizacija od interesa za društvo, imaju poseban tip objekta u svakom gradu, nešto poput izviđače “baze“. Svaka takva “baza“ ima svoj prostor za kampovanje, mesto za sastanke, opremu i manju zatvorenu halu, koja se može koristititi kako za sport i aktivnosti, tako i u slučaju neke javne potrebe. U slobodno vreme obilazio se i grad. Roterdam je tokom Drugog svetskog rata bio gotovo ceo porušen, dok je danas jedan od najmodernijih gradova Evrope. Interesantno je da je cela Holandija, zemlja koja teži da bude samoodrživa nakon 2030. godine, pa je tako sistem železnice razvijen do te mere da se u bilo koji deo zemlje može stići vozom za manje od jednog sata.

skauti5

            Zatim je usledilo učešće na najvećem izviđačkom događaju u 2022. godini. Po prvi put starčevački izviđači učestvovali su na skautskoj aktivnosti koja je okupljala 35.000 izviđača pod šatorima. Pravi privremeni grad koji je imao i sve svoje prateće usluge. U pitanju je bilo učešće na Švajcarskoj nacionalnoj smotri, MOVA 2022. Među 22 člana srpskog kontigenta, dvojica su bili članovi Odreda izviđača “Nadel“. To su Marko Stana i Vuk Milosavljević, koji su svoju zemlju i Starčevo predstavljali na najbolji mogući način. Smotra se održala u periodu od 23. jula do 6. avgusta, u dolini Goms, u kantonu Valais. Zanimljiva činjenica je da se ova smotra održava na svakih 14 godina, što znači da je ovo bilo zaista vredno iskustvo koje se još dugo vremena neće ponoviti. Na smotri je bio realizovan veliki broj aktivnosti i radionica. Igre na otvorenom, šetnje kroz prirodu po okolnim planinama, obilazak velike kuće na drvetu, degustacija švajcarske hrane,  naročito sireva i čokolada, kao i veliki broj zanimljivih izazova, svakodnevno su oduševljavali skaute. Jedna od aktivnosti koja je ostavila poseban utisak na sve bio je rafting, gde su se izviđači zabavili, prema njihovim rečima “kao nikada u životu“, a najbolji deo zasigurno je bila vožnja po brzacima.  Po završetku smotre, srpski izviđački kontigent proveo je još tri dana boraveći u Cirihu, jednim od najvećih gradova Švajcarske. Obilazak ovog grada je obuhvatao Ciriško jezero, zgradu Opere, pravoslavni hram Svete Trojice, Konzulat Republike Srbije i prijem kod konzula, vožnju brodom, gondolom, kao i šetnje po prelepim ulicama i parkovima Ciriha. Naravno, kupovina suvenira, magneta i švajcarskih grickalica nije se mogla izostaviti. Srca punih uspomena, vratili su se sa putovanja 10. avgusta. Sudeći po utiscima koje su doneli naši Marko i Vuk, ova smotra bila je jedan od događaja koji obeleže čitav život. Mnogobrojni dani ispunjeni smehom, avanturom, dobrim raspoloženjem i novim prijateljima zaista pokazuju prave čari izviđačke organizacije.

            Seriju putovanja nastavilo je i sedam članica starčevačkog odreda: Vanja Deninger, Marija Gerdić, Anja Nedeljković, Tara Nedeljković, Anja Veličković, Kristina Varga i Jelena Košarić, koje su boravile od 28. jula do 5. avgusta na 6. smotri Saveza izviđača Crne Gore, koja je održana na Grahovu. Članice “Nadela“ bile su deo od 162 člana srpskog izviđačkog kontigenta. Avantura je počela već u autobusu tokom putovanja, kada su se okupili sa starim i upoznali sa novim drugarima. Po dolasku u Grahovsko Polje, nadomak borove šume, niklo je izviđačko naselje na pet hektara površine u kome je bilo smešteno oko hiljadu izviđača iz sedamnaest država. Prva četiri dana smotre bila su namenjena istraživanju Crne Gore. Izviđači su se prvo upoznali sa znamenitostima Grahova poput pećine i arboretuma. Zatim su otkrili Morinj, pa Kotor i njegov stari grad kao i Gospu od Škrpjela, nevakidašnje veštačko ostrvo u sred Bokokotorskog zaliva. Takođe, organizovan je i odlazak u Nikšić i upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima ovoga mesta. Nakon toga usledile su razne izborne edukativne radionice. Vožnja biciklom, učenje o robotici, sportske aktivnosti, prevencija mentalnog zdravlja, doprinos lokalnoj zajednici i mnoge druge. Jedan poseban dan bio je odvojen za internacionalnalno druženje gde je svaka zemlja predstavljala svoju kulturu kroz igre, ples, nošnju, kao i kroz različite video prezentacije. Izviđači koji poznaju folklorne igre, a među njima i Anja i Marija iz Starčeva, predstavljali su Srbiju tokom završne ceremonije internacionalnog dana, odigravši posebno pripremljenu koreografiju, koja je uvežbavana tokom prethodnih dana smotre. Kakav je utisak ostavio ovaj privremeni anasambl, može se zaključiti po tome što je nakon završetka tačke preko 900 izviđača zaigralo užičko kolo. Pred povratak, deo izviđača je iskoristio priliku da poseti velelepnu planinu Durmitor, dok je deo uživao u slobodnom danu, radeći sve ono što nisu stigli pre toga, a želeli su da probaju.

skauti1

            Prijateljstva koja su sklopljena u Rotardamu, dolini Goms i u Grahovskoj šumi, tajne koje samo nebo zna i veze koje su ova putovanja učvrstila, sve to učinilo je izviđače koji su na njima učestvovali nečim mnogo većim od prijatelja. Postali su prava porodica, mladi ljudi sa željom da nastave da neguju razvijene odnose, jer upravo su ti odnosi ono što nam ostaje za ceo život.

Poletarski vikend

            Starčevački poletarci i pčelice, učestvovali su na aktivnosti Saveza izviđača Srbije namenjenu ovoj kategoriji članstva u periodu od 16. do 18. septembra. Sokolski dom u Obrenovcu, kao i Prva obrenovačka osnovna škola, bili su centar zabave i avanture. “Poletarski vikend“, kako je glasio naziv aktivnosti, okupio je oko 140 izviđača pretežno iz severnog i centralnog dela Srbije, dok su izviđači sa juga zemlje imali jednodnevnu aktivnost za ovu kategoriju članstva koja je održana u Nišu. Simbolički okvir aktivnosti u Obrenovcu bio je osmišljen sa misijom “spasavanja dinosaurusa od izumiranja“. Da bi uspeli u ovom zadatku učesnici su se stavili u ulogu naučnika koji su pokušali da ovo izvedu na tri načina. Pa su tako bili astronomi i astronauti koji su se vraćali u prošlost da skrenu asterod koji je udario u Zemlju, zatim su bili genetičari koji su trebali da repliciraju DNK dinosaurusa, a stavili su se i u ulogu botaničara i ekoklimatologa, kako bi kreirali biljke koje mogu da izdrže ekstremne uslove na Zemlji i budu osnova ishrane i ekosistema xinovskih reptila. Kroz sve radionice nephodna je bila kombinacija timskog i individualnog rada. Cilj aktivnosti bio je da kod dece razvije i podstakne sagledavanje problema, kritičko promišljanje i različit pristup rešavanju nekog izazova, kao i da im pruži mogućnost za sticanje novih znanja, veština i stavova koji im mogu koristiti u raznim životnim sferama. Na ovoj aktivnosti učestvovalo je 11 starčevačkih skauta, sa koje donose samo lepe uspomene. Dokaz tome predstavljaju široki osmesi, priče o doživljenim avanturama i zanimljive stvari koje su naučili, kao i mnoštvo novih prijatelja koje su upoznali iz drugih mesta u zemlji koje imaju sreću da u njima deluje izviđačka organizacija.

M.S. i M.I.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top