skauti

            Na ovogodišnje 5. “Zvezdanove susrete“, u Obrenovcu, održane u periodu od 8. do 10. jula, kao predstavnici starčevačkog odreda izviđača prisustvovale su Marija Gerdić i Vanja Deninger.

           Iako se nisu takmičile bile su od velike pomoći organizatorima. U petak, 8. jula,  skauti su krenuli u kamp koji je bio podignut u obrenovačkom izviđačkom kampu, nedaleko od centra grada. Nakon predaha od puta i podizanja kampa moglo je da počne druženje sa starim, a i novim prijateljima.

            Tokom noći je padala sitna kiša, ali je sutradan osvanuo lep i sunčan dan. Po doručku, svi izviđači su obukli svoje uniforme i zajedno se uputili ka mestu otvaranja, platou ispred Gradske optine Obrenovac. Načelnik i starešina akcije poželeli su sreću učesnicima nakon čega je akcija bila otvorena. Ekipe su dobile svoje zadatke i krenule na stazu, a naše Starčevke su krenule u obilazak mesta. Nakon obilazka uputile su se ka kampu gde su pomagale oko pripreme nastavka takmičarskih disciplina kao i pripreme ručka. Na kraju dana održan je kulturno-zabavni program. Takmičari su kroz pesmu, igru i glumu uspeli da zabave ostatak kampa.

            Narednog dana u nedelju, 10. jula, ujedno i poslednjeg dana kampa izviđači su razmenjivali utiske sa ove akcije. Ubrzo je došlo vreme za oblačenje izviđačkih uniformi i zatvaranja akcije. Nakon dodele zahvalnica, diploma i nagrada, akcija je zvanično bila zatvorena. Skauti su spustili svoje šatore, pozdravili se sa prijateljima i organizatorima i krenuli svojim kućama. Zadovoljne Starčevke poručuju da je ovo bilo veoma lepo stečeno iskustvo i da se veoma raduju ponovnom izviđačkom susretu.

Usvojen novi program Saveza izviđača Srbije

            Poslednjeg vikenda juna meseca  starčevački izviđači bili su učesnici Programske skupštine Saveza izviđača Srbije, koja je održana u Šapcu. Programskoj skupštini, kao delegat starčevačkog odreda prisustvovao je Predrag Stanković, dok su u svojstvu načelnika Saveza i člana Upravnog odbora Saveza Skupštini prisustvovali i Starčevci Marko Ivošević i Jelena Košarić. Rezultat zasedanja Skupštine bio je usvajanje renoviranog nacionalnog izviđačkog programa na kome se radilo prethodne tri godine. Novi izviđački program pruža bolji i svrsihodniji izbor tema koje se savladavaju kroz rad u lokalnim odredima izviđača. Program je podeljen u sedam oblasti: život sa prirodom; nauka zanatstvo i tehnika; zdravlje i rekreacija; kultura, umetnost i tradicija; doprinos zajednici; liderstvo i timski rad; organizacija, duh i tradicija. Sa usvajanjem ovih izmena izviđači su učvrstili svoju poziciju kao organizacija koja je lider neformalnog obrazovanja u našoj zemlji. Program Saveza izviđača Srbije razvijen je uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Takođe,  u sklopu istog vikenda održano je i kratko savetovanje za starešine izviđačkih odreda, a u večernjim satima izviđači su imali prilike da se upoznaju sa starim gradom Šapcom, kraj reke Save.

 

Kroki vesti

  Marko Ivošević je boravio od 11 do 20 jula na Tari, kao starešina  republičke škole za izviđačke vođe.

 Daniela Jajić od 25. jula predvodi članove pančevačkog odreda izviđača na letnji tabor u Zeleniku kod Herceg Novog.

 Članovi Odreda izviđača iz Starčeva učestvovaće na smotri Saveza izviđača Crne Gore u mestu Grahovo nedaleko od bokokotorskog zaliva.

 Izviđači iz Kruševca će tokom “Dana druženja“ boraviti sa starčevačkim skautima na taboru koji će se organizovati u dvorištu Škole. U sklopu tabora biće održan i izviđački višeboj.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top