cucic

Regionalni centar za talente “Mihajlo Pupin“ iz Pančeva već više od dve decenije okuplja najtalentovaniju i vrednu decu, koja su uvek spremna za nova saznanja, nove ideje, nove izazove. Kroz Centar je prošlo više od 10 hiljada polaznika, među kojima su mnogi danas predavači. I ovog jula održan je letnji kamp u Idvoru, kao i 22. Filmska kolonija.

           Više o radu Centra rekao nam je dr Dragoljub Cucićc, direktor Centra

            Kada je počeo sa radom Centar za talente?

            - RCT “Mihajlo Pupin“ osnovan je 12. decembra 1998. godine, Ugovorom o osnivanju, između Opštine Pančevo i Republičkog centra za talente. Rad Centra je planiran da počne s proleća, ali je zbog bombardovanja Srbije sve prolongirano za mart 2000. godine.

            Kako see došlo na ideju da se osnuje, koji su  bili ciljevi tada?

            - Ideja je potekla iz Rafinerije, inicijativom tadašnjeg direktora Radovana Pešikana. U razgovoru sa tadašnjim gradskim vlastima, koje su bile “opozicione“ (u odnosu na centralne vlasti, prim. red.) nije bilo problema da se dogovore oko pokretanja rada Centra za talente, u čijem su Upravnom odboru bili direktori: “Rafinerije“, “Petrohemije“, “Azotare“, “Hemofarma“, zamenik predsednika Regionalne privredne komore, predsednik opštinske vlade i načelnik  okruga za južni Banat.

            Za sve ove godine postojanja mnogo je dece prošlo kroz Centar?

            - Prema evidenciji koju vodimo, od prvog dana, radi se o broju oko 10.000 dece.

            Kako se postaje polaznik Centra za talente, kome roditelji mogu da se obrate?

            - Svake godine, u oktobru, šaljemo svim školama na teritoriji Grada Pančeva dopis u kome obaveštavamo o prvom okupljanju polaznika za tekuću školsku godinu. Pored spiska dece, po imenu, koja se pozivaju na osnovu postignutih rezultata u prethodnoj školskoj godini, stoji da svi učenici, koji žele da rade na višem nivou nego što se radi u školama, u manjim grupama, u okruženju dece sličnih motiva, mogu da se prijave (mogu i roditelji, nastavnici, profesori) i da dođu. Kod nas nema ocenjivanja i obaveznosti, samo želja da se radi više i jače.

            U početku su u Centru bile zastupljene uglavnom prirodne nauke, danas imate odsek za jezike, književnost, likovnu kulturu...

            - Od prve godine smo uveli umetnost. Najstarija kolonija, koju organizuje RCT “Mihajlo Pupin“” jeste Filmska kolonija u Deliblatskom pesku. Ove godine, od 5. do 17. jula, trajala je 22. po redu, u kontinuitetu. Od prve godine bili su u Centru i likovna kultura, i stvaralačko (nekada se zvalo kreativno) pisanje.

            Kakvu saradnju imate sa Gradom Pančevom, a kakvu sa školama u gradu i regionu?

            - Da nema Grada, ne bi bilo ni nas. U početku, prvih nekoliko godina, postojali smo zahvaljujući “Rafineriji“. Poslednjih nešto više od 15 godina Grad je glavni finansijer svih naših aktivnosti. Naravno, da imamo i tri puta više sredstava i to bismo potrošili, ali ukupno gledano dobro je. Sradanja sa školama je od škole do škole. Neke sve ispoštuju, za neke ne postojimo. Od Gimnazije imamo izvanrednu podršku bez koje ne znam kako bismo.

            U Centar dolaze deca iz Vršca, Bele Crkve, Kovina, Kovačice, Opova, Beograda i iz skoro svih škola sa teritorije Grada Pančeva. Svake godine organizujete Kampove u Idvoru i filmsku koloniju u Deliblatskoj peščari?

            - Da, ove godine su bili organizovani 12. naučno-edukativni kamp “Mihajlo Idvorski Pupin“, Idvor 2022, i 22. filmska kolonija “Deliblatski pesak, 2022“. Moram da se zahvalim Gradu, Ministarstvu za kulturu, Sekretarijatima za kulturu, omladinu i sport, Kazneno-popravnom zavodu Pančevo, MZ Idvor, Optini Kovačica, OŠ “Mihajlo Pupin“ iz Idvora, i MESSER “Tehnogas“  AD-u.

            Polaznici Centra stigli su i do najprestiznijih svetskih univerziteta, gde zauzimaju značajne pozicije?

            - Zaista je to sada već impresivan broj, nekada dece, sada priznatih ljudi u svojim profesijama, raspoređenih širom sveta, ali i u Srbiji. Da spomenem samo situaciju od pre neki dana kada je Marko Šušnjar zahvaljivao u ime svih studenata koji su dobili “Dositejevu nagradu“, i RCT “Mihajlo Pupin“ je spomenuo.

            Centar organizuje i takmičenje u istraživačkim radovima. Kažite našim čitaocima nešto o ovom segmentu rada.

            - Razlog osnivanja RCT-a “Mihajlo Pupin“ bio je stvaranje naučnog podmlatka, što smo mi odmah preinačili i u stvaranje umetničkog i socijalnog podmlatka. Takmičenje u organizaciji Regionalnih centara za talente Republike Srbije su svake godine i nalaze se u kalendaru takmičenja. Učenici, tokom školske godine, vrše istraživanja koja njihovi mentori nadgledaju. To se uči, malo se na takav način radi u školama. Uči se i kako rezultate istraživanja predstaviti, kako napisati istraživački rad, poster, uraditi prezentaciju. Svima njima će to, vrlo brzo, to beoma trebati. Veoma zahtevno takmičenje, sa ozbiljnim komisijama pred kojim se brane radovi.

            Centar je ostvario dobru saradnju sa sličnim ustanovama i van naše zemlje. Bili ste i u Hrvatskoj, da li to znači sa u budućnosti može biti i razmene nadarenih učenika?

            - Da, u novembru sam bio u Poreču, u aprilu u LJubljani, i bili su veoma ozbiljni razgovori po tim temama. Trenutno radimo samo dva kampa na koje možemo da dovodimo učenike koji nisu samo naši, ali da bismo se upustili u takvu vrstu aktivnosti treba nam još podrške. Neophodni su objekti koji bi podržali taj vid aktivnosti.

            Koliko je po Vašem mišljenju važno da postoji ovakva institucija koja okuplja nadarenu i vrednu decu?

            - Smatram to veoma važnim. Mislim da je neophodno da svaki veći grad ima centar za talente, u kom će se okupljati učenici, da ne moraju da plaćaju, zato što žele da saznaju više i što im u školama lako ide. Uvek navodim primer - fizika 7. razred. U svakoj školi u Pančevu postoji nijedan do tri-četiri  đaka koji vole fiziku i želeli bi da rade i više i jače. Oni su u svojim odelenjima “soliteri“. Usamljenici koje drugi ne shvataju. Mi kada ih okupimo onda ti “soliteri“  shvataju da postoje u druga deca sličnih interesovanja, i menja se pogled na svet.

            Koje vas aktivnosti očekuju u narednom periodu?

            - Prvo ide svođenje računa od prethodne školske godine, zatim nagrađivanje najuspešnijih polaznika, i onda sve iznova.

Zorana  Šteković

Koje nagrade je Centar dobio tokom ovog perioda?

  • 2012. - Zahvalnicu od mesne zajednice Orlovat za “učešće u danima Uroša Predića“.
  • 2014. godine RCT “Mihajlo Pupin“ je dobio medalju Fondacije “Mladen Selak“.
  • Nagrada za najbolje realizovani projekat “čiji je rezultat imao izvanredan uspeh i značaj za Opštinu Kovačica i Republiku Srbiju“, u 2015. godini (mart 2016).
  • Nagrada za najbolje realizovani projekat “čiji je rezultat imao izvanredan uspeh i značaj za Opštinu Kovačica i Republiku Srbiju“, u 2016. godini (maj 2017).
  • 2017. - Tesla Silver Coin - nagrada dobije od manifestacije “Tesla global Forum“.
  • Medalja i diploma za umetničku kreaciju Doma kulture “Mihajlo Pupin“ iz Idvora (19.01.2019).
  • Zlatna plaketa Opštine Kovačica RCT “Mihajlo Pupin“ za Kamp u Idvoru (jun 2019).
  • ZA VELIKI DOPRINOS kulturnoj promociji Republike Srbije i Opštine Kovačica u zemlji i inostranstvu dodeljena je Mala zlatna plaketa Regionalnom centru za talente “Mihajlo Pupin“, iz Pančeva, Kovačica (20.08.2021).
  • 2021. - Zahvalnica - dobijena od Geografskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu za “Uspešnu saradnju i doprinos razvoju Geografskog fakulteta“.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top