zivkovic

              Pančevo je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja početkom školske godine na saobraćajnom poligonu prvake uči pravilama ponašanja u saobraćaju. Zbog čega se organizuje ovakav vid obuke u saobraćaju za prvake? Kakvi su rezultati i efekti toga, s obzirom da se ovakvom načinu obuke pristupilo još 2016. godine?

           - Svake godine od 2016-te, u programu gradskog Komiteta za bezbednost saobraćaja nalazi se stavka organizacije montažno - demontažnog poligona. Svi učenici prvih razreda imaju obezbeđen prevoz i obuku koja se po obicaju održava u OŠ “Branko Radičević“ u Pančevu. U trajanju od jednog školskog časa detaljno se prolazi kroz lekcije koje se odnose na osnove saobraćajnog ponašanja za decu ovog uzrasta. Statistika je pokazala da je u poslednjih nekoliko godina broj saobraćajnih nezgoda kod najmlađih učesnika u padu, tako da organizacija poligona i sličnih aktivnosti svakako utiče na povećanje bezbednosti.

            Na koji način su prvaci i ove školske godine dočekani u školama?

            - I ovaj prvi septembar smo u nekoliko ekipa obišli prvake. Imao sam tu čast da budem prisutan u OŠ “Goce Delčev“ u Jabuci. Svi učenici prvih razreda ove godine, pored svetloodbojnih prsluka, na poklon su od Grada dobili i svetloodbojne vrećice koje mogu koristiti kako za školu, tako i za svakodnevne aktivnosti. Iz razloga kašnjenja štampe, očekujemo do kraja oktobra da ćemo dobiti od Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja i knjigu “Pažljivkova pravila ponašanja u saobraćaju“ i odmah ih proslediti školama.

            Osim saobraćajnog poligona Komitet za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva u saradnji s Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja nastaviće da po školama organizuje i dalje obuke za učenike. Na koji način? Šta je to novo što ste pripremili?

            - Za ovu godinu, pored montažno - demontažnog poligona, pripremili smo i organizaciju virtuelnog poligona. U pitanju je korišćenje novih tehnologija koje su namenjene obrazovanju. Korišćenjem naočara, sve lekcije iz “Pažljivkovih pravila ponašanja““ postaće interaktivne. Pored toga, svi učenici će proći još jednu obuku na jedan bezbedan i njima veoma zanimljiv način i tako obnoviti gradivo o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

            Kakva je saradnja s Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja i u čemu se ogleda?

            - Da bi se krenulo sa realizacijom programa gradskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, neophodno je da ga pre toga odobri Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja. Program mora da sadrži investicioni deo (uređenje zona škola, izgradnja novih semafora, pojačanog osvetljenja...), deo za opremu (oprema za bezbednost dece u saobraćaju) i edukativni deo (montažno - demontažni poligon, virtuelni, kampanje). Mi spadamo u kategoriju deset najvrednijih lokalnih samouprava kada su u pitanju programi i realizacija programa. Iz tog razloga, svake godine dve do tri akcije i kampanje sprovodimo zajedno sa agencijom.

            Da li će i ove godine biti predavanja u cilju prevencije saobraćajnih nesreća? Kome će biti namenjene? Zašto je neprestana edukacija o saobraćaju važna?

            - Konstantno gledamo da iz godine u godinu što više unapredimo programe prevencije i edukacije. Najviše pažnje poklanjamo najmlađima. Do kraja godine na predlog naše saobraćajne policije uradićemo jednu akciju koja je posvećena biciklistima u saobraćaju. Pored ove akcije, isto tako imaćemo jednu kampanju u toku novembra koja se odnosi na poboljšanje ponašanja mladih i starih u saobraćaju.

            Grad Pančevo svake godine obezbeđuje određeni broj auto sedišta za roditelje beba. Da li će podela auto sedišta biti i ove godine? Kada će biti raspisan novi konkurs?

            - Trudimo se da onima koji su postali roditelji izađemo u susret kako ovu stavku ne bi imali kao trošak. Pored finansijske strane ove akcije, svako da je važnija ona strana koja se odnosi na bezbednost u saobraćaju. U važnost korišćenja auto sedišta za decu najviše, roditelji mogu da se uvere prilikom obuke za montiranje istih. Na predavanju pored tehnike montaže i pravilnog korišćenja, predavači pokazuju i razliku prilikom korišćenja i bez korišćenja prilikom saobraćajnog udesa. Uveren sam, da posle ovoga svi do jednog bez ikakvog oklevanja pravilno i svaki put koriste auto sedište. Da bi se neko kvalifikovao za dobijanje auto-sedišta, neophodno je da ispuni dva logična uslova. Prvi je da ima prijavu boravka u našem Gradu, a drugi je da u svom vlastništvu ima automobil. U prethodne dve godine podeljeno je 450 auto sedišta roditeljima, a nabavka je finansirana iz budžeta Komiteta za bezbednost saobraćaja Grada Pančeva. Statistika pokazuje da nam je godišnje za ovu akciju neophodno oko 200 auto sedišta. Očekujemo da početkom novembra raspišemo javni poziv za sve zainteresovane i u novembru da realizujemo ovu akciju za sve one koji su postali roditelji u toku prve polovine 2021. godine.

            Kao veoma uspešno pokazalo se i javno-privatno partnerstvo u oblasti javnog prevoza građana. Nakon više od godinu i po dana kakav ste utisak stekli - da li su građani zadovoljni javnim prevozom? Da li Grad Pančevo i dalje sufinansira prevoz autobusima “Pantransporta“ za određene kategorije putnika?

            - U pitanju je projekat javno-privatnog partnerstva koji se pokazao bolje nego što se očekivalo. Sa strateškim partnerom imamo veoma korektnu saradnju. Ono što je svakako najvažnije jeste to što svaku sugestiju građana bilo da je usmerena ka nama ili ka “Pantransportu“  uspevamo da primenimo zahvaljujući dobroj saradnji. Od početka saradnje definisali smo četrnaest kategorija koje sufinansiramo (u pitanju su učenici, studenti, različite kategorije socijalno ugroženih građana...). Odlukom iz februara ove godine svi penzioneri stekli su pravo besplatnog prevoza. Trenutno oko 11.000 naših najstarijih sugrađana koristi ovo pravo, tako da mislim da iz ugla građana prevoz bolje funkcioniše nego ranije. Kada je u pitanju Grad, uspeli smo da obezbedimo besplatan prevoz za penzionere sa jedne strane, a sa druge strane iznos koji izdvajamo sada je manji  nego subvencije nekadašnjem ATP-u.

            Kako ocenjujete funkcionisanje komunalnih preduzeća?

            - Šestomesečni izveštaj skoro usvojen na Skupštini grada pokazao je da se sve odvija po planu. Nije bilo većih poremećaja u poslovanju. Problemi koji su nastajali uglavnom imaju eksterni faktor i iz tog razloga Grad Pančevo je nekoliko puta finansijski potpomogao određenim subjektima čiji je osnivač. Nadam se da će stepen usklađenih i realizovanih aktivnosti biti što veći i da će se očekivani finansijski rezultati poboljšati u odnosu na prethodnu godinu.

Violeta Jovanov Peštanac

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top