skauti2

Rano ujutro u nedelju, 20. septembra, grupa od dvadesetak starčevačkih izviđača krenula je u misiju upoznavanja znamenitosti Braničevskog okruga.

Izlet je dogovoren u saradnji sa članovima Odreda izviđača “10. oktobar“ iz Velike Plane, koji već godinama  ima odličnu saradnju sa Starčevcima. Oba odreda našli su se u Viminacijumu, kao prvoj odrednici i do kraja dana delovali su kao jedan tim.

            Viminacijum je najveće nalazište rimske kulture u Srbiji. Na oko 450 hektara nalaze se ostaci ovog impozantnog grada i vojnog logora koji je osnovan s početkom nove ere i koji je trajao oko sedam vekova. Na njegovom vrhuncu imao je preko 40 hiljada stanovnika što i u sadašnjim okvirima predstavlja ozbiljan grad. Zbog svega toga njegovo otkriće i iskopavanje ima svetski značaj. Najveći deo grada nalazi se ispod plodnih oranica, pa ovaj arheološki park ima perspektivu višedecenijskog istraživanja. Različite zanimljivosti i prave retkosti ovde se otkrivaju gotovo svakoga meseca. Izviđači su posetili rimske terme koje su bile vrlo lepo oslikane sa keramičkim “saće“ pločama i mermernim crno belim mozaikom, kao i zajedničkim nužnikom koji je služio za razgovor. Zatim amfitetatar za borbe gladijatora u kom su pronađeni skeleti vuka, medveda i jaguara, koji su služili za borbe. Pogledano je otkopavanje generalštaba rimske legije, a tura je završena na rimskom groblju i poseti podzemnom svetu. Nakon toga otišlo se u obližnji istraživački centar sa muzejom u kojem se nalazi maketa ovog nekadašnjeg grada, kao i u “mamut park“, u kom se nalazi veoma dobro očuvan skeleta mamuta i ostaci rimskih brodova. Za izviđače koji su po prirodi avanturističkog i istraživačkog duha neodoljiv izazov bila je i poseta viminacijum avantaura parku sa preprekama. Sudeći po broju izviđača koji su savladali prepreka, čak i na najvišim nivoima, lako bi se uklopili u sastav rimskih legija. 

            Sledeća destinacija ovog edukativnog izleta je bio prestonica Braničevskog okruga, grad Požarevac. Nakon oblisaka centra mesta, izviđači su, kao što je i razumljivo, najveći deo vremena proveli u velikom gradskom parku Čačalica. To je bilo pravo mesto za odmor, druženje i različite igre, svakom po volji. U ovom parku nalazi se spomenik “Zvezda“ jedan od zanimljivih predstavnika socijalističke spomeničke arhitekture. Poslednja destinacija bila poseta LJubičevu. Ovaj veliki komples nastao kao ergela pre bezmalo dva veka, osnovao je Knez Miloš. Ona danas predstavlja jedini objekat takve vrste u državnom vlasništvu i jedina je velika ergela na teritoriji centralne Srbije. U prijatnoj atmosferi mirnih i dostojanstvenih životinja izviđači su sumirali utiske i završili ovaj divni letnji dan uz setu što se približio rastanak sa prijateljima iz Plane. Izlet je završen zajedničkim simboličnim kružnim sumiranjem utisaka, sa željom za što skorijim ponovnim susretom i druženjima.

Savezna škola za mlade vođe

            Savez izviđača Srbije, organizovao je po prvi put kombinovanu školu za mlade vođe. Zbog epidemiološke situacije u zemlji škola se odvijala u vidu onlajn predavanja, zadataka kod kuće i vikend kampa na otvorenom ove “šumske škole“. Tokom onlajn nastave Štab škole je obrađivao teme kreativnog i interaktivnog pristupa programu Saveza izviđača Srbije, metodici rada, oblicima aktivnosti, jačanju timskog duha i ulozi vođe. Na kampu su obrađivane teme planiranja aktivnosti i obezbeđivanja logistike, komunikacije, kao i različitosti i inkluzije.

            Bogat program i zanimljive izazovne zadatke uspešno je savladalo četvoro polaznika iz Starčeva: Marko Stana, Vanja Deninger, Anja Nedeljković i Vuk Milosavljević. Škola se odvijala od 14. do 27. septembra. Do izlaska ovog broja “Starčevačkih novina“ nije bio poznat konačni uspeh polaznika iz O.I. “Nadel“, ali se u trenutku pisanja ovog teksta svo četvoro nalaze u gornjem delu bodovne tabele koja broji ukupno 35 polaznika.

Kroki vesti

ñ Dva člana starčevačkih izviđača učestvovali su u subotu, 19. septembra,  u akciji “Upoznaj svoj grad“, koju su organizovali izviđači iz Pančeva zajedno sa izviđačima iz Beograda. U sklopu ove akcije skauti su posetili gradski muzej, muzej motocikala a upriličena im je i vožnja turističkim brodićem po Tamišu.

ñ Odred izviđača “Nadel“ vrši upis novih članova i formiranje novih grupa u nedelju, 4. oktobra, sa početkom u 11 časova. Svi zainteresovani za upis mogu se javiti na broj telefona: 064/2803215.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top