smotra vatrogasaca

DVD “Starčevo“ je za 2020. godinu imao ambiciozan plan koji, nažalost, zbog pojave zarazne bolesti i vanrednog stanja u zemlji , nije u potpunosti realizovan. Planirane aktivnosti su uglavnom bile vezane za reorganizaciju Društva u skladu sa novim Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu.

Trebalo je  prilagoditi normativne akte zahtevima novog Zakona, i to: - menjanje akta o osnivanju vatrogasne jedinice u skladu sa Zakonom o dobrovoljnom vatrogastvu i Pravilnikom Sektora za vanredne situacije, donošenje odluke izradi akta o osnivanju omladinskog kluba, što je obaveza po novom zakonu.

            Navedene normativne dokumente vatrogasci su  pripremili, a trebalo ih je usvojiti na redovnoj izbornoj skupštini koja je planirana   za 29. april ove godine ali je iz poznatih razloga odložena.

            - Proglašenjem vanrednog stanja u zemlji, sve naše resurse smo  stavili na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije i lokalnoj samoupravi. Odmah nakon proglašenja vanrednog stanja  uključili smo se u rad na pomoć stanovništvu u izolaciji i sprečavanju širenja zarazne bolesti dezinfekcijom javnih površina.Svakodnevno je  bilo na raspolaganju  Kriznom štabu i Sektoru za vanredne situacije 15 mladih vatrogasaca - ističe Radomir Aritonović, predsednik DVD-a.;

            Od značajnih aktivnosti u toku vanrednog stanja vatrogasci izdvajaju: dezinfekciju prometnih lokacija (centar naselja, autobuska stajališta, platoi ispred velikih marketa u centru i naselju Šumice, benziske pumpe i pekare; volontreski rad i pomoć starijim licima preko 65 godina i bolesnim u izolaciji; imali su dva požara od kojih su jedan  lokalizovali sami a drugi uz pomoć Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Pančeva.

            Po završetku vanrednog stanja vbatrogasci su se vratili redovnim aktivnostima.Realizovali su  nabavku lične zaštitne opreme za 18 vatrogasaca, vrednu 577.281 dinara. Srdstva u iznosu od 481.068 dinara ostvarili su putem konkursa od Ministarstva za poljoprivredu  vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine,  a 96.213 dinara za uplatu PDV-a - od lokalne samouprave, Grada Pančeva.

            Vlada AP Vojvodine je prošle godine izdvojila 40 miliona dinara za opremanje dobrovoljnih vatrogasnih jedinica u Vojvodini.U čast zahvalnosti, Vatrogasni savez Vojvodine je organizovao svečanu smotru dobrovoljnih vatrogasaca Vojvodine u novonabavljenim uniformama. Smotra je održana, 17. juna, na platou ispred zgrade Vlade Vojvodine. DVD “Starčevo“ je sa svojim vatrogascima učestvovalo na ovoj svečanosti..

            - Sad nam predstoji nabavka vatrogasne opreme po pravilniku o kategorizaciji dobrovoljnih vatrogasnih jedinica za koju treba izdvojiti pozamašnu svotu novca. Ova sredstva smo planirali iz konkursa  Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koji zbog kovida 19 kasni, kaže Areitonović.

            Donošenje normativnih akata neophodnih za preregistraciju Društva, osnivanje Vatrogasne jedinice i Omladinskog kluba, doneće se  na Redovnoj izbornoj skupštini zakazanoj za 28. jun 2020 godine. Nakon održavanja Skupštine predstoji još jedna važna aktivnost za koju se vatrogasci svake godine posebno pripremaju, u cilju preduzimanja preventivnih mera ZOP-a  i operativnog dežurstva za vreme žetve strnih useva.

            - Želim da pozovem sve zainteresovane građane, prevashodno mlade ljude, da se prijave i učlane u naše društvo. Mi smo nestranačka i humana  organizacija, osnovana sa ciljem da pomaže u spašavanju ljudi i imovine u svim situacijama, napominje Radomir Aritonović iz DVD-a “Starčevo“.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top