folklor

Posle više od dva meseca starčevački folkloraši opet su na okupu. Prva proba nakon proglašenja pandemije koronavirusa i uvedenog vanrednog stanja u našoj državi, održana je, 22. maja.

Poštujući sve mere propisane od strane Ministarstva kulture folkloraši su počeli sa radom i veoma smo srećni jer smo dobijali mnogo poziva i poruka da su se naša deca uželela folkora i nastupa - kaže Uroš Ban iz KUD-a “Neolit“.

            Da bi se stekli uslovi za održavanje proba, izvođački ansambl je organizova čišćenje sale u kojoj se  vežba, a urađena je i dezinfekcija prostorije. Očišćena je i galerija za presvlačenje. Incijativom  umetničkog rukovodioca Branislava Živkovića i igrača prvog ansambla  sređen je i ekonomat i popisan je kompletni fundus nošnje  Društva. Ceo ekonomat je očišćen i presložen kako bi prostor bio funkcionalniji, u izradi su i nove police sa kojim će se rešiti problem prostora za odlaganje kostima.

            - Planove koje smo imali za leto su, nažalost, nakon ove situacije sa virusom, pali u vodu. Bili smo u pregovorima za odlazak na radno letovanje u Bugarskoj ali su u ovomo trenutku sva putovanja upitna, pratimo situaciju pa ćemo videti  i reagovati na vreme kako bi naša deca ako je ikako moguće otputovala negde do kraja godine, kaže Ban.

            Brojnost dečijih anasmbala je ista nakon duge pauze i to folkloraše raduje, kao i činjenica da je izvođački ansambl ponovo na okupu i što se u svim ansamblima vredno radi.

            - Što se tiče nastupa mi radimo i uvežbavamo program, ali za sada su zabranjeni veći skupovi i nismo u mogućnosti da organizujemo koncert. Čim se stvore uslovi za to, eto nas na sceni jer smo se veoma uželeli nastupa a i naša publika jedva čeka da nas vidi - rekao je za SN Uroš Ban, predsednik ovog društva.

            “Neolićani“ su još jednom pokazali da su vrlo aktivno društvo. Reagujući na preporuke Ministarsva kulture naši folkloraši su među prvima obezbedili uslove za ponovni rad. Od 22. maja, folkloraši su opet u svojim prostorijama, vredno rade na uvežbavanju programa u nadi da će se vrlo brzo sresti sa svojom publikom.

P. Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top