Pretposlednje srede letnjeg avgusta u Kreativnom kulturnom klubu je održano boemsko veče na kome je učestvovao Starčevcima dobro poznati duo “Bostandžije“ sa svojim gostima koji se često može videti u centru mesta kako uz sezonsku prodaju bostana zabavlja prolaznike svojim evergrin i rok numerama na popularnom banatskom instrumentu - tamburici.

 

Program je vodio Darko Ješić u svom humorističnom elementu. Ovo veče je svakako bilo posebno zbog toga što se “Bostandžijama“ pridružio gost iz daleke Australije. Reč je o Toniju Kovaču, koji već dugi niz godina živi i radi u Pertu, u zapadnoj Australiji.

            Toni je rođen u Debeljači, oženjen je Omoljčankom a svega nekoliko godina živeo je u Pančevu. Od kada je otišao u daleki Pert, skoro svake godine leti sa suprugom posećuje Omoljicu. U Starčevo je svratio kako bi kupio bostan dok su Nikola Poljak i Pera Aća svirali tamburu. Zastao je, zapevao sa njima i sve to snimio kamerom. Toniju je velika strast, pored muzike i poezije, videografija. On je tokom svog života svojom kamerom ovekovečio bezbroj važnih događaja.

            Nakon upoznavanja, između Perta i Starčeva napravljen je most saradnje pa se tako na tekstove pesama iz Starčeva u Pertu komponuje muzika za tamburu koja se može čuti na “Jutjub“ kanalu. Zahvaljujući savremenim komunikacijama daljina od nekoliko hiljada kilometara više ne predstavlja problem. Veoma je bio dirljiv bio rastanak Tonija sa Starčevom i Starčevcima uz čvrsto obećanje da će već  u maju iduće godine doći da se druži sa svojim velikim starčevačkim muzičkim prijateljima.

P. Stanković

 

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top