Ovogodišnji, peti “Starčevački dani knjige“ trajali su isto toliko (pet) dana i za to vreme kroz Dom kulture “29. novembar“ prodefilovao je dobar deo srpske književne elite radi učešća u manifestaciji, koja je ove godine bila posvećena jednom od najberićetnijih srpskih pisaca - Milošu Crnjanskom, pa je svako od gostiju kraće ili duže govorio o njegovom liku i delu.

 

           "Starčevački dani knjige“ otvoreni su u ponedeljak, 24. aprila, tačno u podne ispred biblioteke Doma kulture. Tom prilikom je direktor te ustanove Darko Ješić pozdravio prisutne i najavio petodnevne programe, ovog puta posvećene velikom srpskom književniku - Milošu Crnjanskom.

            Posluživši se uvodnim rečima iz njegovog remek-dela “Seobe“: “Beskrajni, plavi krug. U njemu, zvezda.“, on je sugerisao da je kultura beskrajno polje za širenje pozitivne energije i lepih kreacija. Direktor je potom najavio članicu Gradskog veća zaduženu za kulturu Mariju Jević. Ona je takođe citirala jednog, i to svetskog velikana Ernesta Hemigveja, koji je rekao da nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjiga, i pozvala sve da ih konzumiraju u što većem broju.

            Potom su njih dvoje zajedno, po tradiciji, otkrili tablu na kojoj piše da će starčevačka biblioteka nositi naziv “Miloš Crnjanski“ u narednih godinu dana, a isto važi i za obližnji plato, na kojem se održava tradicionalno bazar knjiga.

            Program tog prvog dana nastavljen je u popodnevnim satima, kada je organizovan “Pesnički karavan“, na kojem je, takođe, već po običaju na ovom festivalu, nastupilo desetak poeta iz okruženja. Uveče je u galeriji “Boem“ upriličeno književno veče poznatog pisca Gorana Petrovića koje je vodio profesor dr Aleksandar Jerkov. Promovisane su i knjige “Papir“ i “Ikonostas“, a gosti su bili u nekoj vrsti obaveze da se osvrnu na lik i delo Miloša Crnjanskog.

            Narednog dana su bila upriličena čak četiri programa: radionica i predstava “Porodica i stari običaji“ u organizaciji Studija stranih jezika “Pčelica D“, tribina pod nazivom “Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog“ koju je održala profesorka Gorana Raičević, a predstavio se i Goran Gocić knjigom “Čovek iz nehata“.

            Trećeg dana je Jasminka Petrović pred prepunom salom đaka održala školski čas o književnosti za decu i mlade, a potom je Cica Stanić priredila razgovore o knjizi Napoleona Hila “Nadmudrivanje đavola“.

            Jedan od naših najčitanijih pisaca današnjice Dejan Stoiljković predstavio je svoj novi roman, pod nazivom “Zvezda nad prazninom“, a posvetio ga je svom legendarnom sugrađaninu iz Niša, pesniku Branku Miljković, čuvenom poeti koji je, pored svojih vanvremenih dela, poznat i po burnom životu, okončanom sa svega 27 godina.

            Niški pisac je u sat i po programa govorio i o široj slici iz vremena nakon Drugog svetskog rata, kada je Miljković doživljavao svoj stvaralački zenit. Pored ostalog, književnik je istakao da su ovi “Dani knjige“ impresivni i u smislu koncepcije i kvaliteta.

            - Dopada mi se ideja da svaki festival bude posvećen nekom od velikana književnosti i veoma mi znači to što sam prisutan baš na ovom, koji podseća na Crnjanskog, pre svega zato što moja prva književna nagrada nosi njegovo ime, a i pišem pod njegovim uticajem - ističe Stojiljković.

            Sutradan je najpre autorsko veče imao predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, a jedno od najupečatljivijih predavanja tokom cele manifestacije održao je profesor Milo Lompar.

            Ovaj istoričar književnosti je u svom nadahnutom govoru o Crnjanskom, pored ostalog, istakao da je on postao vanserijski pisac tek nakon što je objavio drugi deo “Seoba“, kao i romane “Kod Hiperborejaca“ i “Knjiga o Londonu“.

            - Za tako nešto potrebno je da pisci dugo žive, jer mnogi daju najbolje pred kraj, poput Dostojevskog, s kojim je Crnjanski po meni u najjačoj vezi, jer je posredi ista ta politička problematičnost i društveno nepriznavanje kroz čitav život. A njegova ličnost najbolje je određena stihovima u pesmi “Priviđenja“ iz 1929. godine: “Zaista zrak sam samo i to je sjaj u meni, što se nestajući rasipa u prazninu, osvetlivši mi put i bezdan u isti mah“ - citirao je Lompar.

            Vredi istaći da je bazar knjiga tekao sve vreme festivala, na platou ispred Doma kulture, koji je okončan u petak, 28. aprila, kada je najpre svojim duhovitim aforizmima najmlađe razgaljivao Aleksandar Čotrić. Potom je Zoran Živković održao predavanje o Dostojevskom, a poslednji program bila je tribina o književnosti Miloša Crnjanskog, koju je maestralno vodila profesorka Ana Stišović Milovanović.

J. Filipović

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top