Tokom zimskih meseci i pored praznika starčevački muzej nije ostao zaboravljen kad su u pitanju posete zaljubljenika u prošlost željnih novih otkrića. U 2023. godini ih je dočekala i upotpunjena postavka sa novim eksponatima u delu ”poljoprivredni alati i mašine”, što je dodatno obogatilo sadržaj starčevačkog  muzeja.

           Među posetiocima proteklih nedelja bilo je, kako Starčevaca, tako i gostiju iz daleka. Među njima i jedna tročlana porodica iz Bugarske, ali svakako najčešće ”sa strane” svraćaju Beograđani koji su, sada se može  reći, redovni posetioci starčevačkog muzeja. Tako su nedavno o starčevačkoj kulturi više informacija dobili i naši gosti, inače Zemunci, koji sada svoje penzionerske dane provode u mirnom kraju između Avale i Kosmaja. Nedavno su posetili vinčanski muzej, a sada su se obreli i u našem mestu. Nisu krili oduševljenje onim što su videli i čuli o starčevačkoj kulturi, Banatskoj vojnoj granici i današnjem Starčevu. Uz šoljicu čaja, po završetku skoro dvočasovnog obilaska muzeja, Miloš Blečić je s nama podelio svoje impresije:

            - Odavno smo imali želju da dođemo kod vas u Starčevo, i eto nas! Ono što smo videli je iznad naših očekivanja, ne samo kada se radi o postavci, već i ono što smo mogli da vidimo obilazeći centar Starčeva. Zahvaljujući živoj reči vodiča, dobili smo brojne informacije i osvežili ono što smo već znali. Zainteresovala me je i izložba starih razglednica, to je život, one tako lepo mogu da pokažu kako se nekad živelo i komuniciralo - ističe Blečić.

            NJegova supruga, Slavojka, je dodala:

            - O neolitskom Starčevu smo čuli iz novina, televizijskih emisija i iz nastave, ali sve je to nije dovoljno da čovek poveže taj civilizacijski razvoj na našim terenima i otud želja da ta saznanja upotpunimo. Na mene je najveći utisak ostavio reljef iz rimskog doba koji je nađen ovde, na području Starčeva, napominje ova posetiteljka starčevačkog muzeja.

            I Miloš i Slavojka su jednoglasni u želji da ponovo posete Starčevo ali ovaj put sa decom, unucima i prijateljima. Žele da iskoriste ”dnevenu turu”, odnosno celodnevnu organizovanu posetu našem mestu koja uključuje, pored obilaska muzeja, i upoznavanje sa istorijom obe crkve, posetu ergeli konja i banatski ručak u ”Đermu”. Zadovoljstvo je kada ljudi ponesu pozitivne utiske iz našeg mesta koje žele da podele sa drugima i da se opet vrate. To je pravi podsticaj za nastavak rada na turističkoj ponudi Starčeva.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top