gas1

Uplinjavanje je blizu, ali svetsko tržište stvara nedoumice * Zbog rata u Ukrajini teško je znati cene energenata * Isto važi i za instalacije.

 Iako je leto u punom jeku, čini se da je više nego ikad priče na temu grejanja. Što se tiče isplativosti, makar u poslednjih nekoliko godina, jedan od najekonomičnijih energenata bio je gas. U prevodu, ta varijanta je dosad bila najinteresantija, ako se u računicu inkorporiraju troškovi i komfor.

            Tako je bilo dosad, makar do početka rata u Ukrajini, ali sada je sve neizvesno, a naročito snabdevanje gasom...

            Priliku da uživaju u blagodetima grejanja na gas imali su žitelji  svih pančevačkih naseljenih mesta osim triju južnih (ne računajući Brestovac), ali će i tamo to biti u opipljivoj perspektivi, jer su radovi na gasifikaciji u završnoj fazi, makar kada je reč o Starčevu.

            Taj posao koordinira beogradska firma MT “Gastel“, čiji rukovodilac Dragan Majstorović kaže da je čelični gasovod već položen u zemlju, a sada su u toku završni mašinski i građevinski radovi na izgradnji merno-regulacione odorizacijske stanice - “MROS Starčevo“, prekoputa benzinske pumpe “Rafaelo petrol“.

            - Stanica je već postavljena na svoje mesto. Već je izgrađena podzemna merna stanica - “PMS Starčevo“, na uglu vojlovačkih ulica Spoljnostarčevačke i Poljske. Kad to sve bude završeno, ostaje samo da “Srbijagas“ uradi takozvani topli priključak na svoj gasovod, koji je ukopan na tri metra dubine. Nakon toga biće obavljeno uplinjavanje, ali prethodno treba da uradimo ispitivanje pod pritiskom, a potom da sakupimo i svu atestno-tehničku dokumentaciju i tada ulazimo u postupak izbora firme za tehnički prijem. Potom sledi dobijanje upotrebne dozvole i tek onda možemo kompletnu mrežu da uplinimo, kao i da započnemo izradu priključaka. Ko će da bude distributer, to ćemo još da vidimo, budući da postoje tri zakona koji to određuju - kaže Majstorović.

            On ističe da je u interesu firme koju zastupa da to bude što pre...

            - Kada je u pitanju uplinjavanje, nadam se da će to biti do kraja godine i da makar nekoliko korisnika priključimo za početak. Politelinska distributivna mreža u Starčevu je spremna, a sve što radimo jeste da pripremimo da se dovede gas do mreže. Kao što smo već rekli, priveli smo kraju izradu priključnog čeličnog gasovoda u dužini oko 430 metara, zaključno sa “PMS Starčevo“, kao mestom preuzimanja gasa od “Srbijagasa“, kojem ćemo kao investitoru predati gasovod po dobijanju upotrebne dozvole - naglašava rukovodilac MT “Gastela“.

gas2

            Kada je reč o izboru samog energenta, svi poskupljuju, kako struja, drva i ugalj, tako i gas, ali je pitanje redovnosti snabdevanja gasom otvoreno, usled poznatih mogućih posledica rata u Ukrajini.

            - Samo da ga bude, jer gas je gospodska stvar - na dugme! Naravno, neophodno je redovno raditi servis uređaja, tj. gasnih trošila: kotlova, peći, šporeta, protočnih i akumulacionih bojlera... Održavanje gasne instalacije je zakonska obaveza. Dobro dođe i kvalitetna termoizolacija zidova i PVC i alu-stolarija za uštedu količine energenta. Recimo, ja grejem 135 kvadrata, i to kondenzacionim kotlom, koji je poslednja reč komercijalno raspoložive tehnologije. Plaćam oko deset hiljada dinara mesečno za grejnu sezonu, dok me preko leta za dve kuhinje i tri kupatila topla voda košta hiljadu i po do dve hiljade dinara - navodi ovaj stručnjak.

            Što se tiče troškova priključka na uličnu distributivnu mrežu, on kaže da to zavisi od distributera. Cena je ista i otplaćuje se na kredit, na rate.

            - Dajemo kao ilustrativan primer praksu “Srbijagasa“: priključak  u dužini od 10 metara košta 780 evra, plus PDV, i to na kredit od 36 rata. Mora da se plati u startu najpre PDV, u nivou od 20 odsto, i prva rata, to jest oko 18.500 dinara, kao i prva rata od 2.500, dok ostale idu mesečno, uz cenu potrošenog gasa. Što se tiče samog uvođenja, od takozvane žute cevi s kućnim merno-regulacionim setom - KMRS do trošila ide unutrašnja gasna instalacija - UGI, danas uglavnom od bakarnih cevi - kaže on.

            Majstorović ističe da je cena bakarnih cevi u poslednjih godinu dana drastično porasla i za njih je nezahvalno davati preciznije iznose.

            - Ruke za instaliranje UGI kreću se od 20 do 25 evra po metru. Projektovanje sa svom atestno-tehničkom dokumentacijom iznosi od 200 do 250 evra. Takse, tehničko ispitivanje i uzemljenje sa izjednačenjem po potencijalu staju oko 250 evra. Konvencionalni kotao košta najmanje oko 500 do 600 evra, plus ruke, a kondenzacioni najmanje oko 1.000 evra. Ovi kotlovi se najtoplije preporučuju, jer štede gas oko 10 odsto. Treba računati i ruke za ugradnju kotla i puštanje u rad sa overom garancije, u rasponu od 250 do 450 evra. Sve u svemu, za konvencionalni sistem grejanja treba oko 2.200 do 2.500 evra.

            Sve navedene cene su orijentacione, a sa izlaskom na objekat i uvidom u situaciju i u projekat mogu da se daju preciznije cene kroz ponudu - ističe rukovodilac MT “Gastela“.

J. Filipović

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top