boem

            Sedma samostalna izložba Jovane Jankov, akademske slikarke iz Starčeva, otvorena je u četvrtak, 23. juna, u galeriji “Boem“.

Ona se ovom prilikom po prvi put predstavila akvarelima starčevačkim ljubiteljima umetnosti koji je uglavnom znaju po dosadašnjim radovima u ulju na platnu. Izloženi ciklus akvarela Jovana je nazvala “Dame i vile“, a obuhvata seriju ženskih portreta ilustrovanih i obogaćenih dekorativnim ornamentima.

            U uvodnoj reči na otvaranju izložbe Darko Ješić, direktor Doma kulture, izrazio je zadovoljstvo što je Jovana četvrta Starčevka koja od početka godine izlaže u galeriji “Boem“ i istakao da je to 26. program koja ova ustanova kulture realizuje tekuće 2022. godine.

            Od Čedomira Kesića, član Umetničkog saveta galerije “Boem“, prisutni su čuli nešto više o samoj postavci, a on je istakao:

            - Izloženi portreti su stilizovani u izvesnom smislu i obogaćeni su dekorativnim elementima. Ali oni su mali ukras koji im dobro stoji. Taj spoj između tehnike koja je posebna i zahtevna - akvarela, i ove teme, zanimljivo je posmatrati na način da se vidi kako se te dve stvari vezuju u jedan utisak, a taj utisak je lepo osećanje i raspoloženje - rekao je Kesić.

            Jovana je na ovom ciklusu portreta radila u proteklih šest meseci. Do sada se u tehnici akvarela bavila uglavnom prikazima raznih ambijente kao što su eksterijeri i enterijeri. Zašto je došlo do prelaza na ovu novu temu portreta, ova slikarka objašnjava:

            - Počela sam da se bavim nekim malo ilutrativnijim crtežima i to me je navelo da se oprobam i u tehnici akvarela sa pristupom ilustracije i najotvorenije mi je bilo polje portreta. Kombinovala sam različite dimenzije i formate. U poslednje vreme uglavnom radim akril na platnu i akvarele i tome sam sada najviše posvećena - istakla je Jankov.

            Ova perspektivan umetnica ima zanimljive profesionalna angažmane van svog ateljea. Učestvovala je u izradi murala tj. u oslikavanju zida Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i u dvorištu Pete beogradske gimnazije. Bavi se i kostimografijom i ilustracijom.

            Aktuelna izložba akvarela Jovane Jankov biće na raspolaganju mesec dana, za sve one koji je nisu pogledali na otvaranju.

Milena Jovišić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top