dk1

Biblioteka ponosno ponela Mešino ime * Festival bio posvećen velikanu naše književnosti * U četiri dana u Domu kulture “29. novembar“ gostovali Kecmanović, Bazdulj, Gajšek…

 

            Četvrti dani knjige održani su u Starčevu između 26. i 29. aprila u organizaciji Doma kulture, a bili su, kako praksa ovog festival nalaže, posvećeni sećanju na jednog od velikana naše književnosti, a ovog puta izbor je pao na Mehmeda Mešu Selimovića.

            Tim povodom je u četvorodnevnim programima učestvovao je veliki broj gostiju, među kojima i afirmisani pisci poput Vladimira Kecmanovića i Muharema Bazdulja ili nadaleko poznatog novinara Aleksandar Gajšeka.

Vanvremenski “Derviš i smrt“

            Događaj je otvoren u utorak, 26. aprila, prigodnom svečanošću i uz reči dobrodošlice direktora Doma kulture Darka Ješićša, kada su lokalna biblioteka i plato Doma kulture dobili simboličan naziv “Trg Meša Selimović“, koji će nositi u narednih godinu dana

            Program je nastavljen je u Maloj sali Domu kulture nezaobilaznim gostovanjem “Pesničkog karavana“. Tokom programa koji je kao i uvek vodio jabučki umetnik Dragan Petković svako od dvadesetak poeta iz okruženja prezentovao je svoje stihove, a pritom izneo i lične impresije o pomenutom velikanu jugoslovenske i srpske književnosti.

            Tu “obavezu“ imao svako od gostiju, a iste večeri je na spratu te starčevačke ustanove u Kreativnom kulturnom klubu (KKK), jedan od najznačajnijih srpskih pisaca današnjice, Vladimir Kecmanović, pričao o svom radu i raznim književnim temema.

            Beogradski književnik, poreklom iz Sarajeva, govoreći o Selimoviću istakao je da je njegov kultni roman “Derviš i smrt“ jedan od najboljih ikada na ovim prostorima, prepoznatljiv pre svega kada je reč o kompoziciji, dok je za Mešin stil naveo da podseća na neku vrstu kombinacije Andrića i Crnjanskog.

Intelektualni krem u Starčevu

            Drugog dana ovog festivala upečatljivo izlaganje o Meši Selimoviću imao je Muharem Bazdulj, kada je izneo niz podataka o životu tog velikana poput toga da Meša potiče iz osiromašene aristokratske porodice, da je u isto vreme išao u istu gimnaziju sa Gojkom Stojčevićem, budućim patrijajrhom Pavlom, ili da je i mladosti igrao fudbal za tuzlansku “Slobodu“.

            Još jedan beogradski pisac sa prostora Bosne i Hercegovine, poreklom iz Travnika, dodao da Meša ni blizu nije obećavao uspeh kakav je kasnije doživeo, pa je čak bio deprimiran kada mu nisu objavljivane priče u “Politici“, kao i da se sve promenilo kada je napisao “Derviš i smrt“, a potom i “Tvrđavu“, čime je dosegao svetsku slavu i bio kandidovan za Nobelovu nagradu.

            Ovaj književnik, novinar i prevodilac je, pored ostalog, istakao da ima odlično iskustvo sa gostovanjima u manjim mestima, naročito po Vojvodini, a stekao je utisak da je publika u Starčevu, u kojem gostuje drugi put, bila veoma zainteresovana za predavanje.

            - To uliva nadu da postoji glad za kulturom i u, uslovno rečeno, ruralnim sredinama, samim tim se i verovatnoća da se, izvan Beograda, pojaviti neko ime kao što je Enes Halilović u Novom Pazaru ili Vladan Matijević u Čačku - naveo je Bazdulj.

            Trećeg dana programa, u četvrtak, 28. aprila, u Kreativnom kulturnom klubu održana je promocija stripova izdavačke kuće “Veseli četvrtak“, o čemu je govorio Dušan Mladenović, glavni urednik ove izdavačke kuće. Bila je to prilika da se ožive sećanja na poslednje decenije 20. veka kada je ovaj vid subkulture dominirao i postigao svoj zenit, ali se refleksije tog vremena snažno osećaju i dan-danas, kada strip-kultura, zahvaljujući redovnim izdanjima “Veselog četvrtka“   ima svoje stabilno okruženje u našoj zemlji.

            O stripovima kod nas, o izdavačkoj kući “Boneli“ iz Italije, o kolekcionarstvu i drugim temama pričalo se i nakon zvaničnog dela programa. Ove večeri mogla su se videti i najnovija izdanja “Veselog četvrtka“ kao i neki rariteti poneti iza kućnih biblioteka poput poslednjih brojeva “Dnevnikovih“ izdanja strip-junaka Martija Misterije i Mister Noa. Uspostavljena saradnja Doma kulture i ove izdavačke kuće obećava da će strip u našem mestu imati svoju ponudu a očekuje se i potražnju, s nadom da će to biti neki novi, mladi čitaoci, posetioci biblioteke.

            Iste večeri, nešto kasnije, u galeriji “Boem“, održan je aforističko-satiričarski maraton Aleksandra Čotrića i Senke Pavlović.

            Poslednjeg dana u petak, 29. aprila, u Maloj sali Doma kulture na programu je bilo “Dečije pesničko podne“ Uroša Petrovića. Mnogobrojna publika koju su činili učenici starčevačke osnovne škole ali i drugi, opravdala je utisak značajnog događaja. Zavesa na četvrte “Starčevačke dane knjige“  u KKK-u pala je maestralnim gostovanjem novinara Aleksandra Gajšeka. Brojna publika je gotovo dahu odslušala njegovu priču na prvom pmestu o duhovnosti, a u tom kontekstunije izostalo ni sećanje na čuvene razgovore u emisiji “Agape“ sa velikim Vladetom Jerotićem, koji je takođe pre petnaestak godna gostovao u Kreativnom kulturnom klubu. 

J.F. - P.A

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top