Udruženje žena “Neolit“ i ove godine, po šesti put za redom, organizovalo je manifestaciju “Najlepši slavski kolač“. I ove godine manifestacija je održana u Velikoj sali Doma Kulture u Starčevu.

Učestvovale su domaćice iz Starčeva, ali i članice udruženja žena iz različitih mesta s teritorije Pančeva, kao i gošće iz Ovče i Smedereva.

            Žiri u sastavu: sveštenik Zoran Maletić i učiteljice Dorika Žurban i Danijela Pećanin nije imao lak zadatak. Ali, nakon većanja, ipak su izabrani oni najbolji: u takmičenju za najlepši slavski kolač prvo mesto zauzele su članice Udruženja žena “Omoljčanke“ iz Omoljice i kolač koji je pravila Dragana Latković, drugo mesto osvojile su “Dolovke“, a treće članice iz Udruženja žena “Pančevke“ iz Pančeva. U pojedinačnoj konkurenciji najbolja je bila Starčevka Dragana Aleksić, drugoplasirana je bila Slavica Trbušić Josifović iz Smedereva a treća Slavica Čikara iz Starčeva.

kolac2

            U izboru za najlepše ukrašeni štand prvo mesto pripalo je Udruženju “Etno art“ iz Ovče, drugo mesto Udruženju žena “Tamaši Aron“ iz Vojlovice, dok je treće mesto pripalo  “Glogonjkama“.

 Manifestaciju je otvorio Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva koji je naglasio da je ova sredina poznata po aktivnim udruženjima u svakom mestu, ali i po mnogobrojnim manifestacijama kojima se neguju tradicija, kultura i običaji pripadnika nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Pančeva.

            - Manifestacioni turizam je deo kroz koji Grad Pančevo želi da se rebrendira i da ne bude samo mesto za dobro privređivanje, nego i lepo mesto za život i uživanje u životu. Turizam kao najšira društvena oblast ili uslužna industrija je najpogodnija za takav rebrending grada Pančeva i zato mi iz godine u godinu imamo sve veći broj ovakvih manifestacija. Trenutno, oko 150, ravnomerno raspoređenih na urbanu sredinu i na ruralnu sredinu. Ovakve manifestacije u ruralnoj sredini su dobre radi promocije ove same sredine ali i radi promocije i žena, njihovog osnaživanja, njihovog privrednog ostvarivanja u budućnosti, rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

            Udruženje žena “Neolit“ nastalo je pre šest godina, pre svega zahvaljujući inicijativi LJiljane Zarić, koja je tada postala i predsednica, s ciljem da tako pomogne sugrađankama, naročito onim mlađim, da lakše iskažu sebe.

kolac1

  - Pre nekoliko godina obnovile smo manifestaciju “Izbor za najlepši slavski kolač“, jer su slava i slavski kolač nešto što se vezuje za porodicu i porodična okupljanja. Za nas je ovo dan kada se okupljaju porodice i na neki način afirmišemo i porodične vrednosti. Drago mi je da su tu našu ideju prepoznali i naši sugrađani i članice iz drugih udruženja koja se rado odazivaju i dolaze sa svojim kolačima kako bi manifestacija bila raznovrsnija, rekla je LJiljana Zarić.

            Manifestacija se organizuje uz podršku Mesne zajednice Starčevo i Doma kulture  kao i brojnih sponzora i donatora.

V.J-P. - P.A.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top