Internet izdanje broj 124 od 13. avgusta 2004.

 

 

Društvo

 

ODRŽAN PRVI IZVIĐAČKI VIŠEBOJ U STARČEVU

 Trodnevno druženje skauta

Dolaskom skauta iz Italije, prvi starčevački Izviđački višeboj poprimio epitet međunarodnog. Trodnevnom druženju i nadmetanju prisustvovalo više od 150 izviđača iz cele Srbije

DRUŽENJE: domaćini sa gostima iz Italije

Od petka 6. do nedelje 8. avgusta u okviru seoske manifestacije “Dani druženja“ održan je izviđački višeboj. Iako je broj pozvanih bio višestruko veći, zbog mnogobrojnih razloga na takmičenju su se pojavili izviđači iz Kruševca, Jagodine, Vršca, Kovačice, Rume, Sremske Mitrovice, Nove Pazove, Šapca i Beograda. Kamp naselje je podignuto na pomoćnom stadionu “Borca“ i u njemu je boravilo zajedno sa našim izviđačima oko 150 izviđača. Trodnevni život u ovom naselju posebno je bio interesantan mlađoj populaciji koja je ovako nešto prvi put videla. Logor je imao svoju prodavnicu (kantinu), ambulantu, kupatilo, kuhinju, trpezariju, štab, ozvučenje, tri zastave (republičku, seosku i odredsku) koje su vijorile na visoko postavljenim jarbolima i sve što je potrebno da život u njemu funkcioniše normalno. U petak je predsednik IO SMZ Starčevo, Aca Dimitrić, svečano otvorio akciju, dok je dan kasnije samo takmičenje otvorila lokalna ministarka za informisanje Nada Berkuljan.

LOGORSKA VATRA: poziranje za uspomenu

Tokom celog dana u subotu trajalo je takmičenje. Discipline su bile: prva pomoć, brzo paljenje vatre, crtanje krokija i panoramskog snimka, signalizacija, šatorizacija i čvorologija. Nakon povratka sa staze oko 16 sati, u goste kamperima su nam došli izviđači iz Italije. Njih pedesetak su se nakon kraćeg upoznavanja rastrčali po celom kampu. Neki su đuskali uz zvuke dobre muzike, neki se igrali sa najmlađima, neki razgovarali sa onima koji znaju engleski a neki igrali fudbal. Međunarodna utakmica između reprezentacije Italije i Srbije završena je rezultatom 2:2 iako su “naši“ vodili 2:0. Nažalost, Italijani su morali u svoj kamp uz obećanje da će doći i sledeće godine i učestvovati u takmičenju.

Zastave Srbije, Starčeva i ''Nadela''

Uveče su sve ekipe predstavile mesto iz kojeg dolaze i izvele po neki šaljivi skeč. Na kraju je bilo takmičenje u brzom jedenju šampita (bez upotrebe ruku) na kome je pobedio mladi Kruševljanin. U konkurenciji mlađih izviđača (do 15 godina) pobedila je ekipa “Orijen“ iz Kovačice. Drugo mesto pripalo je ekipi “Ćurke“ iz Sremske Mitrovice a treće ekipi “Vršačka kula“ iz Vršca. U konkurenciji starijih uzviđača prvi su bili ekipa “Snjen“ iz Jagodine, drugi “Spruljara“ iz Beograda a treći “Ozon“ iz Kruševca.

Desetak članova štaba akcije i 15 članova obezbeđenja su se postarali da sve protekne u najboljem redu. Za sve vreme trajanja akcije nije se dogodio ni jedan najmanji incident. Kao gosti su prisustvovali sponzori i prijatelji organizacije kojima se Ored izviđača “Nadel“ iskreno zahvaljuje na podršci jer bez njih ova manifestacija nebi bila tako uspešna. Veliki broj sponzora ne daje mogućnost dada se svi pomenu, ali najveći među njima su MZ Starčevo i DPP “Vojvodina“.

Predrag Stanković

 

Druženje sa ljubimcima

Kao i svake godine, i na ovim "Danima druženja" organizovana je izložba kućnih ljubimaca. U parku se okupio veliki broj meštana sa svojim ljubimcima, a na izložbi su učestvovali: Dušan Milošević sa psom Rea, Aleksandar Maurer sa psom Lola, Tijana i Marko  Šulja su doveli hrčka i ptičice, Vlada Janković takođe ptičice, Miloš Veličković macu Miciku, Minja Miladinović psa Mazu, Katarina Mirković psa Dunju, Stefan Lalović ptičicu Kiki, Helena Jović psa Džesiku, Jelena Katana ptičice Kiću i Cileta, Dragana Slavković psa Džekija, Vanja Sekulović psa Lakija, Vladimir Brošćanac macu Cicku i psa Beta, Mihajlo Ziriković ribicu Helenu i zečicu Slađu, Danijel Vlahović mačka Garfilda, Kristina Kostić macu Sonju, Dajana Vlahović macu Kašu, Aleksa Starčev psa Svetozara, Katarina Raškov psa Dikija, Milan Vasić psa Ritu, Goran Stamenković psa Aleksa, Nikola Ivanović psa Mrvicu, Nenad Jovanović psa Britu, Miljko Džogazović psa Bucu i Danijela Petrović psa Boni.

Svi koji su sa sobom poveli ljubimca, dobili su nagradu koju je obezbedila Mesna zajednica i to u vidu rekvizita i hrane za životinje, a posle izložbe svi su mogli da se počaste sokom.

 

 

I slatko i čorbasto

Svi planirani programi Dana druženja održani su uprkos lošem vremenu. Kiša je pretila da pokvari subotnji hepenig, drugog dana slave, kada su svoje proizvode Starčevcima ponudili pčelari, na štandu koji je napravljen na platou ispred ambulante. Desetak Starčevačkih pčelara, članova Društva pčelara Starčevo, ponudili su svoje proizvode a uz njih i starčevački cvećari, pa je ugođaj bio potpun.

Istovremeno, ispred restorana "Noć i dan" održavao se tradicionalni Zlatni kotlić. Više od 40 ekipa nadmetalo se u pripremanju riblje čorbe a kotlić nije pokvarila ni kiša koja je povremeno padala.

Žiri, u sastavu Zorica Jovanović, Vlada Kuhanjac i Momčilo Glavinić, imao je težak zadatak da oceni čija je čorba najukusnija.

Na kraju, pobednici su sledeći:

1. mesto - Dragan i Vera Jerotić, 2. mesto Milan i Dragana Stavrov, a treći je bio zastavnik Doca.

Bik se okreće...

Sve vreme, posetioci su mogli da se goste - bikom sa ražnja.

Ova dešavanja propratila je, pored tima "Starčevačkih novina" i ekipa Radio-televizije Pančevo, koja je, usput, zabeležila i jednu starčevačku svadbu koja se dešavala tog dana, ali i postavljanje klima-uređaja u ambulanti. Sve to je objavljeno u polučasovnoj emisiji "Selo nedeljom" koju vodi i uređuje Stanko Zeng.

Vrh strane

 

 

 

 


 

Glavni i odgovorni urednik Petar Andrejić, izdavač Kreativni kulturni klub

E-mail: [email protected]


© 2004. Webmaster