Grb MZ Starčevo          

 

21. oktobar - filozofsko veče

 

Ima li života u Svemiru?

Stanković i Perišić

 

U četvrtak 21. oktobra u Kreativnom kulturnom klubu održano je filozofsko veče na neiscrpnu temu - Svemir. Prisutna publika je upijala svaku reč Dragoljuba Perišića, apsolventa astronomije na matematičkom fakultetu koji je iznosio činjenice i brojke od kojih se vrti u glavi.

Sama pretpostavka o procenama da broj zvezda u Svemiru iznosi oko 10.000.000.000.000.000.000.000 izgleda zastrašujuće. Sasvim je realno da oko svake zvezde ima nekoliko planeta i da na mnogima od njih postoji šansa za život. Pitanje zašto se još uvek nismo sreli sa nekim od njih ima više odgovora. Najveći problem je svakako daljina. Iako zvezda ima toliko mnogo, one su veoma retke u odnosu na ogromno svemirsko prostranstvo. Razdaljina između svake od njih je užasno velika. Jako je teško da civilizacija stigne do tehnologije kadre da da se otisne na put po Vasioni. Postoji mogućnost da neko nebesko telo uništi civilizaciju u razvoju, ili pak da civilizacija uništi sama sebe.

Razgovor pred dvadesetak prisutnih je trajao do duboko u noć, a vodio ga je Predrag Stanković. Gost filozofske večeri se trudio da odgovori na sva postavljena potanja, ali je i najavio da će ponovo doći u Starčevo i nastaviti priču o astronomiji i njenim dostignućima. U svakom slučaju, odgovor na pitanje sa početka predavanja neće još dugo biti poznat.

 

 
©2004 Webmaster