Tue01172017

Azurirano11:20:12 PM GMT

Božić u Starčevu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

U petak 24. decembra na Badnji dan po gregorijanskom kalendaru večernjom misom koja je počela u 22 sata u crkvi Svetog Mauricijusa rimokatolički vernici su dočekalai najradosniji hrišćanski praznik Božić. Veliki broj vernika je i sutradan u istoj crkvi prisustvovao svetoj Božićnoj misi.

I ove godine dočekasmo božićne praznike i uz to zimske radosti. U pravom božićnom ambijentu dočekali smo Badnje Veče. Posle večernjeg bogosluženja u porti na uobičajenom mestu, upaljena je vatra za badnjak. Nešto veći broj prisutnih vernika se okupio oko vatre na kojoj je goreo badnjak sa koga su se iskrice uzdizale ka nebu i nosile naše molitve upućene Bogomladencu Hristu. Za vreme molitve koju je služio protonamesnik Zoran Maletić, a starčevačko pevačko društvo u istoj molitvi učestvovalo, prisutni su prilazili i lomili grančice sa listom badnjaka. Po završetku molebna deca sa veronauke su otpevala svojim anđeoskim glasom nekoliko prigodnih pesama za Badnje veče. Posle toga prisutni su posluženi, po običaju kuvanom rakijom i vinom, a deca bombonama. Ovo posluženje tradicionalno je spremila Mesna zajedica Starčevo.

Božić je molitveno i svečano proslavljen u hramu, a po već ustaljenom običaju, posle liturgije nastavljeno je slavlje sa gotima u kancelariji Crkvene opštine Starčevo. Ostali januarski praznici proslavljeni su, takođe molitveno i svečano.

Inače, kao i ranijih godina, badnjaci su loženi širom Starčeva, a beležimo da je i mesni ogranak Demokratske stranke Srbije podelio badnjake Starčevcima.

ARHIVA: BROJ 203

ARHIVA: BROJ 202

ARHIVA: BROJ 201

ARHIVA: BROJ 200

ARHIVA: BROJ 199