Muzej istorije Starčeva pri Domu kulture je prigodnim programom po drugi put uzeo učešće u manifestaciji “Muzeji za 10“ u sklopu Nacionalne nedelje muzeja, koja se ove godine u Srbiji održavala nešto skromnije obzirom na tužne događaje i dane žalosti u našoj zemlji koji su joj prethodili.

  

           U Noći muzeja, 13. maja, starčevački muzej je svoja vrata otvorio od 21 do 24 sata. Mnogobrojni posetioci iz Starčeva i Pančeva obilazili su tada, uz stručno vođenje, stalnu postavku “Starčevo kroz vekove“, izložbe starih razglednica i poljoprivrednih mašina i alata. Poseban utisak je ostavljala replika neolitskog naselja, jer su posetioci mogli da je dožive u jednom nesvakidašnjem ambijentu, u tim noćnim satima, pod reflektorima u dvorištu muzeja.

            Drugi deo ove manifestacije ulepšali su učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole “Jovan Bandur“ iz Starčeva koji su održali koncert 17. maja na pijačnom platou Trga neolita. Brojna publika uživala je u muzici 20 malih Starčevaca, učenika prvog i drugog razreda ove škole, a mnogima je ovo bio prvi ovako veliki nastup pred publikom.

            Koncert su otvorili klarinetisti Uroš Ćirović i Uglješa Pejčić iz klase profesora Šamu Kiša. Svoje umeće na gitari pokazali su Danica Dostanić, Anđela Popadić, Boris Draguša iz klase profesora Oskara Ereša. Publika je zatim uživala u zvucima violine  Koste Kokanović, Eme Spasenovski, Teodore Stojanović, Andreja Uroševa, Une Gavrilov, Sare Mijajlović, Lole Marčetić, Sare Latković, Nede Kostić, Hane Ćirković iz klase profesorke Ester Krstić koji su nastupali uz klavirsku saradnju sa profesorkom Anđelom Buvač. Svoju virtuoznost na harmonici pokazali su Viktor Savić i Marko Vranješ iz klase prfesora Nemanje Grujičića. Na kraju su nastupili Sonja Ćirković, Mia Pešić, Teodora Topalović i David Vuković, talentovani pianisti iz klase profesorke Anđele Buvač. U završnici koncerta Sonja Ćirković je otpevala pesmu “Hej, momci mladi“.

            Nešto više o koncertu je rekla prof. Ester Krstić:

            - Mladi izvođači uspešno su izveli program koji su vredno spremali sa svojim profesorima u toku školske godine. Vili su uzbuđeni i radosni što mogu da predstave svoje veštine pre svega vršnjacima. Koncert je bio veoma posećen što je značajno za promociju klasične muzike i približavanje umetnosti široj publici. Nadamo se da će ova manifestacija zaživeti i da će joj se u narednim godinama priključiti još veći broj zainteresovane dece. - zaključila je prof. Krstić.

Milena Jovišić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top