Koja je osnovna delatnost Turističke organizacije grada Pančeva?

- U pitanju je uspostavljanje veze između turističke tražnje i ponude u cilju unapređenja i promocije turizma grada Pančeva.

            Od kada postoji i radi Turistička organizacija?

            - Osnovana je 1997. godine i prvobitno je bila smeštena u malom lokalu u “uskom sokačetu“. Sada su naše prostorije kao i suvenirnica i media centar u Ulici vojvode Petra Bojovića br 2.

            Da li se Pančevo može pohvaliti bogatom ponudom za turiste?

            - Ono što je važno za  je to da na teritoriji našeg grada imamo više od 150 manifestacija u jednoj kalendarskoj godini. Nemaju sve status gradske manifestacije, ali zahvaljujući njima beleži se veliki porast domaćih, a i stranih turista u vreme trajanja tih manifestacija. U proteklih godinu dana imali smo rekordni broj poseta sa registrovanim noćenjem. Ukupan skok u odnosu na prošlu godinu je 90% što je sjajan rezultat i pokazatelj da smo na dobrom putu da promovišemo  Pančevo i sva njegova naselja  na pravi način.

            Za šta se najviše  interesuju posetioci kada govorimo o turističkoj ponudi Pančeva?

            - Uprkos tome što se o turističkoj ponudi Pančeva relativno malo govorilo u prošlosti nikako ne bi trebali da je potcenimo. Grad je prepun prelepih vrednih zdanja i kulturnih institucija. Sa druge strane, imamo pravo bogatstvo jer Pančevo  leži na dve reke, okruženo je divnom prirodom sa nekoliko  vrednih rezervata prirode. Dodao bih i to da je Pančevo steklo titulu “filmskog grada“ jer je ogroman broj značajnih domaćih filmova snimljen baš ovde. Radimo na tome da istaknemo sav potencijal grada i pokušavamo da povećamo broj manifestacija koje svakako privlače najveći broj posetilaca. Dakle, interesovanja posetilaca su različita, ali rekao bih da su manifestacije te koje privlače najveći broj posetioca jer je Pančevo najživopisnije za vreme festivala.

            Najveća gradska manifestacija “Dani Vajferta“ je upravo u organizaciji Turističke organizacije. Upoznajte naše čitaoce sa ovom manifestacijom.

            - Kao najpoznatiji i najznačajniji rođeni Pančevac, svakako se ističe Đorđe Vajfert - tvorac modernog rudarstva, prvi guverner Narodne banke Srbije, industrijalac, graditelj i veliki dobrotvor. Da bi se sećanje na našeg slavnog sugrađanina održalo, u njegovu čast od 2015.godine održava se manifestacija “Dani Vajferta“. U pitanju je manifestacija koja ima za cilj da se kroz promociju lika i dela ovog uglednog Pančevca podstakne turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijal našeg grada..

            Koliko je važno da grad ima ovakvu manifestaciju koja okuplja i proizvođače piva i  muzičare?

            - Za naš grad ovakva manifestacija je  od izuzetnog značaja, jer se tokom tri dana trajanja organizuje bogat kulturno-umetnički program, sajam zanatskog piva, gastronomije, rukotvorina i starih zanata kao i propratni program u vidu predavanja, radionica i vožnje katamaranom.               

            Naše čitaoce zanima i kada će ove godine biti održani “Dani Vajferta“?

            - Ovogodišnja manifestacija održaće se nešto kasnije nego prethodnih godina i trajaće od 6. do 8.septembra.

            Od ove godine u Pančevo se održavaju dve nove manifestacije - “Vinski vikend“  o “Igre bez interneta“. Kako ste došli na ideju da ovo organizujete?

            - Početkom godine na Sajmu turizma u Beogradu najavili smo novu manifestaciju “Vinski vikend“ koja će se održavati u organizaciji TOP-a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Ideja je došla od vinara koji su pokrenuli celokupnu priču, a mi je sa oduševljenjem prihvatili. “Igre bez interneta“ su sprovedene takođe u našoj organizaciji po predlogu udruženja “Od gola do gola“.

           

            Kakve su to manifestacije?

            Reč je o festivalu vina koji je ove godine organizovan u u najlepšem gradskom parku - Narodnoj bašti i gde su posetioci mogli da uživaju u vrhunskim ukusima vina, odličnoj hrani i još boljoj muzici. Prema reakcijama posetilaca i izlagača, ovaj festival će zasigurno postati još jedan u nizu tradicionalnih pančevačkih manifestacija.

            “Igre bez interneta“  zamišljena su kao sportska manifestacija takmičarsko-zabavnog karaktera koja za cilj ima da se takmičari pre svega dobro zabave savladavajući razne prepreke. Održane su na Sportsko--rekreativnom centru “Mladost“ sa ciljem da se deca uvere da se može zabaviti i bez interneta, što smo i postigli realizovanjem ove manifestacije.

            Koje biste još manifestacije pomenuli u čijoj organizaciji učestvuje TOP?

            Spomenuo bih da je prvi “Gran pri - internacionalno takmičenje mažoretkinja“ po prvi put održano ove godine u Pančevu. Zatim, istakao bih bazare - novogodišnji, osmomartovski, uskršnji, zatim, “kulturno leto“, oldtajmer skup, “Slaninijadu“, obeležavanje međunarodnog dana mladih i još mnogo toga.

            Kakvu imate interakciju sa starčevačkom turističkom ponudom?

            - Sa svim kulturnim ustanovama sa teritorije Grada imamo sjajnu saradnju, pa tako i sa starčevačkim ustanovama. Starčevo je veliko naselje u kome se nalaze pravoslavna i rimokatolička crkva na uređenom Trgu neolita u centru, koji svojim imenom ukazuje na postojanje arheološkog lokaliteta od svetskog značaja, i naravno, tui je muzejska ponuda koja govori o istoriji ovog mesta.

            Koliko su posetioci Pančeva upoznati sa tim da je ovde počela neolitska kultura koja datira mnogo hiljada godina pre nove ere?

            - Starčevačka kultura je najstarija kulturna grupa neolita koja je u svojoj najmlađoj fazi bila paralelana sa vinčanskom. Kultura starijeg neolita ovog dela Evrope dobila je naziv po Starčevu, zbog izuzetnih nalaza sa ovog lokaliteta. Mi ćemo se u narednom periodu potruditi da približimo posetiocima glavne karakteristike ove kulturne grupe.

            TOP organizuje i vožnje katamaranom po Tamišu i Dunavu. Da li je to pravi način da se promoviše naš grad?

            - Katamaran “Panuka“ je plovilo za panoramsko razgledanje Pančeva sa reke i stoji na raspolaganju građanima od 2017. godine. Veoma je značajan deo turističke ponude Pančeva, jer svake godine preveze više hiljada putnika.

            Kada će ove godine katamaran zaploviti i gde mogu da se jave svi oni koji su zainteresirani da plove Dunavom i Tamišem?

            Katamaran obavlja  javni prevoz putnika već od srede, 19. juna i to u dva termina - od 16 i 18 časova. Redovna ruta obuhvata potez od gradskog pristana do Preobraženske crkve, a zatim nazad do ušća Tamiša u Dunav i čuvenih svetionika koje bih

posebno izdvojio kao atrakciju. Predstavljaju unikatan primer svetionika-parnjaka na ušćima reka jer je to jedini par svetionika ne samo na čitavom toku Dunava, već i u celoj Evropi. Nekada su bili putokaz parobrodima i čamcima, a danas su simbol našeg grada - “vodena kapija Pančeva“. Karte se mogu rezrvisati na broj telefona 013/333-399,  a potom se kupuju  u prostorijama TOP-a u Ulici vojvode Petra Bojovića br.2.

            Šta pripremate u budućnosti kada govorimo o turističkoj ponudi Pančeva?

            - U budućnosti imamo dosta toga što bismo voleli da realizujemo. Jedna od inovacija na kojoj radimo je promocija kulturnog vodiča koji je namenjen svima koji pre nego što posete Pančevo i okolinu. Kulturni vodič “Dobro došli u Pančevo“ će se štampati, pored srpskog, na još tri strana jezika što će svakako doprineti promociji turizma.

Zorana Šteković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top