Na čelu Grada Pančeva ste već četiri godine. Vi i vaš tim imali ste velike planove i ciljeve kada ste postali prvi čovek našeg grada. Koliko ste zadovoljni ostvarenim u mandatu za nama?

           - Kada smo pre četiri godine krenuli, postavili smo visoke ciljeve. Veliku većinu zacrtanog realizovali smo u potpunosti, a na nekim poslovima još uvek radimo. Tu, pre svega mislim na dovoljan broj mesta u vrtićima. Sa zadovoljstvom konstatujem da nam raste broj najmlađih stanovnika, tako da ćemo se truditi da i u narednom mandatu povećavamo broj mesta u predškolskim ustanovama, jer nam je glavni cilj da ukinemo liste čekanja za upis. Do sada smo otvorili više od 300 novih mesta u sklopu “Dečije  radosti“. U planu je i izgradnja dva nova vrtića, u naseljima Mladost i Strelište. 

            Dalje, više od 160 kilometara asfalta ugradili smo u stotinak ulica na teritoriji svih gradskih i seoskih naselja koje su do tog momenta bile u lošem stanju. Negde devastirane, negde samo sa zemljanom podlogom, a negde pod turskom kaldrmom. Danas su to lepo uređene  ulice i saobraćajnice koje imaju valjanu asfaltnu podlogu.

            Veliki broj investicija smo realizovali. Neke je Pančevo čekalo i po nekoliko decenija. Poput rekonstrukcije Ulice Cara Lazara i izgradnje kružnog toka kod “Plinare“. Započeto je i sa kompletnom rekonstrukcijom Ulice Dimitrija Tucovića uz veliku pomoć Autonomne Pokrajine Vojvodine čija je vrednosti oko 400 miliona dinara. Jedna od najvažnijih ulica u našem gradu, kako za funkcionisanje grada, za potrebe naših sugrađanki i sugrađana koji prolaze tom trasom, tako i za potrebe funkcionisanja “severne industrijske zone“.

            Rešavali smo i “tuđe“ probleme, na primer, završili smo zgradu Zavoda za javno zdravlje, ono što nam je “ostavljeno u amanet“ od prethodne vlasti, kao jedan od projekata koji nisu bili sposobni da završe. To je danas jedna moderna i funkcionalna zgrada koja služi unapređenju zdravlja našeg stanovništva.

            Prioritet je bio razvijanje industrijske zone i to ste ostvarili. Dva nemačka giganta posluju u Pančevu, “ZF“ i “BROSE“. Koliko je to doprinelo da Pančevo ponovo bude na mapi najrazvijenijih industrijskih centara u našoj zemlji?

            - Pančevo se vratilo na mapu najvećih industrijskih centara u našoj zemlji. Dolazak “ZF“-a, “Brose“-a i “MK Kliniken“-a u Pančevo je, svakako, umnogome doprinelo tome. Naravno i investicije i ulaganja u druge fabrike, koje su se desile i koje će se tek desiti u budućnosti postavljaju Pančevo u sam vrh na mapi najrazvijenijih industrijskih centara u Srbiji. Trudićemo se da i u budućnosti razvijamo dalje rad poslovne i industrijske zone i da privlačimo nove investitore.

            Pančevo ima kadar koji može da ponudi, ali ono što je možda još važnije, jeste da naš grad stvara kadar koji odgovara potrebama tržiša. Kada je reč o kadru, mi ćemo u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje tokom ove godine završiti izgradnju trening centra u Mašinskoj školi koji će služiti obuku novih radnika, kao i za prekvalifikaciju za potrebe industrijene samo u Pančevu, nego i u čitavom regionu, jer je ovaj trening centar regionalnog karaktera i od velikog značaja za Republiku Srbiju.

            Da li to znači da velike kompanije koje posluju u Pančevu privlače i ostale investitore?

            - Naravno. Mogu da kažem, sa velikim zadovoljstvom, da često imamo upite novih kompanija. Neretko se desi da ne možemo na te upite ni da odgovorimo, jer nemamo dovoljno adekvatnih  površina koje su komunalno i infrastrukturno opremljene za investitore koji su zainteresovani.

            Grad Pančevo je partner predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije i u skladu sa strategijom Republike Srbije  i naš grad će se pozitivno postavljati i razvijati svoje zone za potrebe onih investitora koji oni procene da su potrebni da budu u Pančevu.    

            Jedna od važnih stvari je i saobraćajna infrastruktura, konkretno sektor “C“ obilaznice oko Beograda koja se jednim  delom nalazi na našoj teritoriji…

            - Sektor “C“ obilaznice oko Beograda, odnosno direktan pristup Pančeva autoputu je višedecenijski san koji će u narednim godinama postati realnost. Pančevo će realizovati taj san i sutra imati izlaz na autoput, što je veoma važno i značajno i za sve meštane Starčva kroz čiji atar će proći deo ove obilaznice. Naravno, treba istaći i veliku i nesebičnu pomoć predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije u reazlizaciji ove investicije od izuzetnog značaja za sve nas.

            Potpuno je sređen i sam centar grada i gradski park. Napravljena su i nova igrališta za decu…

            - U prethodnom periodu smo sproveli dve velike kapitalne investicije koje su u interesu svih meštana Pančeva, ali i svih posetilaca našeg grada. Rekonstrukcija centralnog gradskog jezgra i rehabilitacija tamiškog keja su dve investicije na koje smo posebno ponosni, s obzirom da su i to investicije koje su čekale više decenija da bi bile realizovane.

            Danas, imamo jedan moderan gradski park kojim možemo da se pohvalimo i koji izgledom podseća na parkove u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Centralno gradsko jezgro je uređeno na zadovoljstvo svih naših sugrađana i brojnih gostiju.  Rekonstrukcija tamiškog keja doprinosi tome da svi sada mogu da kvalitetno provode vreme na uređenom i osvetljenom gradskom keju.

            Posebnu pažnju smo obratili na kej. Da ga unapredimo, dodajući sadržaje koji mu sada daju dodatnu vrednost i da vratimo život na reku. Naša deca su sada dobila svoj kutak na keju izgradnjom velikog najmodernijeg igrališta na kome će moći bezbedno da se igraju, da uživaju igrajući se na najmodernijim spravama. Siguran sam da će im biti veoma zanimljivo, a i stariji će uživati u lepo uređenom ambijentu uz naš Tamiš.

            Ovaj posao radili ste uporedo u svim naseljenim mestima na teritoriji Grada. Da li to znači da ćete taj posao nastaviti i u budućnosti?

            - Apsolutno! Svaka tačka na teritoriji našeg grada podjednako nam je važna - da li se radi o centru Pančeva ili perifernim delovima grasda, ili o naseljima oko Pančeva -  potpuno je svejedno, svuda radimo i radićemo. Želimo da ravnomerno razvijamo naš grad jer nam je briga o svim našim sugrađanima podjednako važna.

            Čitaoce naših novina zanima kako vidite Starčevo u budućnosti i na koji način će se razvijati ovo naselje?

            - Starčevo je jedno od najrazvijenijih naselja na teritoriji Grada. I u budućnosti, odnosno, Starčevo sutra, izgledaće onako kako njegovi meštani to od nas zahtevaju.

            U proteklom periodu učinili smo mnogo toga za Starčevo. Počev od rekonstrukcije parka na Trgu neolita, otvaranja i daljeg razvijanja muzeja istorije Starčeva, rekonstrukcije desetak ulica u mestu i izgradnje modernog parkinga kod pravoslavnog groblja, rekonstrukcije nekadašnjeg kafea “Volejbol“ koji sada koriste starčevački penzioneri i lokalno udruženje žena, organizovanja izvanrednog javnog prevoza kroz linije i učestalost prolaska autobusa “Pantransporta“ i gotovo svakodnevnom brigom koju vodi vaša mesna zajednica i druge ustanove, a u saradnji sa gradskim službama i preduzećima.

            Znam da je Starčevo rešilo gotovo sve komunalne i infrastrukturne probleme i da Starčevci sada očekuju da se reši i njihov višedecenijski san - a to je da se “Borac“ vrati kući! Da Starčevo dobije adekvatan sportski objekat u kome bi mogla da se igra odbojka, košarka, rukomet, mali fudbal, a po standardima koji dozvoljavaju odigravanje ligaških mečeva. U razgovoru sa rukovodstvom Starčeva, preneo sam im da uvažavam inicijativu koja je pokrenuta i nadam se da ćemo brzo pristupiti stvaranju uslova za rekonstrukciju postojeće fiskulturne sale pri osnovnoj školi i njeno pretvaranje u modernu sportsku salu sa dimenzijama za pomenute sportove, ali i sa tribinama koje bi primile publiku. Očekujem da bi u drugoj polovini godine mogli da pristupimo projektovanju ovakvog objekta, kao preduslovu za njegovu izgradnju.

            Podržaćemo i projekte koji se odnose za popravljanje krova na zgradi Doma kulture, rekonstrukciju još nekih ulica i biciklističke staze, semaforizaciju raskrsnice u Šumicama, izgradnju pešačkih staza, ponajpre duž Partizanske ulice i Titovog parka, dodatno uređenje dečijih igrališta i sportskih terena i drugo...

            Budžet grada Pančeva sa prvim rebalansom je zaista istorijski. Najavili ste velike projekte za naredni period, pre svega izgradnju kanalizacione mreže tamo gde je nema?

            - Ponosan sam na činjenicu da je u prethodnim godinama naš budžet rastao iz godine u godinu. Sada smo na jednom istorijskom nivou, gde je budžet od skoro 8,5 milijardi dinara, što u Pančevu nije bilo do sada.

            Najavili smo velike kapitalne projekte na teritoriji čitavog grada. Dva projekta se tu najviše izdvajaju - najvažniji jeste rešavanje stogodišnjeg problema u našim naseljenim mestima, a to je izgradnja kanalizacione mreže. Želimo da to rešavamo putem projekta javno - privatnog partnerstva. U narednom periodu, u sledećih 4-5 godina, sva naselja u Pančevu, koja nemaju kanalizacionu mrežu, dobiće je! Vi, Starčevci, već desetak godina koristite kanalizaciju i znate koliko je važno da je svako naselje ima. Drugi projekat se odnosi na putnu infrastrukturu. Nastavićemo sa tim poslom, i na taj način još više poboljšati kvalitet života u našem gradu.

            Pančevci će uskoro dobiti i modernu zelenu pijacu. Koliki je to važno za sve građane Pančeva?

            - Zelena pijaca je mesto na kome se mnogi sugrađani susreću i ona u ovom momentu ne izgleda onako kako bi trebalo da izgleda jedna moderna pijaca i to je nešto na šta su nam mnogi sugrađani skrenuli pažnju. Slažemo se sa njima i iz tog razloga smo budžetom za 2024. godinu opredelili sredstva za uređenje, tj.  rekonstrukciju Zelene pijace. Siguran sam da ćemo tokom ove i sledeće godine realizovati ovu važnu investiciju i da ćemo dobiti modernu pijacu koju će meštani  i dalje koristiti radi kupovine, ali i da se tamo druže i susreću, kao što su  navikli. S tim što će to uskoro biti na jednom modernijem i uređenijem mestu.

            Znatno je smanjena i nezaposlenost. Trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Pančevo, nalazi se oko 5000 nezaposlenih.

            - Podižući privrednu aktivnost u našem gradu otvorili smo mogućnosti u raznim delatnostima, svi koji su zainteresovani mogu da pronađu posao u mnogim sferama. Kako u fabrikama u proizvodnji, tako i u uslužnim delatnostima. U nekim delatnostima imaju mogućnost i da se samozaposle, jer ulažemo značajna sredstva za subvencionisanje samozapošljavanja, u cilju pružanja podrške novoosnovanim privrednim subjektima. Ponosni smo jer je danas stopa nezaposlenosti u Pančevu na istorijskom minimumu i ona ne prelazi više od pet odsto od ukupnog stanovništva koje živi na teritoriji Grada Pančeva.

            Rado se odazivate na pozive udruženja žena, naših najstarijih sugrađana penzionera, sportskih klubova, škola i posećujete događaje koje oni organizuju. Koliko vam je važno da kao prvi čovek Grada budete u stalnom kontaktu sa građanima?

            - Veoma je važno da, kao prvi među jednakima, imam stalni kontakt sa svim našim sugrađankama i sugrađanima. Iz tog razloga, kao neko ko je institucionalno važan za Grad Pančevo, ali i u svojstvu građanina imam obavezu i veliko zadovoljstvo da podržavam rad i mnogih udruženja, kako žena tako i mladih ili udruženja osoba sa invaliditetom, ali i veliki broj sportskih klubova, jer zaista oni svi jesu jedna društvena nadgradnja bez koje mi, kao lokalna samouprava, ne bi bili danas ono što jesmo, da nemamo ovako jak civilni sektor. Takvu praksu, nastaviću da sprovodim i na dalje.

            Podržavate i mlade, talentovane Pančevce i, naravno, sportiste. Pančevo je dobilo i stadion za superligaške utakmice, publika je brojna…

            - Veoma sam ponosan na to što smo u prethodnom periodu ulaganjem u našu sportsku infrastrukturu i podržavajući sportske klubove uspeli da po prvi put u istoriji Pančeva imamo utakmice fudbalske Superlige Srbije koje igra naš “Železničar“.

            Imali smo važan zadatak koji je postavljen pred nas, da kao Grad obezbedimo  uslove da se ovakvi mečevi mogu održavati u Pančevu i tako smo dobili stadion koji je u potpunosti opremljen i kompetentan da odgovori svim izazovima koje utakmice Superlige nose danas. Veoma smo ponosni na to što ćemo, nadam se i ubuduće, gledati “superligaše“ u Pančevu, pre svega “Crvenu zvezdu“ i “Partizan“, ali sve one ostale utakmice koje su nam unele, u prethodnoj sezoni, mnogo zanimljivih i emotivnih trenutaka u živote.

Zorana Šteković

Sala starčevačke škole zaslužuje modernizaciju

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top