Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je obeležavanju Svetskog dana vetra u vetroparku u Alibunaru

         Svetski dan vetra obeležen je ove godine u našem regionu u vetroparku “Elicio“ u Alibunaru. Svečanosti koju je organizovalo udruženje “Obnovljivi izvori energije Srbije“ prisusvovala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je, apostrofirajući potrebu za energetskom traznicijom, ovom prilikom izjavila da je neophodno da se iskoriste svi prirodni potencijali kojima  raspolažemo, a među kojima je i vetar kako bismo bili uspešni u energetskoj tranziciji.

            Ministarka Đedović je istakla da studije pokazuju da je snaga vetra u najvetrovitijem području Republike Srbije uporediva sa evropskom, ali da trenutno iz vetra dobijamo tek 3% električne energije, što je nesrazmerno učešću u zemljama Evropske unije.

            - U maju smo po prvi put bili među prvih deset zemalja u Evropi sa 11% udela proizvodnje iz vetra na dnevnom nivou u nacionalnom miksu, zahvaljujući radu osam vetroelektrana u Srbiji kapaciteta 400 MNJ u koje je uloženo 730 miliona evra, rekla je ministarka.

            Vetropark u Alibunaru kompanije “Elicio“, prvi koji je izgrađen u našoj zemlji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, sastoji se od 21 turbine ukupne snage 42 megavata, istakao je direktor poslovnog razvoja kompanije “Elicio“ Emanuel Van Vyve.

            - Ovaj vetropark obeležava petogodišnjicu  postojanja. Reč je o investiciji od 90 milona evra belgijske kompanije u Srbiju. “Elicio“ radi trenutno sa 1,4 gigavata obnovljive energije. Veoma smo ponosni što smo u Srbiji i što nastavaljamo sa novim projektima jer verujemo u vašu zemlju zato što ima stabilnu osnovu i pozdravljamo nove odluke srpske vlade koje se odnose na obnovljive izvore energije u nadi da će naši novi projekti moći da budu deo toganaredne godine.

            U Srbiji trenutno ima ukupno osam izgrađenih vetroelektrana, dok je u razvoju mnogo više. Zašto su vetroelektrane važne? Zato što daju čistu i obnovljivu  energiju. Dva vetro parka u našem okruženju, “Alibunar“  i “Mali bunar“ doprinose smanjenju za 88 hiljada tona ugljendioksida godišnje i proizvode električnu energiju za 43 hiljade prosečnih domaćinstava godišnje. Vetroelektrane daju 2% svog profita godišnje lolkalnim samoupravama, a plaćaju i poreze i imaju veliki značaj za lokalnu zajednicu u kojoj se nalaze.

            Na poslednjoj sednici Skupštine grada Pančeva donete su urbanističke odluke koje će ubrzati izgradnju vetroparka koji je planiran u starčevačkom ataru. Vetropark “Nadel“  imaće 11 turbina, a radovi na njegovom podizanju trebalo bi da započnu naredne godine.

P. Andrejić/RTV Pa

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top