Članovi lovačke sekcije “Jarebica“ iz našeg mesta organizovali su početkom februara lov na predatore, šakale i lisice. Za ovaj posao predviđen je ceo februar, a odstrel se organizuje i na celoj teritoriji naše države. Zato, 19. februara se okupilo tridesetak lovaca iz Starčeva i okolnih mesta kako bi hajka bila uspešnija. Toga dana je za samo tri sata pokrivena površina od oko 500 hektara i na njoj je odstreljeno sedam šakala i jedna lisica.

 

            - Deo koji je obuhvatila ova hajka je hrastova šumica - “vrbica“, na potezu Starčevo - Omoljica. U proteklih godinu dana odstreljeno oko 100 predatora. Ovakve akcije su stalne. Naši lovci uzvraćaju pomoć drugim lovcima tako da je pre nekoliko nedelja u Dolovu organizovana jedna od najvećih hajki na kojoj je učestvovalo oko 200 lovaca - kaže dugogodišnji  predsednik starčevačkih lovaca Zoran Kozačenkov.

            Šakal nije autohtona vrsta na našim prostorima već je ovde došao iz Bugarske i Rumunije. Kod nas nema prirodnih neprijatelja i nanosi ogromnu štetu kako lovnim područjima tako i meštanima u naseljima.

            - Izuzetno se brzo razmnožava jer se ženka šteni čak četiri puta godišnje i na svet donosi 6-7 mladih koji relativno brzo dostižu polnu zrelost. Poput lisica, često nanose štetu uzgajivačima manjih životinja, a pored toga su veliki prenosioci zaraznih bolesti. Zbog toga je veoma važno kontrolisati njihov broj jer štete mogu biti nenadoknadive, ističe Kozačenkov.

            Krajem marta planirana je akcija prebrojavanja divljači na kojoj je obavezno prisustvo svih članova i od nje zavisi koliko će u narednoj lovnoj sezoni biti akcija i koliko  će se moći odstreliti divljači.

P. Stanković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top