Poljočuvarska služba ”SAB Protection” je preuzela posao čuvanja atara u martu 2022 godine. Inače, poljočuvarska služba je zadužena da prijavljuje i da sprečava zatečene nezakonite radnje koje se dešavaju van naselja, odnosno u atarima.

               - Saradnja sa rukovodstvom MZ Starčevo na zavidnom nivou ali uvek može i mora bolje. Nadam se da će saradnja biti nastavljena i u narednim godinama - kaže direktor poljočuvara Vladimir Vrcelj

            - Želeo bih da istaknem izvarednu saradnju sa predstavnicima Mesne zajednice Predragom Stankovićem i Petrom Andrejićem koji su raspoloženi za saradnju i pomoć kad god ih pozovemo a ta saradnja je ista i u obrnutom smeru. Jedni drugima smo izašli u pomoć mnogo puta u problemu sprečavanja pravljenja divljih deponija mada tolko ima neodgovornih sugrađana da ne može sve ni da se iskontroliše. Skoro smo prijavili i slučaj neodgovornih poljoprivrednika koji su svoje njive proširili skroz do puteva i time ugrozili funkciju istih.   Želeo bih da apelujem na moje sugrađane da ne bacaju smeće po ataru jer na taj način ugrožavaju zdravlje ljudi, životinja i najviše upropašćavaju i ruže naše prelepo Starčevo, kaže poljočuvar Mata Neralić.

            - Pohvalio bih saradnju sa Zoranom Kozačenkovim,  predsednikom Lovačkog društva i saradnju sa svim lovcima iz Starčeva sa kojima smo non-stop u kontaktu radi nezakonite seče drveća u šumama i vetrozaštitnim pojasevima. U prethodnih godinu dana smo imali četiri slučaja hvatanja drvokradica koji su prijavljeni pančevačkom MUP-u, sa kojim imamo odličnu saradnju. Velika pomoć je od lovaca koji su stalno u ataru i koji nam dojavljuju ako vide predstupnike da bi posle zajedno odradili akcije! Veliki problem je nezakonita seča drveća jer se tako ugrožava stanište divljih životinja kojih nažalost ima sve manje. Trudićemo se da zajedničkim radom pojavu nezakonite seče sprečimo u narednom periodu koliko smo god u mogućnosti, kaže poljočuvar Mitar Lukić, i dodaje - Pohvalio bi i saradnju sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i  Dejanom Terzićem. Zajedno smo ugasili velike požare na tri lokacije u poslednje dve godine. O svakom tom slučaju je bio obavešten i Petar Andrejić koji je uvek priskakao u pomoć u  ako je bilo potrebno, ističe Lukić.

            Neko je nedavno isekao i ukrao ljuljaške na izletištu kod Nadela. Nešto lepo što je napravljeno za naše najmlađe, da se igraju, neko je upropastio. - Poljočuvarska služba je uzela sebi u obavezu da donira te dve ljuljaške, da ih napravi i ponovo postavi na isto mesto. Čelnici MZ Starčevo i Ribolovačko društvo biće obavešteni kad budu donete ljuljaške, da nam pomognu da ih zavarimo,  poručuju poljočuvari.

            U reonu četiri maselja - Omoljice, Starčeva, Ivanova i Banatskog Brestovca u službi je sedam poljočuvara: Mitar Lukić, Slobodan Ožegović, Goran Stamenković, Mata Neralić, Nebojša Lupinka, Vladimir Mickovski i Dragan Kostić, koji složno i odgovorno obavljaju svoj posao i kojima možete da se javite uvek u bilo vreme dana ili noći. Telefon na koji možete da prijavljujete sve nezakonite radnje u atarima je: 066/80-27-841.

P. Stanković

Pčelarstvo:

            Dani su duži, oko podneva temperature idu i preko 12 stepeni. U košnici pčele silaze na poletaljku i prave prve pročisne letove i izviđaju  okolinu. Traže prvi polen od leske.  Za razvoj mladih pčela neophodan je polen (kažu stari pčelari polen je pčelinji hleb). Dobro bi bilo da se u februaru da na satonoše i jedna šećerno-medna sa polenom pogača za stimulativnu prihranu, ali može i ram sa medom i pergom da se stavi na satonoše za stimulativnu prihranu.

            Društvo pčelara “Starčevo“ je aktivno sa svojim predavanjima i edukacijom. Za pelare svake srede, do 1. marta, u 18 sati vršiće se edukacija za pčelare  sa predavačima iz okoline,  odnosno iz Borče, sa kojima smo uspostavili odličnu saradnju. Prvog februarskog dana u Svečanoj sali Mesne zajedniceodržana je edukacija, a u goste je, kao predavač, došao penzionisani policijski inspektor i dugogodišnji pčelar, Radojko Konstantinović iz Kragujevca. Pored ostalog, on je zainteresovanim starčevačkim pčelarima podrobno obradio dve teme - u jednoj je objasnio značaj korišćenja kvalitetnog voska u proizvodnji kvalitetnog meda, dok je druga o prizvodnji matica u sopstvenoj režiji. Predavanje je bilo izuzetno iscrpno i trajalo bezmalo dva sata uz mnoštvo pitanja i odgovora. 

            U zimskim danima dobar je čaj sa medom, a ujutru, za jačanje organizma, može i kašika jabukovog sirćeta ili polovina limuna, sa kašikom meda i desetak kapi propolisa, u čašu od 2 dl sa mlakom vodom, pomešati i popiti.

            Goran Stanković

Društvo pčelara “Starčevo“

Voćarstvo:

            Lepo vreme u februaru, koliko mami potrebnim radovima u voćnjacima i vinogradima, toliko i zabrinjava preranim kretanjem vegetativnih sokova u biljkama, pa samim tim i izmrzavanjem pupoljaka još mogućim i verovatnim mrazevima.

Rezidbe su već u toku, izvlačenje suvih i drugih rezanih delova odmah za tim, pa zaštita bakarnim preparatima sa uljem. Možemo da kažemo da je sezona radova posle sv. Trifuna, počela..

Božidar Dimitrić

Društvo destilera, voćara i vinogradata ”Starčevo

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top