cajanka

            Druga po redu čajanka u muzeju u Starčevu odrana je u petak, 16. septembra, u galerijskom prostoru muzeja koji funkcioniše pri Domu kulture.

Time  je nastavljena ovog leta započeta ideja priređivanja ovog svojevrsnog druženja uz stihove pesnika, razmenu kreativnih ideja, korisnih saveta i inicijativa uz šoljicu hladnog ili toplog čaja.

            U drugom izdanju “Čajanke u muzeju“ učestvovalo je nekoliko dama iz Starčeva. Događaj je otvoren stihovima pesnikinje Nataše Arsenijević koje je govorila sama autorka. U pitanju je poezija za decu iz do sad dve objavljene knjige, “Kućica za maštanje“ (2009.) i “U carstvu drugarstva“ (2020.), i treće koja se sprema za štampu. LJiljana Zarić, predsednica Udruženja žena “Neolit“, govorila je o učešću ovog udruženja na nekoliko manifestacija ovog leta i osvojenim nagradama, kao i o najavi bazara i manifestacija u Starčevu. Istakla je i nastup na “Hepi“ televiziji koji je emitovan u emisiji “Prelo u našem sokaku“.

            Prisutni su zatim od Jelene Šic čuli zanimljive priče o zumbulu i belom luku koje između ostalog proizvodi sa suprugom na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu, a dotakla se i tema o medu koji proizvodi njen svekar i koji je mogao da se proba tom prilikom. Iz publike je bilo i pitanja za savet u vezi uzgajanja ovih lukovica i razlikovanja uvezenih i domaćih sorti semena na šta je Jelena stručno odgovarala zahvaljujući velikom iskustvu u gajenju ovih biljaka.

            Čajanka je završena za žene nezaobilaznim pričama o njenom veličanstvu - torti. Katarina Jovanović se već osam godina bavi poslastičarstvom i govorila je o tome koliko koliko je potrebno znanja, ljubavi, umeća i talenta za ovu slatku profesiju. Istakla je i to koliko računa vodi o namirnicama koje koristi jer joj je važno da su organske i proizvedene u Srbiji. Gosti “Čajanke“ su mogli da vide oko 20 Katarininih dekoracija za torte koje su jedna posebna umetnost.

            Loše vreme tog petka ipak nije pokvarilo lepu atmosferu ovog dešavanja čije se naredno izdanje očekuje već u oktobru. Razgovor je vodila Milena Jovišić.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top