skola prijem zabavištanaca

Letnji raspust se završio, đaci su zauzeli mesta u školskim klupama i započeli još jednu školsku godinu. Sada su malo stariji, a samim tim i zreliji, pa će sve biti lakše.

            Što se tiče najmlađih školaraca, u prvi razred je ove godine upisano samo 57 učenika što je smanjilo broj odeljenja u starčevačkoj školi za dva jer je četiri odeljenja “osmaka“ izašlo, a dva razreda prvaka upisano. Učiteljica Tatjana Celin vodiće prvo odeljenje prvaka koje broji 29 učenika dok će u drugom odeljenju učiteljice Snežane Antonijević biti 28 đaka-prvaka. Njima je poslednjeg dana avgusta meseca upriličen doček uz program koji su organizovali stariji učenici sa njihovim učiteljima i nastavnicima.

            Kada je reč o učenicima petog razreda, oni su dobili svoje odeljenjske starešine kao i drugi strani jezik koji će učiti, pored engleskog koji uče od prvog razreda. Razredni starešina prvog odeljenja petaka je nastavnica Zorka Bjelić. Ona ima u razredu 27 učenika i oni će učiti francuski jezik, dok će učenici u 5/2 učiti ruski. NJih ima 28 i njima će odeljenski starešina biti nastavnica Vesna Rajić.

            Pored školaraca, 1. septembra krenuli su i predškolci u svoje redovno školovanje jer je ovaj vid obrazovanja obavezan a ove godine se radi i po novom programu za predškolsko obrazovanje. Oni su raspoređeni u tri grupe. Vaspitačica Đurena Veljković ima 21 zabavištanaca, Daniela Jajić isto toliko a Aleksandra Krstić dvadeset. Radno vreme ovog predškolskog obrazovanja koje je u našoj zemlji obavezno je u prepodnevnoj smeni od 8 do 12 časova a u popodnevnoj od 12:30 do 16:30. Smene se menjaju kao i u školi - na dve nedelje.

skolaprvaci2

            Pored zabavišta u našem mestu su popunjene i sve četiri grupe obdaništa. To je uzrast od tri godine do polaska u predškolsko i ono nije obavezno ali ga prezaposleni roditelji sve više koriste. Sve četiri grupe imaju po maksimalnih 25 mališana, a postoji i nekoliko na listi čekanja. Pošto deca borave u obdaništu dvostruko duže od zabavištanaca svaka grupa ima po dve vaspitačice. Ivana Terzić i Milica Štopulj vode jednu grupu, drugu vode vaspitačice Ivana Filipović i Ivana Šajić, treću  Marijana Fara i Danijela Arađan a četvrtu Jelena Stojanović i Tamara Veljković.   

            Po rečima direktora naše  škole, Saše Tasića, ove godine je uvedena jedna novina. Naime, đaci viših razreda će školu pohađati samo u prepodnevnoj smeni dok će učenici nižih razreda menjati smenu na dve nedelje. U jednoj smeni biće učenici prvih i drugih razreda a u drugoj učenici trećih i četvrtih. Po instrukcijama dobijenim iz Ministarstva prosvete gde god je to moguće treba redukovati nastavu samo na prepodnevnu smenu. U našoj školi nema dovoljno kapaciteta da svi đaci idu u prepodnevnu smenu ali se na ovaj način približavamo tom cilju. Dobro će biti to što će učenici viših razreda moći da se više posvete vanškolskim aktivnostima i škola neće više do kasno u noć imati sportske aktivnosti.

            Tasić je istakao da je Škola tokom letnjeg raspusta uređena u skladu sa finansijskim mogućnostima i da su ušli u čiste i ispravne učionice. Postoji i projekat proširenja školske zgrade za još četiri učionice nakon čega bi nastava za sve mogla da se održava u jednoj, prepodnevnoj smeni.

Predrag Stanković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top