skauti2

            Ekipa starčevačkih izviđača po imenu “SNTNTN“ učestvovala je, u periodu od 29. aprila do 1. maja, na akciji “Čočetovo noćno organizovano tumaranje“. Ova aktivnost održana je po obroncima Avale,  odnosno, kamp je bio smešten na desnoj obali jezera Pariguz, u blizini naselja Resnik.  Iako je deo ekipa bio iz Beograda, a deo njih i stariji od naših uesnika, u tako jakoj konkureciji starijih izviđača i planinki, u kojoj je učestvovalo 12 ekipa, članovi OI “Nadel“ osvojili su treće mesto!

 

            Takmičari su po dolasku u petak u večernjim časovima najpre podigli svoje šatore, nakon čega je održano svečano otvaranje ove akcije, koju su zvanično otvorili starešina i načelnik Odreda “Ratko Bujović - Čoče“, koji je bio i organizator takmičenja, poželevši svima sreću na noćnoj stazi. Po otvaranju je održan sastanak za vođe ekipa, gde su dodeljeni startni brojevi i uputstva za prelazak staze.

            Kako je u pitanju noćno orijentaciono takmičenje - staza je počinjala u 22 časa. Na njoj su izviđači imali zadatak da pronađu određene kontrolne tačke, završe razne zadatke i vrate se u kamp do 5 sati ujutru, narednog dana. Discipline koje su se obavljale na stazi su bile prva pomoć, prenos poruke, skica baze, izveštaj dela pređenog puta, signalizacija pomoću zastavica i prenos poruke pomoću morzeove azbuke. Nakon naporne staze koja je bila trasirana uglavnom u opštini Rakovica, izviđači su se vratili u kamp, predali svoje zadatke i otišli na zasluženi odmor. Nekoliko sati sna kasnije, bilo je vreme za ustajanje. Nakon doručka su nastavljene takmičarske discipline. Prva je bila streljaštvo, gde je ostvareno nekoliko pogodaka koji su Starčevcima doneli značajan broj poena. Zatim je na red došla disciplina “kretanje po azimutu“, odnosno u zadatim pravcima pomoću busole. U ovoj disciplini ostvaren je maksimalan broj bodova.

skauti2

            Usledio je ručak, a potom drugi takmičarski blok. Jedan od zadataka bio je sakrivanje poruke u izviđačkoj uniformi. Iako zvuči lako, mnogim ekipama je ovo predstavljalo veliki problem. Ne i našim izviđačima. Bez problema su sakrili poruku, koju kontrolor nije uspeo  da pronađe pre isteka vremena. Starčevački skauti su još jednom dokazali u nadvlačenju kanapa sa ostalim ekipama, gde su ubedljivo zauzeli prvo mesto. Ostatak dana bio je predviđen za međusobno druženje i zabavljanje, koji su trajali do potrošnje konačnih rezervi energije.

            Poslednji dan akcije, 1. maj, osvanuo je vedar i topao. Završivši sa spuštanjem kampa, izviđači su obukli svoje uniforme i pripremili se za zatvaranje Akcije i dodelu nagrada. U svečanom zboru, organizatori akcije su se najpre zahvalili svima na učešću, nakon čega su čitali imena pobednika. Starčevačka ekipa je prozvana da primi nagradu za osvojeno treće mesto, a ostali takmičari su im čestitali aplauzom.

            Na ovom prvom ovogodišnjem takmičenju za starčevački odred, ponovo se  pokazalo da su izviđači iz Starčeva jedni od najboljih u Srbiji. NJegovi mladi članovi tek se spremaju za nove izviđačke avanture i uspehe.

Marko Stana

Izviđači u elitnom društvu

            Odred izviđača “Nadel“ ponovo se našao u društvu najboljih odreda u Srbiji, koji su poneli prestižno zvanje “Odred orlova“. Veličanstven kompleks Belog dvora u Beogradu, u subotu 7. maja, bio je mesto još jednog svečanog izviđačkog stroja, na kome se proslavila 111. godišnjica izviđačke organizacije u Srbiji i na kojoj su dodeljena najviša zvanja i odlikovanja Saveza izviđača Srbije.

            “Odred orlova“ predstavlja najviše zvanje koje jedinica Saveza izviđača Srbije može dobiti. Ovo zvanje predstavlja nagradu za izvanredan rad i sprovođenje programa Saveza izviđača Srbije  u lokalnoj sredini, ali i na nacionalnom i međunarodnom nivou u jednoj izviđačkoj godini. Zbog otežanih uslova rada tokom pandemije prethodne dve godine posmatrane su kao jedna, pa je lenta “Odred orlova za 2020. i 2021.“ godinu ukrasila zastavu starčevačkog odreda. Ovo je i osma lenta, odnosno deveta godina u kojoj starčevački odred dobija ovo priznanje. Kada se zna da je ovo priznanje za prethodne dve vrlo teške godine, u kome je finansiranje aktivnosti gotovo izostalo, ponelo samo 10 od 67 registrovanih jedinica u Srbiji, to ovom uspehu daje posebnu vrednost.

            Starčevci se iz Belog dvora nisu vratili samo sa lentom. Višegodišnji starešina Odreda izviđača “Nadel“ i inicijator njegovog osnivanja Predrag Stanković Peca, na svečanom stroju odlikovan je “Srebrnim javorovim listom“. Ovo odlikovanje se dodeljuje pojedincima za izuzetan doprinos na polju ostvarenja izviđačke misije. Naš Peca je bio samo jedan od troje nagrađenih ovim priznanjem za prethodne dve godine.

            Na kraju, pored ovih impresivnih rezultata treba se osvrnuti i na sam ambijent događaja. Kompleks Belog dvora nije slučajno odabran. To je dom Kraljevske porodice Karađorđević, koja je bila pokrovitelj ove svečanosti u znak sećanja na izviđačke početke, kada su Kralj Petar I i Kralj Aleksandar velikodušno pomagali izviđačku organizaciju. Na ovaj način i izviđači čuvaju i neguju kulturu sećanja i ponosni su na svoje postojanje koje ulazi u 12. deceniju.

Marko Ivošević

Vanja Deninger

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top