ptr

Osluškujući svakodnevne potrebe putnika, “Pantransport“ je uveo dve nove gradske linije - broj 7 koja saobraća od “Rafinerije nafte Pančevo“ do Jabuke i od nedavno liniju broj 8 koja spaja Starčevo sa Teslom. Time je broj polazaka prema južnim naseljima radnim danima povećan na oko 80. Zašto su se odlučili na ovo i kako funkcioniše “Pantransport“ razgovarali smo sa Vojom Savičićem, direktorom ovog preduzeća za prevoz putnika

 

            Koja je osnovna delatnost “Pantransporta“?

            - Naša osnovna delatnost je prevoz putnika u javnog gradskom, prigradskom i međumesnom saobraćaju. Takođe, registrovani smo i za vanlinijski ili tzv. ugovoren prevoz kao i za poseban linijski prevoz (prevoz radnika od posla do kuće) na teritoriji Republike Srbije.

            Koliko autobusa ima “Pantrnsport“ i koliko se polazaka dnevno ostvari, što u gradskom, što u međumesnom saobraćaju?

            - Uslugu prevoza putnika na teritoriji Grada Pančeva “Pantransport“ je od početka pružao sa kompletno novim autobusima marke “mercedes“, Güleryüzi Iveco. Posedujemo vozni park koji čine 60 autobusa. U pitanju su autobusi sa najvećim mogućim stepenom ekološke zaštite. Nivo emisije štetnih gasova odgovara standardu “euro 6“ kako kod vozila na komprimovani prirodni gas tako i kod dizel vozila. Građani Pančeva su dobili pouzdan i bezbedan prevoz. Dnevno, “Pantransport“ u proseku  realizuje oko 480 polazaka u gradskom i 270 polazaka u međumesnom saobraćaju.

            Vaše preduzeće osluškuje potrebe putnika, pa su tako nedavno uvedene dve nove linije kako bi poboljšali svoju uslugu na relacijama gde ima i najviše putnika.

            - Shodno zahtevima ISO 9001:2015 - Sistem menadžment kvalitetom i nastojanja naše kompanije da na najbolji način zadovoljimo zahteve putnika, realizovali smo anketiranje putnika. Najveći deo anketiranih se izjasnio da je “Pantransport“ ispunio njihova očekivanja. Pored toga, svakodnevno analizariramo izvorno-ciljna kretanja naših putnika kako bi doneli kvalitetne odluke kada je u pitanju organizacija saobraćaja.

linija 8

            Od skoro funkcioniše linija broj 8 koja spaja Starčevo sa naseljem Tesla. Zašto ste odlučili da uvedete ovu liniju?

            - Analizirajući potrebe korisnika ustanovili smo to da je najveća frekvencija putnika uočena na deonici kojim saobraća linija broj 14 Kotež 2 - RNP - Omoljica. Kako bi poboljšali kvalitet svojih usluga uveli smo novu liniju koja saobraća na relacji između Pančeva (MZ Tesla) i Starčeva. Takvom odlukom, postigli smo viši nivo usluge u vidu komfora putnika u broja polazaka na toj relaciji.

            Na koliko saobraća ova linija, u kojim vremenskim intervalima?

            - Prvi polazak je u 5:30 časova sa stajališta “LJubičevo“ iz Pančeva (Tesla), a prvi polazak na liniji 8 iz Starčeva je u 6:20 časova. Prva, tj. poslednja stanica u Starčevu je Okretnica. Dnevno saobraća 22 polaska, a poslednja dva polaska iz Starčeva, u 19:20 i 19:50 časova saobraćaju do Autobuske stanice Pančevo. Vreme rada linije je od 5:30 do 19:50, a interval sleđenja polazaka je u proseku 40 minuta.

            Prema Starčevu svakodnevno saobraća i gradska linija 14, ali i autobusi koji idu do Ivanova i Banatskog Brestovca. Da li sve te linije zadovoljavaju potrebe stanovnika koji žive u ovom delu grada?

            - Pored navedana 22 polaska na liniji 8, meštani Starčeva mogu koristiti i prevoz na liniji 14 Kotež 2 -RNP - Omoljica (30 polazaka), liniji 25 Pančevo AS-Banatski Brestovac (24 polaska) i liniji 27 Pančevo AS-Ivanovo (15 polazaka). Smatramo da trenutna transportna ponuda zadovoljava zahteve naših korisnika. Dnevno se realizuje na relaciji prema južnim naseljima oko 80 polazaka.

            Naše čitaoce interesuje i da li postoji mogućnost da autobus na liniji 14 prolaz kroz Starčevo, jer je bilo reči o tome. Kakva je mogućnost postavljanja dodatnih autobuskih stajališa?

            Lokacija autobuskih stajališta utvrđuje se u skladu sa potrebama javnog linijskog prevoza putnika. Postupak za utvrđivanje lokacije AS na javnom putu, vrši Odeljenje za saobraćaj Grada Pančeva, a pokreće se podnošenjem zahteva od strane pravnog ili fizičkog lica. Odeljenje za saobraćaj u postupku, utvrđuje opravdanost zahteva za izgradnju, odnosno označavanje prostora za AS na kolovozu. Ako se u postupku utvrdi opravdanost izgradnje, odnosno označavanja AS na traženoj lokaciji, Odeljenje za saobraćaj će naložiti upravljaču puta da izradi Projekat izgradnje, odnosno obeležavanja AS. Potrebno je utvrditi opravdanost produženja ili promene trase kroz naseljeno mesto u smislu povećanja vremena vožnje, pređenih kilometara i drugih resursa.

            Interesuje nas i ko održava autobuska stajališta u našem gradu?

            - Održavanje autobuskih stajališta je takođe u nadležnosti Grada Pančeva, odnosno pravnih subjekata na koja su prenete ove obaveze.

            Moramo da pomenemo i liniju broj 7 koja od marta saobraća od pančevačke Rafinerije do Jabuke. Kako se pokazala ova odluka, kakvi su utisci posle dva meseca?

            - Od 1. marta saobraća gradska linija 7 RNP-Jabuka. Ova linija omogućava velikom broju naših sugrađana da stignu do svojih odredišta koristeći jedan prevoz, dakle bez presedanja. Posebna pogodnost je za putnike koji koriste pojedinačnu kartu i sa njom mogu da se prevezu npr. od Jabuke do fabrika južne zone ili iz Vojlovice, Tesle i Strelišta do fabrika severne industrijske zone.

            U ovoj početnoj fazi, komentari putnika su pozitivni a mi ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu i ukoliko je potrebno, izvršićemo određene korekcije.

            Saobraćaajno preduzeće “Pantransport“ svake godine omogućuje svojim putnicima da vikendom putuju do Devojačkog bunara. Da li je uvedena sezonska linija prema ovom popularnom izletištu?

            - Kao i svake godine, uoči prvomajskih praznika počela je da saobraća sezonska linija Pančevo - Devojački bunar. Tradicionalno, najveći broj putnika ovu liniju koristi tokom maja meseca Analizirajući funkcionisanje ove linije u prethodne dve godine, odlučili smo da tokom ove sezone saobraćaju sledeći polasci: subotom, u 7:30 iz Pančeva i u 8:30 iz Devojačkog bunara, i nedeljom, u 18 časova iz Pančeva i 19 sati iz Devojačkog bunara.

            Za kraj, možete li da nam kažete da li će biti u budućnosti i novih linija, da li u “Pantransportu“ razmišljate o tome?

            - Plan za naredni period je da, koliko je to moguće u ovim okolnostima, poboljšamo kvalitet usluge, proširimo se na druga saobraćajna tržišta kao i uvođenje turističkih linija u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

Zorana Šteković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top