Elektro vetrenjace

            Sastanak na inicijativu kompanije koja ima nameru da izgradi vetropark u ataru Starčeva, održan je polovinom meseca u Mesnoj zajednici Starčevo.   Tom prilikom, predstavnici mesne uprave upoznati su s namerom komapnije “Elicio NV” da investira u proizvodnju obnovljive energije putem izgradnje vetroparka u delu atara prema Dolovu.

 

            Kompanija “Elicio NV” je belgijski proizvođač energije iz obnovljivih izvora, koji posluje širom sveta. Ova kompanija aktivno posluje u svim aspektima obnovljive energije, tako što 20 godina sama uspešno razvija, projektuje, gradi i vodi svoje projekte, a u Srbiji je prisutna od 2009. godine. Vlasnik dva operativna vetroparka u Srbiji  VP “Malibunar“ (8 MNJ) I  VP “Alibunar“ (42MNJ).

            Skupština grada Pančeva je donela odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju infrastrukturnog kompleksa “Vetroelektrana“ na području katastarskih opština Starčevo i Pančevo na teritoriji Grada Pančeva, (Sl. list grada Pančeva br. 19/2021). Prilikom izrade Plana detaljne regulacije Pančevci i Starčevci  će redovno biti obaveštavati putem javnih rasprava o razradi plana, pozicijama vetrogeneratora i razvoju prateće infrastrukture (unapređenje puteva i saobraćajnica, upravna dalekovoda, trafotanice i sl.). Meštani Starčeva će imati prilike da se upoznaju i sa Studijom procene uticaja na životnu sredinu gde će moći da saznaju više o svim mogućim uticajima, merama zaštite i doprinosima lokalnoj zajednici.        Razvoj projekta se radi u bliskoj saradnji za Gradom Pančevom, lokalnom upravom i zajednicom uz postovanje najviših standrada zaštite životne sredine, kao što je i bio slučaj na razvoju i izgradnji vetroparkova VP “Malibunar“  i  VP “Alibunar“ u Alibunaru.

            Osim direktnih investicija tokom izgradnje vetroparka i nakon toga prilikom operacije i proizvodnje električne energije projekat vetroparka će postaviti Starčevo na mapu boraca protiv klimatskih promena i Starčevo će biti deo ambicioznog evropskog plana da emisija štetnih gasova do 2050. godine bude nulta. Važno je napomenuti, da će svi vetrogeneratori biti  postavljeni na manjim delovima privatnih parcela, dok ,ostatak parcele vlasnici mogu nesmetano da obrađuju.

            Do sada je sklopljen veliki broj ugovora o zakupu zemljišta za postavljanje vetrenjača. Vlasnici zemljišta su zadovoljni postignutom cenom i s nestrpljenjem očekuju početak realizacije ovog ambicioznog projekta. Poziv na prezentaciju i dogovore oko zakupa dela zemljišta za potrebe podizanja vetrogeneratora treba da očekuju i oni naši sugrađani koji još uvek nisu dobili poziv od kompanije koja gradi vetropark. Očekuje se da će se i sa njima zaključiti ugovor na obostrano zadovoljstvo.

Petar Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top