agovi

Pripadnici rimokatoličke crkve u Starčevu su u nedelju, 27. februara, povodom poklada, priredili običaj poznat kao “agovi“. Tom prilikom je na Trgu neolita desetak maskirane dece, uz zvonjavu klepetuša, simbolički teralo zimu po tradiciji.

Svi oni su te zanimljive kostime pravili i na radionicama starčevačke podružnice Udruge banatskih Hrvata, koje predvodi Jelena Šic.

            - Deca su zapravo slikala vedrim bojama i potom izrađivala tematske maske koje teraju zimu i prizivaju proleće, što je svrha “malih agova“. Iako je to običaj, ovi kostimi nisu bili strašni, što se izgleda svima dopalo - navodi Jelena Šic.

            Deo povorke bila je i desetogodišnja Sanja Juga, koja se maskirala u vešticu. Masku je uglavnom sama napravila, uz malu pomoć starijih koji su joj govorili o ovim običajima.

            Nakon defilea, svi oni su otišli na zakusku u crkvenoj zgradi, gde je nastavljena priča o starim vremenima. Jedan od onih koji ih dobro pamte je i Mauric Ivanković. On se seća kako su “agovi“ bili veoma duhoviti, a znali su to i da “naplate“”.

            - Primera radi, tako što bi nekog viđenijeg gazdu na palici odneli do kafane, a ovaj bi bio dužan da im plaća hranu, piće i muziku. I mog tatu su tako nosili, kao i maltene svakog koga sretnu - navodi Ivanković.

J. F.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top