intervju

U ovom broju “Starčevačkih novina“ razgovarali smo sa Predragom Živkovićem, gradskim većnikom za saobraćaj i komunalnu oblast. Pančevo može da se izdvoji kao jedna od lokalnih samouprava koja ima izuzetnu saradnju sa nacinalnom Agencijom za bezbednost saobraćaja i da, zahvaljući tome, organizuje kampanje koje za cilj imaju upravo povećanje bezbednosti usaobraćaju

                Od početka godine Vaš resor ima mnogo posla. Krenuli ste u januaru sa prihvatanjeme zahteva za povlašćeni prevoz za grđane Pančceva koji imaju na to pravo po gradskoj odluci. Koliko je primljeno zahteva do sada?

            - Grad Pančevo je prošle godine doneo odluku da svi penzioneri i ostale povlašćene kategorije uživaju pravo besplatnog prevoza u međumesnom i gradskom saobraćaju. I ove godine nastavili smo sa tom praksom i omogućili našim  sugrađanima istu besplatnu uslugu. Krenuli smo sa prikupljanjem zahteva sredinom januara meseca. Svi postojeći korisnici neophodno je da popune zahtev za produženje godišnje karte do kraja marta meseca. Novi korisnici pored popunjavanja zahteva, donose neophodnu dokumentaciju u zavisnosti kojoj kategoriji pripadaju i jednu svoju fotografiju. Povlastice važe do kraja tekuće godine. Krajem oktobra meseca ponovićemo proceduru koja će biti identična. Trenutno imamo oko 10 hiljada zahteva za produženje. Očekujemo približno isti broj kao i prošle godine tj. oko 12 hiljada korisnika.

            Koliko su za ovu pogodnost zainteresovani meštani Starčeva, koliko ih se prijavilo u Mesnoj zajednici?

            - Najveći broj korisnika usluga dolazi i naseljenih mesta van administrativnog centra. Iz tog razloga otvorene su mesne kancelarije koje prikupljaju neophodnu dokumentaciju i prosleđuju je  gradskoj upravi. Starčevo je vrlo efikasno uradilo svoj posao. Nekoliko stotina zahteva prikupljeno je preko ove mesne zajednice.        

            Nedavno su Pančevci mogli da vide da se na pojedinim raskrsnicma  postavljaju semafori. Da li će se nastaviti sa ovim poslom?

            - Završeni su semafori na raskrsnicama ulica Svetozara Miletića i Sinđelićeve i Svetozara Miletića i Karađorđeve ulice i pušteni su u rad sredinom prošlog meseca. Za ovu godinu priprema se dokumentacija za postavljanje semafora na raskrsnici ulica Petra Preradovića i Cara Dušana. U zavisnosti od ostvarenih prihoda zavisiće i realizacija ove investicije. Moram da napomenem da se uskoro krećše sa rekonstrukcijom raskrnice kod “Plinare“ i da će se raditi kružni tok i da će ova investicija značajno doprineti kako smanjenju saobraćajnih gužvi, tako i povećanju bezbednosti učesnika u saobraćaju na ovoj lokaciji.

            Grad Pančevo izdvaja značajna sredstva za kupovinu bezbednosni auto sedišta.  Kada se planira nova podela, koliko sedišta i kome?

            - Protekle godine podeljeno je preko 400 komada auto sedišta. Iz epidemioloških razloga u toku 2020. godine nismo bili u mogućnosti da radimo ovu akciju i zato smo prošle godine sve nadoknadili. U planu za ovu godinu imamo nabavku oko 200 komada auto sedišta. Za sve naše sugrađane koji su postali roditelji u toku druge polovine prošle godine i one koji su postali u toku prve polovine ove ili će postati,  biće obezbeđeno. Za prvu kategoriju radićemo podelu verovatno u maju mesecu a za drugu u oktobru.

            Poznato je da smo mi jedna od lokalnih samouprava koja ima dobru saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Kako će izgledati ta saradnja tokom ove godine?

            - Tokom ove godine  trudćemo se da po prvi put imamo dvocifren broj akcija. Ovu godinu smo započeli kampanjom koja se odnosi na sprečavanje vožnje pod dejstvom alkohola. Obišli smo nekoliko ugostiteljskih objekata i uz pomoć simulatora pozali kako se ponaša organizam i koliko čovek vidi u zavisnosti od stepena alkohola u krvi.

            Pored ove akcije, vrlo brzo, već u aprilu mesecu, imamo u planu da krenemo sa kampanjama i akcijama koje su usmerene na veoma ranjive kategorije učesnika u saobraćaju kao što su pešaci, biciklisti ili motociklisti.

            Najbolji učenici na  takmičenju u saobraćšaju dobijaju vredne nagrade. Da li će se nastaviti sa tom praksom?

            - Očekujemo da ove godine imamo još barem dva slična takmičenja učenika naših osnovnih škola iz oblasti saobraćaja. Protekle godine obezbedili smo bicikle za sve učesnike kviza “Saobraćajni znalci“. Veoma je važno da se deca motivišu i da sa druge strane lokalna zajednica pokaže kako nagrađuje uloženi trud u obrazovanje. To se uvek isplati i vrati.

            Mnogo radite na edukaciji mladih, dece školskog uzrasta, kada govorimo o saobraćaju. Kakvi su planovi što se tiče ovih edukacija?

            - Svakog septembra organizujemo za učenike prvih razreda saobraćajni poligon. Poligon predstavlja simulaciju saobraćaja a instruktori objašnjavaju učenicima osnove kretanja i saobraćajne znakove. Za sve prvake organizovan je prevoz do mesta gde je postavljen poligon. Ova akcija se održava nekoliko godina u nazad i pokazala se kao veoma zanimljiva i korisna. Pored ove standardne akcije delimo i saobraćajni udžbenik pod nazivom “Pažljivkova pravila ponašanja“.

Zorana Šteković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top