m2

                Ekskluzivnog gosta ovog broja “Starčevačkih novina“ već smo imali priliku da upoznamo, ali postoji mnogo razloga zbog kojih ćemo ponovo pričati o njemu. A on je Saša Nikić Merac, naš Starčevac, vlasnik nekoliko firmi u inostranstvu i ovde, kao i i veliki humanista i mecena.

                  Inače, Merac  je prošao put iz moderne bajke - od kopanja kanala i konobarisanja preko odlaska na gastarbajtovanje u Nemačkoj, gde je, pored ostalog, radio i na građevini, a potom je u toj oblasti ostvario svoj san postavši uspešan preduzetnik stvaranjem respektabilne firme. Tamo je i zasnovao porodicu i ostvario se kao otac troje dece. U međuvremenu je 1999. godine formirao firmu pod nazivom “Merac skele“, koja danas spada u nekoliko najjačih u toj oblasti, a uzgred i zapošljava mnoge Starčevce.

m6

            Važno je istaći da on nijednog trenutka nije dozvolio da ga bogomdani uspeh ponese i da zaboravi na rodno mesto i ljude s kojima je odrastao. I ne samo da se nije uobrazio, i za razliku od mnogih svakojakih “biznismena“, nije isključivo beskrajno pohlepno grabio, već je dobar deo pošteno zarađenog imetka, kao i svaki duhovno bogat čovek, davao u plemenite svrhe, računajući i pomoć crkvama i sportskim klubovima i raznim   udruženjima (ne samo u Starčevu), koja na zdrav način neguju razvoj mladih ljudi.

            Baš iz tog razloga, kao i zbog velike dečačke ljubavi prema konjima, Merac je nedavno odlučio da oformi ergelu, kako bi, zajedno sa dragim sugrađanima i svim ljudima dobre volje, uživao u blagodetima koje pružaju ove divne životinje.

m3

            - Konje obožavam odmalena i nakon toliko vremena stvoreni su uslovi da napravim pravu ergelu, koja je locirana na ulasku u Starčevo, odmah pored kafane “Đeram“. Tako smo od prošle godine počeli da nabavljamo i prve konje, koji su neko vreme boravili kod sugrađanke Vesne Lazarević, sada takođe angažovane kod nas. Stigli smo do šest rasnih grla, čija se vrednost kreće od pet do petnaest hiljada evra. Dva konja su frizijske pasmine, koja potiče iz Holandije, i jedna je od najcenjenijih na svetu, a proslavila se nakon filma o Zorou, koji je baš jahao jednog takvog lepotana. S tim parom, koji čine mužjak Grof i ženka Julija, prvi put smo nastupili prošle godine na omoljičkoj “Fijakerijadi“ i odmah uzeli prvu nagradu. Preostala četiri grla su američki kvoteri, koji su veoma su mirni i izdržljivi i mogu da se jašu u nedogled - kaže Merac.

m1

            Trenutno je u toku obuka pomenutih konja, kako bi bili potpuno spremni za proleće, kada treba da počnu da dolaze deca. Pored frizijaca Grofa i Julije, tu su i kvoteri: najstarija kobila Doli i njen ždrebac DŽordž i dve mlađe ženke - Tina i Kira.

            - Nakon brojnih obaveza, konji me najviše odmaraju i relaksiraju i stoga me raduje pomisao da će u njima moći da uživaju i brojna dečica. Ona će, pored ostalog, konje moći da koriste i za hipoterapiju, kojom se leče brojni psihofizički problemi, ističe Saša Nikić.

m4

            Sve u svemu, konji će uskoro, od proleća, biti dostupni svim ljubiteljima ovih životinja, a naročito mališanima koji žele da se s njima druže. U tu svrhu, angažovana je i instruktorka, koja trenutno obavlja poslednje pripreme konja, a biće i zadužena za obuku kada je reč o jahanju.

J.F.

“ A s konjima i decom radiće prekaljena instruktorka Maša koja se konjarstvom bavi već punih 16 godina - Vreme obuke jednog konja zavisi od njegove starosti, pa ako se ne traži neki veliki sportski rezultat, sasvim je dovoljno dnevno izdvojiti četrdeset pet minuta po grlu, kako bi ono nabilo mišićnu masu i kondiciju. Inače, šargarepa, jabuka i trava dođu mu kao nagrada i stimulans da nastavi sa radom. U ovom slučaju najvažnije što konj treba da nauči je da čovek i, naročito, dete nisu nikakva opasnost. A svi koji žele da jašu treba da prođu neku osnovnu obuku od oko deset do petnaest časova, kako bi znali da se vladaju na konju, što podrazumeva stav u sedlu, ponašanje, gledanje, zaustavljanje... Za početak najbitnije je da konji budu mirni i sigurni kako bi deca mogla da se prošetaju pored njih, ali im nikako ne treba prilaziti od nazad, jer onda oni mogu nehotice da i da udare - ističe instruktorka.

“ Pre oko dve godine počela je izgradnja moderne štale sa deset boksova po evropskim standardima, a dobri poznavaoci prilika u konjičkom sportu kažu da su takvu videli tek u Sloveniji ili u Nemačkoj. Pored toga, urađeno je i nekoliko pratećih objekata, poput jedne veće sale i drvene barake, dok je u planu još mnogo toga, što će zavisiti i od izgradnje infrastrukture i kupovine okolnog zemljišta. Pre svega namera je da se podigne nekoliko bungalova, gde bi, pored ostalih, mogli da predahnu i belosvetski biciklisti, koji ovuda prolaze na stazi “Evro-velo 6“. Sve u svemu, s prvim lepim danima ergela kreće s radom punom parom.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top