petar66

Starčevo ima sve što treba da ima moderna lokalna zajednica ovog formata: asfaltirane ulice, kanalizaciju s prečistačem otpadnih voda, optičku telefoniju, televiziju i internet, nov dečiji vrtić, osnovnu školu, moderno šetalište na Trgu neolita, lokalno javno-komunalno preduzeće, ambulantu, crkve, sportske terene…

            Starčevo je danas jedno moderno naseljeno mesto. Pored veoma zanimljive istorije, u kojoj se mogu naći neobični trenuci, poput onih kada je Starčevo, makar kratko, imalo status republike, i arheološka istraživanja u okolini ovog mesta su ga stavila na svetsku mapu značajnih arheoloških nalazišta koje govore o značaju ovog područja za istoriju.

            - Starčevo je jedno od deset naseljenih mesta u sastavu Grada Pančeva. Tri su naselja gradskog karaktera: Pančevo, Kačarevo i Starčevo, a preostalih sedam su naselja seoskog karaktera. Tu karakteristiku određuje udeo poljoprivrednog stanovništva, ukoliko je ispod 30 posto, naselje je gradskog karaktera - objašnjava na početku razgovora Petar Andrejić, predsednik Saveta Mesne zajednice Starčevo. Što se tiče rada Saveta, on kaže da ovo telo radi skladno i sastaje se čim se za to ukaže potreba. Dosadašnja dinamika sednica Saveta je jedanput mesečno, a po potrebi se održavaju i telefonske sednice jer kancelarija Mesne zajednice promptno pristupa radu i rešavanju problema koji se javljaju, praktično na dnevnom nivou, ističe Andrejić.

            A o tome čime se danas bavi Savet MZ Starčevo, šta je do sada urađeno, a šta je u planu da se tek realizuje naš sagovornik kaže:

            - U pitanju je realizacija ideja i poslova koja podrazumeva dugogodišnji kontinuitet i sprovođenje Plana razvoja Starčeva koji je definisan još pre dve decenije. U međuvremenu, Starčevo je dobilo sve prerogative modernog urbanog naselja, koje privlači druge da u njega dođu, a Starčevce da ovde i ostanu. Starčevo ima sve što treba da ima moderna lokalna zajednica ovog formata: sve ulice su asfaltirane, u funkciji je mreža fekalne kanalizacije s prečistačem otpadnih voda, sprovedena je gasna mreža, optička telefonija, televizija i internet, Starčevo ima nov i moderan dečiji vrtić koji sa zabavištem broji oko 200 dece, osnovnu školu, prelepo šetalište na Trgu neolita, lokalno javno komunalno preduzeće, ambulantu, obe crkve su u potpunosti rekonstruisane poslednjih godina - pojašnjava Andrejić i dodaje i to da je Opštinski stadion u Starčevu pokriven tribinom  i  ima kapacitet od 1100 mesta za sedenje, da u ovom naseljenom mestu postoje i tartan tereni za mali fudbal i košarku, teniski teren, kao i dvadesetak dečijih igrališta i malih sportskih terena. Od prošle godine u Starčevu postoji i muzej koji svojom postavkom posetiocima predstavlja period neolita, starčevačku kulturu, kao i Starčevo u vreme Banatske vojne granice. Starčevo ima i svoje novine, kao i nekoliko muzičkih festivala koji su prevazišli lokalni karakter, poput Eks JU Rok Festa i Festivala malih tamburaških sastava.

            Kada je reč o najveći m problemima sa kojima se suočava rukovodstvo MZ Starčevo, ali i građani ove mesne zajednice, naš sagovornik naglašava da su to psi lutalice i divlje deponije, problemi sa kojima se suočavaju gotovo sva naselja sa teritorije Grada.

            - Nekim čudom, od pre nekoliko godina broj nevlasničkih pasa na ulicama Starčeva umnogostručen je i oni su često agresivni prema prolaznicima. Mislimo da nam te pse neko donosi “sa strane“. Drugi problem jesu divlje deponije i smetlišta u ataru. Mi, kao MZ redovno prijavljujemo takve slučajeve nadležnima u Gradskoj upravi - dodaje Andrejić. Što se tiče saradnje sa gradskim vlastima, naš sagovornik naglašava da je Grad Pančevo izuzetan partner u svakodnevnom radu Mesnoj zajednici. Ova MZ sve svoje planove predstavlja čelnicima Grada i vrlo često su stavovi i jedne i druge strane po pitanju razvoja Starčeva vrlo bliski  Na primer, Grad je u poslednje dve godine rehabilitovao šest ulica u Starčevu i to prema prioritetima koje smo mi odredili. Trenutno radimo na rekonstrukciji parka na Trgu neolita, što je još jedan važan projekat koji je dobio saglasnost Grada. Po potrebi, ostvarujemo saradnju i sa gradskim javno-komunalnim preduzećima, a tu treba istaći akciju odnošenja kabastog otpada koja se, u saradnji sa JKP-om “Higijena“ sprovodi dva puta godišnje.

            - Srpska napredna stranka, koja vodi Grad Pančevo brine i o Starčevu i zahvaljujući koheziji na oba nivoa lokalnog upravljanja, nastavljamo sa dobrim rezultatima u razvoju Starčeva, kaže Andrejić.

            Sa druge strane, saradnja i komunikacija MZ Starčevo sa svojim sugrađanima je interaktivna, pri čemu članovi Saveta MZ od svojih sugrađana, na dnevnom nivou, traže ukazivanje na komunalne probleme, koji se potom pokušavaju rešiti sa partnerima iz Grada, objašnjava predsednik Saveta Petar Andrejić.

            - Takvi problemi se najčešće odnose na javnu rasvetu u Starčevu, smeće, prisustvo životinja bez vlasnika na ulicama i druge komunalne probleme. Sajt Mesne zajednice je aktivan, mejl adresa i brojevi telefona su raspoloživi meštanima, kao i kontakt članova Saveta preko društvenih mreža. Iako smo volonteri, trudimo se da naš odnos prema Starčevu i našim sugrađanima bude što profesionalniji - kaže Petar Andrejić, prvi čovek MZ Starčevo i svakako najzaslužniji za sve ono što je u ovom mestu urađeno. A urađeno je zaista mnogo, jer ono što Starčevo ima, druge mesne zajednice, za sada, mogu da imaju samo u dugoročnim planovima.

V. Ilić (Start 013)

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top