smotraodreda

Lep sunčani dan prve nedelje u novembru, izviđači su rezervisali za još jednu smotru odreda. Organizatori aktivnosti okupljanje su počeli nešto ranije, da bi oko podneva satima došli i ostali članovi odrada, “paradili se“ i bili spremni za početak svečane ceremonije koja je zakazana za podne.

Smotra odrada je godišnja svečanost na koju se pre svega sagledava stanje odreda u vidu broja, sastava i struktrure članstva, kao i momenat kada novi članovi pristupaju organizaciji davajući obećanjja ili zavet, u zavisnosti od uzrasta. Takođe, na smotri se dodeljuju diplome i priznanja za osvojena stečena znanja i zasluge. Sa obzirom na to da se smotra Odreda nije održala prošle godine, bilo je mnogoo onih koji su bili pozivani da istupe iz stroja zbog nekog od navedenih razloga.

            Tako je uz prisustvo roditelja, petnaestak novih članova uzrasta od 7 do 11 godina istipulo da bi dalo svečano izviđačko obećanje i dobilo svoje prve izviđačke marame. Zatim su četiri člana starijeg uzrasta dali izviđački zavet. Osmeh na licima svih prisutnih, kao i uzbuđenje koje se javilo kod starijih članova koji su ovo već prošli, ispunilo je celu Malu salu Doma kulture, gde se svečanost i odvijala. Sala je bila taman dovoljna za 45 prisutnih izviđača, dok je još desetak njih bilo opravdano odsutno. Drugi deo ceremonije bio je rezervisan za dodelu diploma. Tako su diplomu drugog leta, kao sredinu savladanog gradiva za poletarce dobili: David Varga, Lenka Gojković, Mihailo Blažić, Robert Vanček, Slobodan Nikolić i Uroš Ćirović. Prvu zvezdu, koja predstavlja prvi deo obuke mlađih izviđača dobili su: Filip Stefanović, Mikaina Jovanović i Tijana Stana. Drugu zvezdu dobili su: Anja Veličković, Marko Zojkić i Ognjen Stojanović, dok su treću zvezdu, koja predstavlja završetak osnovnog dela izviđačke obuke, dobili Anja Nedeljković i Marija Gerdić. Savladan prvi krin, kao napredni deo obuke u kome se posebno vrednuju ponašanje i stavovi izviđača, kao i veština prenosa znanja, priznat je: Vanji Deninger, Vuku Milosavljeviću i Marku Stani, dok je drugi krin savladao Lazar Balog.

            Smotra je bio momenat i da se dodele diplome Lari Tomić i Emiliji Mrđan za 15 godina neprekidnog rada u Odredu. Dodeljene su i dve plakete za posebne zasluge i to Gordani Ivošević i Danieli Jajić za njihov dosadašnji kontinuirani doprinos u radu i razvoju Odreda, za koji su ostavili neosporan trag. Na smotri su dodeljene i diplome za zasluge sa letnjeg izviđačkog tabora, a ceremonija je završena fotografisanjem.

Jubilej 110 godina izviđaštva u Srbiji

            Savez izviđača Srbije je u nedelju, 14. novembra, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije organizovao Svečanu akademiju povodom obeležavanja 110. godišnjice izviđačke organizacije u Srbiji. 

            U okviru Svečane akademije, Savez izviđača Srbije dodelio je jubilarno priznanje “Zlatni izviđački znak sa vencem“ Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, za izuzetan višegodišnji doprinos i podršku u razvoju i sprovođenju Programa izviđačke organizacije u Srbiji, koje je uručeno Ministru Vanji Uvovičiću. Ovo priznanje uručeno je i Kraljevskoj porodici Karađorđević, kao pokroviteljjima izviđačke organizacije u svojim prvim decenijama rada. U ime Kraljevske porodice priznanje je primio član Krunskog saveta Predrag Marković. Nakon dodele priznanja Ministar Vanja Udovičić izjavio je u svom obraćanju: “- Biti deo organizacije čija je tradicija duga više od jednog veka je privilegija, ali i odgovornost. Vi ste najbolji primer kako se jedna plemenita ideja o negovanju ljudskosti može razviti u pokretačku snagu jednog društva i živeti i trajati sa pojedincima koji ovu planetu čine boljim mestom za život. Hvala vam na vremenu, energiji i posvećenosti koje nesebično ulažete u društvenokorisne i volonterske aktivnosti, i što ste u najtežim izazovima bili uz svoje sugrađane, da im pomognete i date sve od sebe“. Starešina Kraljevske porodice Karađorđević, NJ. K. V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević naveo je u svom pismu koje je pročitano na ovoj svečanosti: “- Veoma sam srećan što se trudite da naučite decu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umeti da žive u skladu sa njom, koji će znati da rade zajedno, ali i da neguju i cene svet u kome živimo, čuvaju ga i čine boljim za generacije koje dolaze. Učeći decu kako da budu dobri i produktivni članovi našeg društva, usredsređujući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, vi doprinosite da budućnost naše zemlje bude bolja i sigurnija“.

            Zbog mera predostrožnosti u vezi aktuelne epidemiološke situacije, na ceremoniji su prisustvovali samo predstavnici, lokalnih odreda izviđača, kao i najuže rukovodstvo Saveza, dok je veće okupljanje za šire članstvo, zaslužne članove i šire rukovodstvo Saveza odloženo dok se ne steknu povoljniji epidemiološki uslovi.

            U ovom probranom društvu u Domu Narodne Skupštine svakako je bilo čak pet Starčevaca. Odred izviđača “Nadel“ predstavljali su Vanja Deninger i Marija Gerdić. Kao gost i pratilac pančevačkih “Crnih roda“ ceremoniji je prisustvovla Daniela Jajić. U svojstvu člana Upravnog odbora Saveza izviđača Srbije ceremoniji je prisustvovala i Jelena Košarić dok je Marko Ivošević, koji je i predvodio akademiju, bio u svojstvu Načelnika Saveza.

            Odredima i nižim savezima, članovima Saveza izviđača Srbije na Svečanoj akademiji dodeljene su spomen lente, za aktuelni rad u Savezu. Tako će zastavu Odreda izviđača “Nadel“ sa ponosom krasiti i osma lenta.

SN

Kroki vesti

 Najmlađi članovi “Nadela“ i  “Crnih roda“ posetili su izložbu maketara koja je održana u Narodnom muzeju u Pančevu u organizaciji MK “Dr Vladimir Aleksić“, kao i Muzej ljubitelja železnice.

 Poslednjeg dana oktobra izviđači su organizovali izlet do „vodica“.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top