vetropark

Odbornici Skupštine grada Pančeva na sednici, 3. septembra, usvojili su Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju infrastrukturnih objekata - energetskih i optičkih vodova u katastarskoj opštini Starčevo za povezivanje kompleksa “Vetroelektrana“ sa objektima distributivnog i prenosnog sistema

             Kako je Slave Bojadžievski, direktor JP-a “Urbanizam“ objasnio, prema Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o energetici, neophodno je uraditi i Plan detaljne regulacije za kablove odnosno za infrastrukturni koridor kojim se vetrogeneratori povezuju sa prenosnim sistemom Elektromreže Srbije što će omogućiti proizvodnju obnovljive električne energije i predaju u elektroenergetski sistem Republike Srbije.

            - Za to je neophodno je izraditi planski dokument. Kako bi se stvorio pravni osnov za izradu tog planskog dokumenta neophodno je da Skupština donese Odluku o pristupanju izradi tog planskog dokumenta, objasnio je Bojadžievski.

            Skupština grada Pančeva na sednici 12. jula već je usvojila Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju infrastrukturnog kompleksa “Vetroelektrana“ na području Starčeva.

            Kako je u svom zahtevu Gradskoj upravi Pančevo kompanija “Elicio Wind“ iz Beograda navela, u zavisnosti od potencijala vetra u Starčevu se “planira izgradnja jedne ili više vetroelektrana odnosno funkcionalnih celina za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora“, sa mrežom pristupnih puteva. Vetroelektrane koje budu izgrađene na teritoriji Starčeva biće kapaciteta do 250 MW, a predviđena maksimalna visina jednog vetrogeneratora je 250 metara.

            Kompanija “Elicio NJind“, koja je u Srbiji već podigla dva vetroparka, “Alibunar“ (42 MW) 2018. godine i “Malibunar“ (8MW) 2017. godine, namerava da dalje investira i da poveća svoj udeo na tržištu “zelene“ energije u našoj zemlji, potvrdio je za “Starčevačke novine“ Kristof Bols, menadžer kompanije za Srbiju.

            - Započeli smo sredinom 2020. godine nove projekte na teritoriji Grada Pančeva. Podneli smo zahteve ka lokalnoj samoupravi za izradu planske dokumentacije, kaže Bolst.

            Nakon što je konstituisana nova gradska vlast u Pančevu pristupilo se izradi neophodne planske dokumentacije koja će biti pravni osnov za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju novog vetroparka.

            Kako je Bols objasnio, “Elicio Wind“ pomaže lokalne zajednice u kojima realizuje svoje projekte.

            - Kao odgovoran investitor koji razume potrebe sredine u kojima investira i odgovara na njih, “Elicio“ je donirao lokalnu zajednicu (Grad Pančevo). Odlučni smo da i dalje novčano pomažemo, preko sporazuma o finansiranju projekata od značaja za lokalnu zajednicu, a to ćemo činiti i u mestima gde budemo započinjali nove projekte, rekao je Kristof Bols.

            “Elicio NV“ je belgijski proizvođač obnovljivih izvora energije koji posluje u inostranstvu.

V.J.P.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top