bozic

I ova nova školska godina počela je u nešto drugačijim uslovima nego ranije. Kako protiče nova školska godina i na koji način se sprovodi nastava u školama?

 

            - Drugačiji uslovi odnose se na poštovanje epidemioloških mera odnosno na preporuke za nošenje maski. Prati se aktuelna epidemiološka situacija i uputstva Ministarstva prosvete. Školska godina na teritoriji Pančeva počela je sa časovima od 45 minuta, dakle uobičajeno. U ovom momentu imamo nekoliko odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu na deset dana. Pratićemo situaciju, ali svi bismo voleli da uslovi budu takvi da škole mogu nesmetano da rade i đaci uobičajeno da pohađaju nastavu.

            Zbog novih epidemioloških okolnosti i potrebe za povećanom higijenom i upotrebom dezinfekcionih sredstava, da li je Grad Pančevo obezbedio veća novčana izdvajanja za obrazovanje?

            - Prošle godine kada nam se desila pandemija Grad je odmah od septembra, od početka nove školske godine povećao školama mesečne kvote. To su materijalni troškovi koje škole koriste za osnovne potrebe, a između ostalog i za pojačane higijenske mere. Tih 30 % povećanja odnosilo se na nabavku sredstava za higijenu. Grad je naravno tu za sve što školama zatreba i Grad uvek izlazi u susret školama za njihove potrebe.

            Leto je vreme kada se uradi najveći broj građevinskih radova u školama. Šta je urađeno u osnovnim, a šta u srednjim školama?

            - Tokom leta u školama su sprovedene različite popravke, radovi, krečenja, zamena zidnih obloga, farbanje cevi i radijatora, zamena rasvete i unutrašnje stolarije, renoviranje ulične i dvorišne fasade. Grad Pančevo je za tu namenu izdvojio oko 13,5 miliona dinara za osnovne škole. Što se tiče srednjih škola, radova je bilo u Mašinskoj i Muzičkoj školi. U Mašinskoj je saniran deo školskog dvorišta. Poslednje što je rađeno je sanacija krovnih prozora u Muzičkoj školi.

            Šta bi u školama trebalo da se uradi od radova do kraja kalendarske godine?

            - Ostalo je da se završe radovi u školi u Glogonju i u Baletskoj školi. Radovi su započeti, ostalo je da se završe. Reč je o radovima u okviru tekućeg održavanja. Od investicionih radova ostalo je da se uradi fiskulturna sala u Gimnaziji. U toku je javna nabavka za izvođenje ovih radova. Budžetom je obezbeđeno 27 miliona dinara za ove namene.

            Koliko ste zadovoljni opremljenošću škole u Starčevu?

            - Za ovu školsu godinu, za OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“ u Starčevu izdvojeno je 550.000 dinara za zgradu  - objekat vrtića pri školi za krečenje fasade i za unutrašnjost vrtića. U naseljjenim mestima van administrativnog centra  vrtići se nalaze pri školama i svake godine se za po neki objekat izdvajaju sredstva. Ove godine sredstva su opredeljena za vrtić u Starčevu. Ono što je novo u Starčevu, od ove godine je počelo da radi izdvojeno odeljenje Muzičke škole “Jovan Bandur“ iz Pančeva sa 23 učenika. Škola u Starčevu je dobro opremljena, imaju računare, štampače i sve što im je neophodno za redovnu nastavu. Ova škola, kao i sve ostale škole na teritoriji Grada Pančeva, 13. septembra su dobili dron, kao donaciju Rotari klubova u Srbiji koja se realizuje kroz projekat sa Ministarstvom prosvete. Zahvaljujući ovom modernom učilu učenici 5. i 6. razreda će moćši i praktično da izučavaju “skreč“ i “pajton“ programski jezik koristeći dron.

            U Starčevu u vrtiću ima 100 dece i 54 u predškolskom, a školu pohađa 520 učenika.

            Krajem svake školske godine organizuju se prijemi i nagrađuje rad najboljih učenika osnovnih i srednjih škola. Tako je bilo i ovog leta, iako su uslovi bili nešto drugačiji. Šta ste organizovali za najbolje osnovce? Čime su nagrađeni najbolji srednjoškolci?

            - U saradnji sa Regionalnim centrom za talente “Mihajlo Pupin“ u Pančevu oformljena je komisija i svi učenici koji su postizali rezultate na takmičenjima biće nagrađeni odgovarajućim nagradama kao i do sada, na Dan grada Pančeva. Najboljim osnovcima je finansirana kupovina knjiga i organizovan put na Palić da bi učenici upoznali znamenitosti naše zemlje. Što se tiče srednjoškolaca, “vukovci“ su nagrađeni novčano, sa po 12.000 dinara, i prigodnim knjigama.

            Kako protiče početak nove školske godine u vrtićima PU “Dečija radost“? Na koji način Grad  nastoji da smanji liste čekanja za upis dece u neke vrtiće?

            - Grad Pančevo je kupio novi objekat - akreditovani vrtić “Zabavnik“ u Ulici Cara Lazara u Pančevu. Očekujemo da će vrtić vrlo brzo primiti prvu decu. Grad Pančevo i dalje subvencioniše boravak 40 dece u privatnom vrtiću “Kefalica“. To je još uvek jedini privatni vrtić u Pančevu koji ima akreditaciju Ministarstva prosvete za rad sa decom prema važećim propisima. Grad Pančevo boravak dece u privatnom vrtiću subvencioniše u poslednje četiri godine. Takođe, u dva naseljena mesta koja do sada nisu imala vrtićke grupe - Dolovo i Banatsko Novo Selo - u toku je izrada potrebne projektne dokumentacije za adaptaciju dela zgrade škola u tim mestima za vrtić. Očekujemo da će i u tim mestima uskoro krenuti deca u vrtić. Prethodne godine smo otvorili vrtićke grupe u Ivanovu, u februaru u Banatskom Brestovcu. Nastojimo da svake godine otvorimo bar jedan novi objekat vrtića u nekom od naseljenih mesta. To bi trebalo da dovede do smanjivanja liste čekanja za upis u vrtiće što će pomoći i roditeljima da smeste decu kako bi mogli da odlaze na posao, a oni koji su bili nezaposleni sada mogu da pronađu zaposlenje.

            Srednje škole nastoje da prate potrebe privrede i da otvaraju nove obrazovne smerove. Kakva je situacija u ovoj školskoj godini, koje srednje škole su upisale nove obrazovne smerove ili povećale broj odeljenja nekih obrazovnih smerova?

            - Smerove po dualnom obrazovanju imamo u dve škole za ovu školsku godinu. U pitanju su tri smera u Mašinskoj školi i jedan smer u Ekonomskoj školi “Paja Marganović“. U okviru dualnog obrazovanja u pripremi je otvaranje novog obrazovnog smera u Ekonomskoj školi, to je kuvar-konobar na mađarskom jeziku. U svih deset srednjih škola na teritoriji Grada  postoji 52 obrazovna smera. Grad Pančevo i dalje osluškuje potrebe privrede i tržišta i nastojaćemo da u narednom periodu uzmemo aktivno učešće u izboru obrazovnih profila koji su neophodnih privredi.

            U okviru budžeta resora za obrazovanje nalazi se i rad Interresorne komisije. Kakvi su efekti njihovog rada?

            - U prethodnoj školskoj godini, od septembra 2020. godine do septembra 2021. godine, Interresorna komisija je obradila 204 predmeta. Od toga kod 84 dece je utvrđeno da je potrebno da rade po individualnom obrazovnom planu. Najčešće su to potrebe za logopedskim tretmanom. Interresorna komisija ažurno obavlja svoj posao. U njihovoj nadležnosti su mere odlaganja polaska u prvi razred, mere dodatne podrške poput IOP-a 2, upis u predškolsku ustanovu po prioritetu, ostvarivanje subvencija za pohađanje predškolskog obrazovanja i vaspitanja za decu sa smetnjama u razvoju, ostvarivanje podrške logopeda, defektologa kao i psihomotorike iz osnovne škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić“ kako u predškolskoj ustanovi “Dečija radost“ tako i u redovnim osnovnim školama na teritoriji Grada Pančeva.

Koliko je važno da se neguje i razvija saradnja škola i vrtića sa mesnim zajednicama čijoj teritoriji pripadaju?

            - Prateći rad svih škola i vrtića na teritoriji naše jedinice lokalne samouprave veoma sam zadovoljna saradnjom koju imaju sa mesnim zajednicama u kojima se nalaze. Posebno kada su u pitanju naseljena mesta gde škole i učenici škole aktivno učestvuju u svim manifestacijama koje organizuje lokalna mesna zajednica i obrnuto. Jedino timskim radom može da se postigne uspeh, sagledaju i reše sve potrebe, kako učenika tako i samih škola i vrtića. Na žalost, situacija sa koronavirusom omela nas je, pa je takvih događaja u prethodnoj godini bilo manje, ali saradnja se nastavlja u ovoj godini, uz poštovanje  propisanih epidemioloških mera i očekuijemo bolje rezultate.

Violeta Jovanov Peštanac

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top